Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Τέλος στα "ορφανά" κινητά από το Νοέμβρη


Της Ρόης Χάικου

Ήταν Μάιος του 1997 όταν λανσαρίστηκε για πρώτη φορά η καρτοκινητή τηλεφωνία στη χώρα μας και μέχρι σήμερα περίπου 13,5 εκατ. συνδέσεις έχουν αριθμό, αλλά όχι... ταυτότητα. Τυπικά από τις 8 Νοεμβρίου (ημέρα Κυριακή), ουσιαστικά από τις 9 του μήνα, τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν...
Σε λιγότερο από είκοσι μέρες ξεκινά η διαδικασία ονομαστικοποίησης των καρτοκινητών συνδέσεων και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προετοιμάζονται για τη...



γραφειοκρατική δουλειά: από τη Δευτέρα 9/11 όποιος επιθυμεί να αποκτήσει καρτοκινητό θα πρέπει να προσκομίζει τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορεί να ενεργοποιήσει την σύνδεσή του.

Με βάση τις εκτιμήσεις, από το σύνολο των καρτοκινητών συνδέσεων που έχουν πουληθεί, ενεργές είναι οι 7,5 εκατ. Οι υπόλοιπες 6 εκατ. συνδέσεις είτε δεν χρησιμοποιούνται πια, είτε οι κάρτες SIM έχουν χαθεί, αλλά δεν έχει παρέλθει η δωδεκάμηνη περίοδος ώστε να ακυρωθεί το τηλέφωνο και ο αριθμός αυτός στη συνέχεια να εκχωρηθεί εκ νέου.

Η καρτοκινητή τηλεφωνία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας για δύο κυρίους λόγους: πρώτον, η ανωνυμία σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να προμηθευτεί κανείς μια σύνδεση ακόμη και από το περίπτερο ή το ψιλικατζίδικο. Δεύτερον, ο καταιγισμός προσφορών από τις εταιρείες, οι οποίες δημιούργησαν «κοινωνίες» χρηστών ίδιου πακέτου σύνδεσης με τη δυνατότητα να μιλάνε μεταξύ τους σχεδόν δωρεάν.

Η δυναμικότερη ίσως ομάδα χρηστών της καρτοκινητής τηλεφωνίας είναι οι έφηβοι (12-15 ετών), αλλά και οι νεαρές ηλικίες μέχρι τα 25. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σχεδόν 9 στα 10 παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου και μάλιστα καθημερινά. Από το σύνολο των χρηστών αυτής της ηλικίας, το 87% διαθέτει κινητό με κάρτα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, στελέχη των εταιρειών εκτιμούν ότι από τις ενεργές συνδέσεις τουλάχιστον το 15% της καρτοκινητής θα παραμείνει ανώνυμο. Όπως εξηγούν, χιλιάδες έφηβοι διαθέτουν περισσότερες από μία συνδέσεις, ίσως και εν αγνοία των γονιών τους. Όταν λοιπόν, έρθει η ώρα της δήλωσης των στοιχείων, κάποιες κάρτες SIM θα πεταχτούν ή θα διατηρηθούν στην ανωνυμία για όσο διάστημα επιτραπεί από το χρονικό περιθώριο που θα θέτει η πολιτεία για τη συμμόρφωση των συνδρομητών.

Δεύτερον, χιλιάδες είναι οι αλλοδαποί και οικονομικοί μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα δηλώσουν τα κινητά τους, ενώ όπως τονίζουν οι πάροχοι, τα καρτοκινητά που θα έρχονται από το εξωτερικό δεν θα καταγράφονται πουθενά.

Η διαδικασία

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με βάση τις οδηγίες που έχουν λάβει, θα «μπλοκάρουν» τις SIM από τις 7 Νοεμβρίου, ώστε να μην μπορούν να ενεργοποιηθούν χωρίς ταυτοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος αγοράσει σήμερα μια σύνδεση καρτοκινητού αλλά δεν την ενεργοποιήσει, από τις 7 Νοεμβρίου και μετά δεν θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάει στο κατάστημα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για να δηλώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του και η εταιρεία με τη σειρά της να την ξεμπλοκάρει.

Οι πάροχοι αρχής γενομένης από τις 8 Νοεμβρίου 2009 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2010 υποχρεούνται να ενημερώσουν τους ανώνυμους κατόχους καρτοκινητής ώστε να δηλώσουν τα απαραίτητα στοιχεία τους. Ένα μήνα μετά (μέχρι τις 30/07/2010), οφείλουν να προχωρήσουν σε φραγή των συνδέσεων για όσα τηλέφωνα δεν πιστοποιηθούν, έστω και αν ο συνδρομητής έχει προχωρήσει σε ανανέωση του χρόνου ομιλίας του. Για την επανενεργοποίηση της υπηρεσίας, ο κάτοχος της καρτοκινητής σύνδεσης θα πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Η ονομαστικοποίηση καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη χρήση κινητού τηλεφώνου από παιδιά που δεν έχουν ταυτότητα. Σε αυτή την περίπτωση, η σύνδεση θα «χρεώνεται» στο όνομα του γονέα.

Η ταυτοποίηση

Οι νέοι συνδρομητές καρτοκινητής τηλεφωνίας και οι υφιστάμενοι χρήστες από τις 8 Νοεμβρίου και μετά θα πρέπει να δηλώνουν ονοµατεπώνυµο, πατρώνυµο, τόπο και ημερομηνία γέννησης, προσκομίζοντας φωτοτυπία δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και ΑΦΜ, εάν υπάρχει. Οι αλλοδαποί που θέλουν να αποκτήσουν ή διαθέτουν ήδη καρτοκινητό θα πρέπει να δώσουν στο κατάστημα κάποιο άλλο αντίστοιχο έγγραφο, όπως φωτοτυπία άδειας παραµονής στην Ελλάδα ή ειδικό δελτίο ταυτότητας οµογενούς ή δελτίο ταυτότητας κλπ.

Οι συνδρομητές θα πρέπει να προσέχουν σαν τα μάτια τους το κινητό, καθώς σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της συσκευής µε την κάρτα (SIM) ή µόνο της κάρτας υποχρεούνται να ειδοποιήσουν άμεσα τον πάροχο. Η εταιρεία από την πλευρά της είναι υποχρεωμένη να διακόψει την παροχή της υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας προς αυτό το νούμερο.

Πηγή http://www.capital.gr/News.asp?id=837613