Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Φορολογία και αδειοδότηση βάζουν φρένο στην κινητή


Δύσκολο προμηνύεται το μέλλον του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας καθώς η αυξημένη φορολογία που έχει επιβληθεί πρόσφατα και τα νομικά και γραφειοκρατικά θέματα αναφορικά με την ανάπτυξη των δικτύων κινητής σε συνδυασμό με την κρίση, αναμένεται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα τόσο το 2009 όσο και το 2010. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι ο διάλογος της ΕΕΚΤ με την κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Βέβαια, κάτω από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, θεωρείται μάλλον απίθανο να προκύψει άμεσα μείωση του φόρου, τουλάχιστον για τη «φωνή». Υπάρχουν ωστόσο θέματα που θα μπορούσε να λύσει άμεσα η κυβέρνηση και αφορούν το θέμα των...



αδειοδοτήσεων καθώς όσο υφίσταται το σημερινό θολό τοπίο οι δήμαρχοι και εν γένει οι τοπικοί άρχοντες μπορούν να αυθαιρετήσουν, κάποιες φορές μάλιστα για δημαγωγικούς και άλλους λόγους, πρόβλημα που αναμένεται να ενταθεί πριν από τις δημοτικές εκλογές. Από την πλευρά του κράτους αναμένεται να υπάρξει «ευήκοον ους» διότι α) υπάρχει ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση β) το 2012 θα πρέπει να ανανεωθούν οι άδειες κινητής και το κράτος δεν θα ήθελε να απαξιωθούν γ) η συμμετοχή της κινητής στο ΑΕΠ είναι σημαντική δ) η αποδοχή των προτάσεων από τις εταιρείες κινητής θα δημιουργήσει τα επόμενα δύο χρόνια 14.000 θέσεις εργασίας ε) θα πέσουν στην αγορά την επόμενη τριετία 600 εκατομμύρια από τις επενδύσεις, και στ) το κράτος θα ήθελε τη βοήθεια των εταιρειών κινητής στην «ψηφιακοποίηση» του και στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΕΕΚΤ έχει ως εξής:

Οι θέσεις και προτάσεις του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας για την επίλυση των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει και αποτελούν εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξή του παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας με αφορμή την παρουσίαση της επικαιροποιημένης μελέτης «Η Κοινωνικο-οικονομική αποτίμηση του κλάδου της Κινητής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα».

H Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), επεσήμανε την ανάγκη για την ανάδειξη και αναγνώριση των κινητών επικοινωνιών ως στρατηγικό άξονα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για άμεση επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και συνδέονται με την αδειοδότηση σταθμών βάσης και την φορολογία των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Στη συνάντηση, ως μείζον ζήτημα του κλάδου αναδείχθηκε, για άλλη μία φορά η αδειοδότηση των σταθμών βάσης (κεραιών) κινητής τηλεφωνίας. Όπως αναφέρθηκε, ο Ν.3431/2006 περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών που ψηφίστηκε το 2006 δεν έχει εφαρμοστεί με επιτυχία από την δημόσια διοίκηση. Η διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας των σταθμών βάσης μέχρι σήμερα είναι αναποτελεσματική, ενώ παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι σήμερα έχει διεκπεραιωθεί ένα ελάχιστο ποσοστό από τους χιλιάδες φακέλους Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχουν υποβάλει οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται ότι οι πάροχοι:
• Έχουν ήδη επωμιστεί το κόστος επαναδειοδότησης των υφιστάμενων σταθμών βάσης ύψους €35 εκατ.
• Έχουν προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τις οποίες δεν μπορούν να υλοποιήσουν λόγω των προβλημάτων της αδειοδότησης

Για την επίλυση του ζητήματος της αδειοδότησης η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και έχει προχωρήσει στην αποστολή επιστολής στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) καταγγέλλοντας παραβάσεις καθήκοντος από τις Περιφέρειες που εγκρίνουν τις άδειες για τους σταθμούς βάσης.

Οι προτάσεις του κλάδου περιλαμβάνουν τα εξής:
• Προώθηση τροποποιήσεων Ν. 3431/2006 περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ώστε να διατυπώνεται ο ορισμός για τον υφιστάμενο σταθμό βάσης και να δίδεται προθεσμία μέχρι το Μάρτιο του 2011 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης στις 9 διαφορετικές υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης
• Ενίσχυση της Περιφέρειας Αττικής και των λοιπών Περιφερειών με διοικητικό προσωπικό που θα είναι αρμόδιο για τη διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στη διαδικασία έγκρισης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)
• Ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των αιτήσεων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από όλες τις Περιφέρειες
• Ενίσχυση του συντονιστικού ρόλου της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων) στην αδειοδότηση Σταθμών Βάσης κινητής τηλεφωνίας
• Άμεση προώθηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου που θεσπίζει το Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας, το οποίο θεωρείται από τον κλάδο μέτρο ουσιαστικής διαφάνειας, ενημέρωσης και ελέγχου

Φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας

Στη συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά και στο επίσης σημαντικό για τον κλάδο θέμα της φορολόγησης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου, ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας έχει προτείνει τη μείωση του τέλους συνδρομητών και καρτοκινητής τηλεφωνίας και κατάργηση του τέλους για τους συνδρομητές κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών (data). Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στις οποίες επιβάλλεται ειδικός φόρος στη χρήση κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη και πριν τις τελευταίες αυξήσεις, ο φόρος ως ποσοστό του μέσου λογαριασμού ήταν ο υψηλότερος από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Επιπλέον, τα μόνα προϊόντα με αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση αφορούν σε είδη πολυτελείας, ενώ καμία υπηρεσία δεν αντιμετωπίζεται φορολογικά με παρόμοιο τρόπο, κατατάσσοντας έτσι τον κλάδο κινητής τηλεφωνίας σε μια ιδιότυπη κατηγορία υψηλής φορολόγησης γεγονός που μπορεί να εγείρει ακόμη και θέμα στρέβλωσης του ανταγωνισμού στις αγορές αυτές. Παράλληλα όπως έχει ήδη επισημάνει η ΕΕΚΤ το συγκεκριμένο καθεστώς φορολόγησης επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.

Τέλος, στη συνάντηση παρουσιάστηκε η επικαιροποιημένη μελέτη «Η Κοινωνικο-οικονομική αποτίμηση του κλάδου της Κινητής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ICAP Management Consultants, ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα:

• Ενισχύει τα δημόσια έσοδα κατά 1.550 εκ.€ ποσό που ισοδυναμεί με τις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2009 για επενδύσεις στην εκπαίδευση, κατάρτιση, υγεία-πρόνοια και τον πολιτισμό
• Αποτελεί σημαντικό εργοδότη απασχολώντας περισσότερους από 85.000 εργαζομένους άμεσα και έμμεσα
• Την περίοδο 1999 – 2008 αποτέλεσε μαζί με την αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας τομέα που παρουσίασε την μεγαλύτερη μείωση τιμών (ο δείκτης τιμών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας έχει μειωθεί κατά 37,1% το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα)
• Συνεισφέρει ουσιαστικά στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων ενισχύοντας τον όγκο εργασιών των επιχειρήσεων και περιορίζοντας το χρόνο διεκπεραίωσης των εργασιών
• Διευκολύνει την επικοινωνία και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών
• Αποτελεί μέσο εξάλειψης του ψηφιακού χάσματος, καθώς συνιστά μια καθολικά αποδεκτή τεχνολογία

Οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές του κλάδου τα επόμενα χρόνια αναφέρουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την κινητή τηλεφωνία με μείωση του ρυθμού αύξησης των συνδρομητών & συμπίεσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η εικόνα δύναται να αναστραφεί με την αύξηση της χρήσης κινητών υπηρεσιών δεδομένων & την παροχή δεσμοποιημένων υπηρεσιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις για τη συντήρηση των υφιστάμενων δικτύων και την περαιτέρω ανάπτυξή τους αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου και την παροχή νέων υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι ο κλάδος έχει ήδη επενδύσει €5.5 δις., ενώ απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις ύψους €600 εκ. ανά έτος για τα επόμενα 3 έτη.

Πηγή http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=259416