Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009
Το «πρόωρο» σφράγισμα φέρνει ντόμινο λουκέτων
Η κίνηση δύο τραπεζών να σφραγίσουν μεταχρονολογημένες επιταγές πελατών τους που αντιμετώπιζαν προβλήματα αρκετό χρονικό διάστημα πριν αυτές λήξουν, με στόχο να προλάβουν τις ανταγωνίστριες, προκαλεί αντιδράσεις.
Τραπεζίτες προειδοποιούν ότι αν η πρακτική γενικευθεί θα προκληθεί ντόμινο λουκέτων το οποίο θα έχει ως θύματα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την χώρα.
Εγκυρες πληροφορίες από την αγορά θέλουν μια μεγάλη ιδιωτική τράπεζα και τουλάχιστον μια ξένη να έχουν....
παραβιάσει τους υφιστάμενους «δεοντολογικούς κανόνες» και να προχωρούν σε «πρόωρο» σφράγισμα επιταγών που είχαν ως ενέχυρο για χρηματοδότηση προς πελάτες τους.
Προφανώς, οι ανωτέρω δύο τράπεζες είχαν εντοπίσει ότι οι επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν πρόβλημα και έσπευσαν να μπουν πρώτες στη σειρά των πιστωτών που είχαν λαμβάνειν σε περίπτωση εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων των χειμαζόμενων εταιρειών.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιταγές είναι πληρωτέες στις τράπεζες επί τη εμφανίσει τους, ασχέτως αν η ημερομηνία που αναγράφεται σ' αυτές να είναι μεταγενέστερη. Οι μεταχρονολογημένες επιταγές εκδίδονται κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι η μέση διάρκεια των μεταχρονολογημένων επιταγών φθάνει ή ξεπερνά τους 6 μήνες και μπορεί να φθάσει τους 10 μήνες σε κλάδους που πλήττονται από την κρίση.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν κάποιες τουλάχιστον από τις επιταγές που σφραγίσθηκαν να ανήκουν σε τρίτους και όχι στις εταιρείες που είχαν δανείσει οι τράπεζες. «Ξέρεις τι είναι να έχεις εκδώσει μια μεταχρονολογημένη επιταγή 30.000 ευρώ για τις 31 Δεκεμβρίου του 2009 και να έχεις κανονίσει έτσι τις χρηματικές ροές σου ώστε να την πληρώσεις τότε και να έρχεται κάποιος, π.χ. μια τράπεζα, και να σου ζητά τα χρήματα δυο μήνες πριν; Ακόμη κι αν είσαι υγιής επιχείρηση μπορεί να σου δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα», τονίζει άνθρωπος της αγοράς.
Ετσι, καθ' όλα υγιείς τρίτες εταιρείες μπορεί να βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα και να κινδυνεύσουν με στραγγαλισμό μόνο και μόνο επειδή κάποια άλλη επιχείρηση στην οποία είχαν δώσει μεταχρονολογημένες επιταγές ή επιταγή για την εξόφληση π.χ. εμπορευμάτων βρίσκεται σε δύσκολη θέση και οι τράπεζες κάνουν αγώνα δρόμου για να σώσουν ό,τι μπορούν.
Σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, αν όλες οι τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει μικρομεσαίες εταιρείες, με ενέχυρο μεταχρονολογημένες επιταγές, εφάρμοζαν την ίδια πρακτική, θα κινδύνευε με κατάρρευση μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων εταιρειών. Πάντως, η κίνηση των δύο τραπεζών και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται για το χρηματοοικονομικό σύστημα και την οικονομία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων, που φέρονται να έχουν διαμαρτυρηθεί εγγράφως στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών για παράβαση των κανόνων δεοντολογίας.
Σημειώνεται ότι ανάλογα μεμονωμένα περιστατικά είχαν εμφανισθεί στο μέσο της κρίσης στις αρχές της χρονιάς, αλλά δεν έλαβαν τον χαρακτήρα επίσημης διαμαρτυρίας από τις υπόλοιπες τράπεζες, όπως τώρα.
ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=95257