Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Οι εταιρίες με δεσπόζουσα θέση δεν μπορούν να περιορίσουν τις επιλογές των καταναλωτών


Το 2007 ήταν ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο έτος για την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ όσον αφορά τη διαφύλαξη των συμφερόντων των καταναλωτών.

Η ισχυρή πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ διασφαλίζει ότι οι εταιρίες που κατέχουν δεσπόζουσα θέση δεν μπορούν να κάνουν χρήση της δύναμής τους στην αγορά με σκοπό να περιορίσουν τον ανταγωνισμό. Η πολιτική επικεντρώνεται στο δικαίωμα επιλογής των καταναλωτών και στη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού για τις εταιρίες σε ολόκληρη την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Η νομοθεσία εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς, από τις μεταφορές έως την ενέργεια και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, αλλά η υπόθεση-σταθμός το 2007 αφορούσε την εταιρία Microsoft. Στις 17 Σεπτεμβρίου, επιτροπή 13 δικαστών του Πρωτοδικείου της ΕΕ επιβεβαίωσε την απόφαση της Επιτροπής του 2004 η οποία είχε κρίνει ότι η Microsoft έκανε κατάχρηση της σχεδόν μονοπωλιακής θέσης της στην αγορά λειτουργικών συστημάτων προσωπικών υπολογιστών. Η Επιτροπή έκρινε

ότι η Microsoft ενήργησε παράνομα εμποδίζοντας την ανταλλαγή δεδομένων με ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα και συνενώνοντας προϊόντα, με σκοπό να περιορίσει με τον τρόπο αυτό τις επιλογές των καταναλωτών.

Η Microsoft προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής και του σημαντικού προστίμου που της επιβλήθηκε, αλλά το δικαστήριο με έδρα στο Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε την απόφαση της Επιτροπής. Σε δήλωσή της η Επιτροπή ανέφερε ότι το δικαστήριο υπογράμμισε ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών «έχουν το δικαίωμα να επωφελούνται επιλογών, πιο καινοτόμων προϊόντων και πιο ανταγωνιστικών τιμών». Η απόφαση αυτή έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλες τις εταιρίες που κατέχουν δεσπόζουσα θέση για τους κινδύνους που ενέχει ο περιορισμός του ανταγωνισμού, ιδίως στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.

http://ec.europa.eu/snapshot2007/consumer/consumer_el.htm