Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Το franchise μία από τις επτά πιο υπερεκτιμημένες επενδύσεις


Του Don Snierowski, ιδρυτή και αρχισυντάκτη της ενημερωτικής ιστοσελίδας για τον τομέα του franchise, BlueMauMau

To φθινόπωρο είναι η εποχή όπου οι εταιρείες franchise προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή υποψήφιων αγοραστών. Αυτή τη φορά, καθώς η οικονομία απομακρύνεται από το βυθό, υπάρχουν πολλοί άνεργοι που διψάνε για ευκαιρίες ώστε να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Σκεπτικοί σχετικά με το franchising εμφανίζονται οι βετεράνοι συντάκτες που ασχολούνται με....



ικρές επιχειρήσεις, Kelly Spors και Kevin Salwen, που προειδοποιούν ότι η αγορά ενός franchise είναι ένα από μια από τις επτά πιο υπερεκτιμημένες επιχειρηματικές επενδύσεις. Εδώ είναι μερικές παράγραφοι καίριας σημασίας που πρέπει να δείτε από το άρθρο τους:

"Η ιδέα του να πάρει κάποιος ένα επιχειρηματικό σχέδιο που αποδεδειγμένα λειτουργεί, χωρίς τις αβεβαιότητες και τους πονοκεφάλους που έρχονται με την οικοδόμηση μιας επιχείρησης από το μηδέν, είναι κατανοητά δελεαστική. Αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν τους κινδύνους που συνδέονται με το franchising και υπογράφουν περιοριστικές συμφωνίες franchise χωρίς να ερευνήσουν σχολαστικά αυτόν που τους παραχωρεί το franchise και τις συμβατικές υποχρεώσεις τους, λέει ο Ken Yancey του SCORE.

Ορισμένοι franchisors, για παράδειγμα, επιτρέπουν σε αυτούς στους οποίους δίνουν τα δικαιώματα για franchise να ανοίξουν καταστήματα πολύ κοντά μεταξύ τους, οδηγώντας την αγορά σε κορεσμό. Ή απλά απαιτούν απαιτούν από τους δικαιοδόχους να πληρώσουν τόσα πολλά σε δικαιώματα και αμοιβές ή άλλες λειτουργικές δαπάνες που είναι πολύ δύσκολο για αυτές τις επιχειρήσεις να είναι κερδοφόρες. Από εκεί και πέρα, όταν ένας δικαιοδόχος αποτύχει, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό να ξεφορτωθεί το συμβόλαιό του εξ΄ αιτίας όρων που θέτει ο δικαιοπάροχος.

Είναι μύθος ότι τα franchise είναι πολύ πιο επιτυχημένα από τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις. Μια μελέτη του 1995 από έναν ερευνητή, τον καθηγητή Tim Bates, αστικό οικονομολόγο στο Wayne State University, διαπίστωσε ότι το 62% των franchise ήταν ανοιχτά και λειτουργούσαν μετά από τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με το 68% των ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Και οι επιχειρήσεις που λειτουργούσαν ως franchise βρέθηκαν επίσης να είναι λιγότερο κερδοφόρες κατά τα πρώτα χρόνια."

Το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Εκτός από τη μελέτη του καθηγητή Timothy Bates, το Small Business Administration (SBA), το οποίο επιβλέπει το πρόγραμμα δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις που υποστηρίζεται από την κυβέρνησή, έχει επίσης προειδοποίησει τους τραπεζίτες της χώρας και τους αγοραστές franchise ότι οι εμπειρίες της δείχνουν ότι τα generic franchise αποτυγχάνουν πιο συχνά σε σύγκριση με τις ανεξάρτητες μικρές επιχειρήσεις. "Παρά τη λαϊκή άποψη ότι αυτοί που λειτουργούν με franchise έχουν πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις, η εμπειρία του SBA με ανεξόφλητα δάνεια δεν υποστηρίζει αυτή την άποψη" αναφέρει το Γραφείο της Διοίκησης του Γενικό Επιθεωρητή.

Υπάρχουν κάποιες καλές επιλογές εκεί έξω, αλλά μόνο και μόνο επειδή μια επιχείρηση είναι franchise δεν σημαίνει ότι έχετε σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων.

Ο Don Sniegowski είναι ο ιδρυτής και εκδότης του Blue MauMau, μιας ιστοσελίδας που ανανεώνεται καθημερινά με ειδήσεις για αγοραστές franchise και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Προηγουμένως, ήταν επικεφαλής των παγκόσμιων δραστηριοτήτων στον τομέα της ανάπτυξης και franchise για μια franchise εταιρεία εκτύπωσης. Ο Sniegowski βοήθησε επίσης να οδηγήσει τις παγκόσμιες εκδοτικές προσπάθειες της Global Sources Media και ήταν επικεφαλής των δραστηριοτήτων και των λιανικών πωλήσεων σε Ασία και Ειρηνικό για την Franklin Covey.

Πηγή www.capital.gr