Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009
Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις «κατεβάζουν ρολά» καθημερινά
Τα «λουκέτα» σαρώνουν την ελληνική αγορά, από τον Εβρο ως την Κρήτη. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης, καθημερινά «κατεβάζουν ρολά». Οι εγγραφές και οι διαγραφές επιχειρήσεων στα κατά τόπους επιμελητήρια είναι ενδεικτικές του κλίματος και της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά.
Χθες η ΓΣΕΒΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα, έπειτα από έρευνα στα επιμελητήρια της χώρας, αποκαλυπτικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις που κλείνουν αλλά και για όσες λειτουργούν για πρώτη φορά. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία....
στα επιμελητήρια της Μακεδονίας και της Θράκης οι εγγραφές για το α΄ πεντάμηνο του 2009 σημείωσαν μείωση κατά 8,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 (από 1.580 το 2008 σε 1.280 το 2009), ενώ οι διαγραφές επιχειρήσεων παρουσίασαν αύξηση 4,5% (από 1.337 το 2008 σε 1.443 το 2009). Επίσης σε δέκα επιμελητήρια της χώρας (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς, Καβάλας, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Λακωνίας, Καρδίτσας και Εβρου) οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα των επιμελητηρίων ήταν περισσότερες από τις νέες εγγραφές το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2009.
Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε 34 επιμελητήρια της χώρας στη διάρκεια του 2008, οι εγγραφές επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 51.262 ενώ οι διαγραφές σε 32.216 με αποτέλεσμα να υπάρχει θετικό ισοζύγιο 19.046 εγγραφών. Εφέτος και το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου, οι εγγραφές ήταν 28.877, οι διαγραφές 19.518 και το καθαρό αποτέλεσμα 9.176 επιχειρήσεις. Εμφανί ζεται, δηλαδή, μείωση 15,5% των εγγραφών. Ακόμη, μείωση των νέων εγγραφών παρατηρείται σε 25 από τα 34 επιμελητήρια, ενώ σε οκτώ από αυτά η μείωση ξεπερνά το 25% σε σχέση με το 2008 (Επιμελητήρια Καρδίτσας, Λευκάδας, ΕΒΕΑ, ΒΕΑ, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Κεφαλληνίας, ΕΒΕΠ).
Οπως επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, είναι φυσική εξέλιξη να μειώνονται οι εγγραφές των επιχειρήσεων και να αυξάνονται οι διαγραφές στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, αλλά «σε περίπτωση που στο σύνολο της χώρας οι διαγραφές υπερβούν τις νέες εγγραφές,τότε θα μιλάμε για πραγματική οικονομική κατάρρευση και έκρηξη του ποσοστού ανεργίας».
Απαντώντας στη ΓΣΕΒΕΕ, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γ. Οικονόμου δήλωσε: «Δεν αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα της ανακοίνωσης της ΓΣΕΒΕΕ,εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου, αφού ούτε και η ίδια αμφισβητεί το γεγονός ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι εμπορικές επιχειρήσεις, που άνοιξαν για πρώτη φορά, ήταν περισσότερες από αυτές που έκλεισαν. Το γεγονός ότι η αναλογία αυτή πέρυσι ήταν μεγαλύτερη,αυτονόητα οφείλεται στο γεγονός ότι η διεθνής οικονομική κρίση, που πέρασε στην πραγματική οικονομία στη χώρα μας από τα τέλη του 2008 και μετά, δημιουργεί στην αγορά δυσμενέστερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν άλλα χρόνια».
Πηγή www.tovima.gr