Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Φως στο σκάνδαλο της συγκάλυψης


Από την κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης αρχίζει, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η αντίστροφη πορεία της συγκάλυψης του σκανδάλου της Siemens.
Το «εναρκτήριο λάκτισμα» των αποκαλύψεων, για τις μεθοδεύσεις που επέτρεψαν τους πρωταγωνιστές των μαύρων ταμείων να καταφύγουν ανενόχλητοι στο εξωτερικό και τους εδώ συνεργάτες τους να απολαμβάνουν υψηλής προστασίας, έγινε με την πρώτη κιόλας μαρτυρική κατάθεση, του Α' αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου. Ο οποίος, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, προχώρησε, ως...



προϊστάμενος των δικαστηρίων, στην πειθαρχική δίωξη του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού.

Η κατάθεση του κ. Παπανικολάου αναμένεται να ανοίξει τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων δικαστικών, με προτεραιότητα -μετά την κατάθεση των δημοσιογράφων, της «Ε» Αριστέας Μπουγάτσου και της «Καθημερινής» Τ. Τέλογλου- στην κλήτευση του Ν. Ζαγοριανού, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα και του πρώην Εισαγγελέα Γ. Σανιδά. Ενδεικτικά των εξελίξεων είναι:

* Η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Σ. Βαλυράκη ότι «ξεκινώντας από τη διερεύνηση της δικαστικής συγκάλυψης, η επιτροπή ξεκινάει από την τιμή και την υπόληψη της Δικαιοσύνης».

* Το non paper με το χρονολόγιο των δικαστικών μεθοδεύσεων που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους και περιλαμβάνει τις προσπάθειες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ματαιώσει την πειθαρχική δίωξη Ζαγοριανού.

Αποκαλυπτική των πολιτικών και δικαστικών μεθοδεύσεων για συγκάλυψη, είναι η αίτηση (στοιχεία της δίνει σήμερα η «Κ.Ε.») του Ι. Παπανικολάου, στις 15/12/2009, προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα να του χορηγήσει, αντίγραφο της αίτησης εξαίρεσης που υπέβαλε εναντίον του, στις 16/9/2009, ο Ζαγοριανός, καθώς και τυχόν απόφαση που εκδόθηκε.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Παπανικολάου: «[...] Κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου ως προϊσταμένου της επιθεώρησης των Δικαστηρίων της χώρας και ειδικότερα κατά τον πειθαρχικό έλεγχο του ανακριτή Νικολάου Ζαγοριανού, προσέκρουσα σε σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχόμενου και του ανακριτικού του έργου στην υπόθεση Siemens, τον οποίο, ως προς τα πρόσωπα και τους λόγους προστασίας αυτής, είναι απαραίτητο να αποκαλύψουν τα προς τούτο αρμόδια δικαστικά όργανα, αφού εύλογα μου δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι η όλη υπόθεση όζει, αποπνέουσα οσμές διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Ο κ. Καλαμίδας, ωστόσο, αρνήθηκε τότε να του παραδώσει τα σχετικά έγγραφα.

Στα χέρια των μελών της επιτροπής, ωστόσο, υπάρχουν πολλά στοιχεία που μοιάζουν με θηλιά στο λαιμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, όπως:

1 Η αίτηση του κ. Τέντε προς τον Ι. Παπανικολάου, στις 4/9/2009, να παραδώσει την προκαταρκτική εξέταση στον αντεισαγγελέα Α. Μακρή, τον θεωρούμενο άνθρωπο για «επικίνδυνες αποστολές». Στον ίδιο ανατέθηκε η εισήγηση στο ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη (26/1/2010) προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, «αν ο κ. Ζαγοριανός πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία λόγω της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του».

2 Η απάντηση του Ι. Παπανικολάου, στις 7/9/2009, ότι «η αφαίρεση της πειθαρχικής δικογραφίας αποτελεί επιχείρηση ματαίωσης της αρξαμένης διαδικασίας της πειθαρχικής δίωξης», το αίτημα είναι παράνομο και δεν παραδίδει την δικογραφία.

3 Η πειθαρχική αγωγή που ασκήθηκε από τον Ι. Παπανικολάου στις 11/9/09, κατά του Ζαγοριανού, τον οποίο εγκαλεί για «σοβαρή παράβαση κατά την εκτέλεση του υπηρεσιακού του έργου, προκειμένου να βλάψει έννομα συμφέροντα του παθόντος ελληνικού Δημοσίου και να ωφελήσει τον Μ. Χριστοφοράκο» αλλά και η επιστολή Παπανικολάου στις 15/9/09 προς τον αντεισαγγελέα του Α. Πάγου Α. Κανελλόπουλο που είχε ως αποτέλεσμα, στις 11/12/2009, άσκηση ποινικής δίωξης κατά Ζαγοριανού για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.

Στο μικροσκόπιο των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής βρίσκεται, επίσης, ολόκληρος ο φάκελος της πειθαρχικής και ποινικής δίωξης Ζαγοριανού, ενώ «πέφτουν σαν βροχή» ονόματα μαρτύρων.


Πηγή http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=07/02/2010&id=129482