Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Σε ετοιμότητα η DT για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού


Αν προχωρήσει το Δημόσιο στην πώληση επιπλέον ποσοστού πάνω από 5% χάνει τα δικαιώματά του στη διοίκηση της εταιρείας (χρυσή μετοχή και βέτο)
Τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναμένει η Deutche Telekom η οποία φαίνεται διατεθειμένη να εξαγοράσει και το 20% των μετοχών που έχει στην κατοχή του το Ελληνικό Δημόσιο. Η γερμανική πλευρά «ρίχνει το μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση με τον επικεφαλής για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης Γκίντο Κέρκχοφ να δηλώνει από τη Βαρκελώνη ότι η όποια απόφαση είναι «θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».
Ωστόσο...



οι συνθήκες της αγοράς αλλά και η οικονομική κατάσταση της χώρας δημιουργούν «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο αν προχωρήσει στην πώληση επιπλέον ποσοστού πάνω από 5% χάνει τα δικαιώματά του στη διοίκηση της εταιρείας (χρυσή μετοχή και βέτο).

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ύστερα από περίπου πέντε μήνες αναμονής η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα του ΟΤΕ με την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Παπακωσταντίνου, με τον επικεφαλής της Deutsche Telekom για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης Γκίντο Κέρκχοφ.

Η συνάντηση που ήταν διερευνητική των προθέσεων της γερμανικής πλευράς φαίνεται να μην οδήγησε σε συμφωνία. Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Η» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Deutsche Telekom, στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2010 το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη, ο Γκίντο Κέρκχοφ, ο οποίος είναι επικεφαλής του τομέα του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημείωσε ότι «είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει επιπλέον ποσοστό του ΟΤΕ».

Συμφωνία
Το Δημόσιο, βάσει της συμφωνίας με την Deutsche Telekom, έχει την επιλογή της διάθεσης ενός επιπλέον 10% του ΟΤΕ (σ.σ. τώρα η συμμετοχή ανέρχεται σε 20%) με την τιμή πώλησης να διαμορφώνεται με ένα premium 20% σε σχέση με την τιμή της μετοχής εκείνη την περίοδο, εφόσον η πώληση γίνει μέχρι το τέλος του 2010, ή με premium 15% αν πραγματοποιηθεί μέσα στο 2011.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο απόκτησης του 20% του ΟΤΕ που αυτή τη στιγμή κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο ο κ. Κέρκχοφ δεν θέλησε να επεκταθεί, αλλά και δεν το απέκλεισε, σημειώνοντας πως «θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα υπάρξουν». Το στέλεχος της Deutsche Telekom, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της συνέντευξης Τύπου του γερμανικού ομίλου στη μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση - συνέδριο για την αγορά κινητής τηλεφωνίας, είναι πολύ πιθανό να εννοούσε ότι μία τέτοια κίνηση θα εξαρτιόταν και από το κόστος που θα είχε. Πάντως, στην αγορά είναι κοινό μυστικό ότι η DT επιθυμεί και είναι έτοιμη να αγοράσει το ποσοστό που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, ωστόσο κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το ελληνικό κράτος θα έχανε τα «δικαιώματά» του στη διοίκηση του Οργανισμού.

«Η πώληση επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν συμφέρουσα καθώς όλη η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Η» υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το θέμα της πώλησης επιπλέον ποσοστού του Οργανισμού αφορά αποκλειστικά τους μετόχους και όχι τη διοίκηση του Οργανισμού.

Την ίδια στιγμή η γερμανική πλευρά αν και δείχνει την επιθυμία να αγοράσει φαίνεται να εξετάζει και το θέμα των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ. Και αυτό γιατί αυτή τη στιγμή η διοίκηση του Οργανισμού είναι «εγκλωβισμένη» και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού λόγω της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Η πορεία του Ομίλου
O κ. Κέρκχοφ άδραξε την ευκαιρία για να αναφέρει ότι η Deutsche Telekom είναι ευχαριστημένη από την πορεία του ομίλου του ΟΤΕ, «ιδίως από τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας που στο 9μηνο του 2009 πήγε πολύ καλά όσον αφορά στα μερίδια αγοράς, ενώ και στη σταθερή ήταν σχετικά καλή η κατάσταση».

Λίγα λεπτά νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο κ. Κέρκχοφ είχε σημειώσει ότι στη νοτιοανατολική Ευρώπη ο τομέας της κινητής τηλεφωνίας έχει δεχτεί πιέσεις κατά το β' εξάμηνο του 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της «πρόσθετης φορολογίας».

Σχόλιο που ενδεχομένως να αναφερόταν στην περίπτωση της Cosmote, καθώς υπήρξαν νέοι φόροι στη χρήση των κινητών τηλεφώνων το περασμένο φθινόπωρο, κάτι που είχε δημιουργήσει αντιδράσεις από την πλευρά των ελληνικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Πιθανότατα, να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις της Deutsche Telekom αναφορικά με τον ΟΤΕ κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελέσματων της για το σύνολο του 2009 στις 25 Φεβρουαρίου.

Πάντως και η διοίκηση του ΟΤΕ αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για την αύξηση των εσόδων του Οργανισμού. «Οι καλές μέρες έχουν τελειώσει», τονίζει στέλεχος της διοίκησης του ΟΤΕ αναφέροντας ότι ακόμα και η Cosmote μειώνει τα έσοδά της μια και η αγορά είναι πλέον κορεσμένη και οι ανταγωνιστές«σπάνε» τις τιμές με προσφορές για να αυξήσουν τους συνδρομητές τους.

Απεργία
Στην απεργιακή κινητοποίηση της επόμενης Τετάρτης, 24 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχει η ομοσπονδία εργαζομένων του ΟΤΕ. Η ΟΜΕ - ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, διεκδικώντας, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «έναν ΟΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο με κοινωνικό χαρακτήρα». Στην ίδια ανακοίνωση η ΟΜΕ - ΟΤΕ τονίζει ότι δεν κωφεύει «στις επιδιώξεις της διοίκησης του ΟΤΕ για αφαίρεση θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Πηγή http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=25635153