Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Σενάριο για «σπάσιμο» του ΟΤΕ;


Το σενάριο του λειτουργικού διαχωρισμού του ΟΤΕ, δηλαδή το «σπάσιμο» της εταιρείας στα δύο με τον έναν άξονα να διαχειρίζεται τα δίκτυα και τον άλλο την παροχή υπηρεσιών, επανέρχεται στις τάξεις της κυβέρνησης ως εργαλείο ανάπτυξης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Η ιδέα αρχίζει να κερδίζει έδαφος στα κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς αποκρυσταλλώνεται πλέον μια στρατηγική για τα δίκτυα επόμενης γενιάς, ενώ...



ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο δεν… βγαίνει χωρίς τη συμμετοχή του ΟΤΕ, o oποίος διαθέτει και την τεχνογνωσία και το μέγεθος για να φέρει ένα τέτοιο έργο σε πέρας.


Τα δίκτυα νέας γενιάς βασίζονται κυρίως στην ανάπτυξη οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι τις οικίες των καταναλωτών, κάτι που όπως αναφέρουν παράγοντες της κυβέρνησης παραμένει στο ακέραιο ως κυβερνητική δέσμευση. Ο λειτουργικός διαχωρισμός του ΟΤΕ βολεύει, σύμφωνα με όσους απεργάζονται τέτοιου είδους σενάρια, καθώς μπορεί να βάλει τον οργανισμό στο παιχνίδι της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού στην περίπτωση της κρατικής ενίσχυσης. Σε ό, τι αφορά το τελευταίο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτηθεί ισχυρή κρατική ενίσχυση, προκειμένου να γίνει ελκυστικό στον επενδυτή. Το αρχικό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπε επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 θα συνιστούσε κρατική ενίσχυση.


Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η δημιουργία του νέου δικτύου οπτικών ινών που οραματίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση για να ξεπεράσει η χώρα την τεχνολογική της ένδεια είναι μια ακριβή υπόθεση και ταυτόχρονα δεν είναι εφικτή χωρίς τη συμμετοχή του ΟΤΕ. Επιπλέον κανένας τρίτος επενδυτής δεν θα μπορούσε να έλθει στην αγορά για τη δημιουργία ενός τέτοιου υπερ-δίκτυου, χωρίς να έχει εξασφαλισμένο το πελατολόγιο του ΟΤΕ. Είναι δε ενδεικτικό ότι κατά τις πρώτες παρουσιάσεις του συγκεκριμένου έργου στο εξωτερικό, οι ενδιαφερόμενες πλευρές (funds, τράπεζες κ. λπ.), το πρώτο ερώτημα που έθεσαν ήταν, ποια είναι η θέση του ΟΤΕ για το έργο.


Ο τελευταίος πολέμησε λυσσαλέα το προτεινόμενο έργο από την κυβέρνηση της Ν.Δ., θεωρώντας το δίκτυο αυτό ως έναν de facto λειτουργικό διαχωρισμό. Η στάση αυτή μάλιστα διατυπώθηκε και επισήμως στο κείμενο δημόσιας διαβούλευσης που απέστειλε ο ΟΤΕ στο υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών το περασμένο καλοκαίρι. Πρόσφατα μάλιστα ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Π. Βουρλούμης το χαρακτήρισε ως ένα ακόμη σύμπτωμα «λαϊκισμού» των πολιτικών.


Οι σκέψεις περί λειτουργικού διαχωρισμού ασφαλώς γίνονται χωρίς τον «ξενοδόχο», που δεν είναι άλλος από την Deutsche Telekom. Η τελευταία, αποκτώντας το 25% του ΟΤΕ το 2008, αγόρασε -και μάλιστα σε αλμυρή τιμή- τόσο το δίκτυό του όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Μάλιστα η διοίκησή της είχε λάβει τη δέσμευση από την τότε κυβέρνηση ότι δεν ετίθετο θέμα λειτουργικού διαχωρισμού της επιχείρησης. Το μόνο που είχε ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση -διά του πρώην υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Κ. Χατζηδάκη- ήταν ότι το σχεδιαζόμενο δίκτυο νέας γενιάς αποτελεί εθνικό στόχο, ανεξαρτήτως αν θα συμμετάσχει ή όχι ο ΟΤΕ.


Το θέμα του διαχωρισμού δεν έχει συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο και μόνον υπόγειες διαβουλεύσεις υπάρχουν. Αλλωστε, εκκρεμούν πιο επείγοντα θέματα, όπως π. χ. η ανασύνθεση του Δ. Σ. του οργανισμού. Πάντως το γεγονός ότι ο ΟΤΕ δεν έχει ξεκινήσει μια σημαντική επένδυση σε οπτικές ίνες, δείχνει ότι οι Γερμανοί βρίσκονται ακόμη σε στάση αναμονής για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.


Βολιδοσκοπώντας τους Γερμανούς
Η πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με τους Γερμανούς έγινε μεταξύ του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, του υφυπουργού Υποδομών κ. Ν. Σηφουνάκη και του επικεφαλής της Deutsche Telekom κ. Γκ. Κέρκοφ στις αρχές του μήνα. Η συνάντηση είχε περισσότερο αναγνωριστικό χαρακτήρα προθέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, παρά συμφωνίας σε τρέχοντα ή άλλα επιμέρους ζητήματα. Εγινε μάλιστα με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς. Εκτοτε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν υπόγειες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μετόχων του ΟΤΕ, κυρίως για το θέμα της ανασύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου στον οργανισμό.


Μάλιστα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών ήδη έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονομίας τα ονόματα εκείνων που προτείνει ως εκπροσώπους του στο Δ. Σ. του οργανισμού. Ο κ. Παπακωνσταντίνου όμως δείχνει να μη βιάζεται και χειρίζεται το θέμα με προσοχή, καθώς δεν θέλει να στείλει λάθος μηνύματα, τόσο στον μεγάλο επενδυτή όσο και στις αγορές. Εξάλλου έχει δεκάδες άλλες προτεραιότητες.


Πάντως, οι όποιες εξελίξεις στο θέμα αυτό εκτιμάται ότι θα δρομολογηθούν μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού που θα γίνει λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παραμονή του κ. Βουρλούμη για τους επόμενους μήνες προκειμένου να υπάρξει ομαλή διαδοχή. Από την άλλη πλευρά, στόχος της σημερινής διοίκησης του ΟΤΕ είναι να φέρει την ετήσια τακτική Γ. Σ. των μετόχων του οργανισμού προκειμένου να διευκολυνθεί η νέα κυβέρνηση. Πάντως, η κίνηση αυτή βολεύει και την Deutsche Telekom, η οποία θέλει να επιταχύνει τέτοιου είδους διαδικασίες.

Πηγή http://www.techpress.gr/index.php/archives/20993