Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Περισσότερες κεραίες, φθηνότερα κινητά ζητούν οι εταιρείες κινητής


Της Ρόης Χάικου
Τις δύο ανοιχτές πληγές τους, που δεν είναι άλλες από την αδειοδότηση των κεραιών και τους φόρους στα κινητά, θα προσπαθήσουν να κλείσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Και αν ο Φαραώ είχε τον Μωυσή για να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις... επτά πληγές, οι Cosmote, Vodafone και Wind επιδιώκουν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας και συνεννόησης με την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, την προηγούμενη εβδομάδα η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, ο φορέας που εκπροσωπεί τους τρεις παρόχους, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρη Ρέππα, με κοινοποίηση και στον υφυπουργό, κ. Νίκο Σηφουνάκη, με την οποία ενημέρωνε την ηγεσία του υπουργείου για τις δύο «καυτές πατάτες» του κλάδου.



Αίτημα των εταιρειών είναι να οριστεί συνάντηση των διευθύνοντων συμβούλων με τον υπουργό, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο και της προώθησης των τεχνολογιών στη χώρα.

Το πρώτο θέμα και το βασικότερο είναι η αδειοδότηση των κεραιών. Οι εταιρείες ζητούν από το υπουργείο να προχωρήσει σε αναμόρφωση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, ώστε να «ξεμπλοκάρουν» οι διαδικασίες εγκατάστασης νέων σταθμών βάσης και κατ’ επέκταση οι επενδύσεις που έχουν προγραμματίσει.

Αρμόδια στελέχη των εταιρειών ανέφεραν στο Capital.gr ότι η κατάσταση με τις κεραίες είναι δραματική και χρονίζουσα, «με τα δίκτυα να είναι έρμαια κάθε τοπικού φορέα που ‘κατεβάζει’ τις κεραίες κατά το δοκούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες ζητούν να γίνουν πιο γρήγορες και πιο ευέλικτες οι διαδικασίες αδειοδότησης, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Με τον υφιστάμενο νόμο, για να εγκατασταθεί μια κεραία ανά την ελληνική επικράτεια απαιτούνται πιστοποιητικά από 14 διαφορετικούς φορείς του δημοσίου, αλλά και η υπομονή του... Ιώβ, καθώς οι διαδικασίες ολοκληρώνονται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 2-2,5 χρόνια. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μια κεραία παίρνει άδεια από τους μισούς κρατικούς φορείς και κατά μέσο όρο μέσα σε 2-6 μήνες.

Ζητούν εξαίρεση

Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τις εταιρείες είναι η φορολόγηση των συνδρομητών τόσο με συμβόλαιο όσο και με καρτοκινητό. Γι’ αυτό και κατ’ ελάχιστο ζητούν να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση οι συνδρομητές που χρησιμοποιούν αποκλειστικά συνδέσεις δεδομένων (data only users). Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 300.000 συνδέσεις είναι μόνο για πρόσβαση στο Internet. Και όπως τονίζουν οι εταιρείες, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που φορολογεί με ειδικό καθεστώς την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο. Την ίδια στιγμή, αποτελεί σχήμα οξύμωρο να έχει θέσει ως εθνικό στόχο την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε νέες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα επιβάλλει αντικίνητρα για την χρήση του mobile internet.

Οι επιπτώσεις

Στην επιστολή που απέστειλαν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας γίνεται λόγος για «υπερβολική φορολογία» αλλά και για τα πρώτα σημάδια των επιπτώσεων, με μείωση της χρήσης από την πλευρά των συνδρομητών και εσόδων για τις εταιρείες.

Η αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αναμένεται να επιφέρει μειωμένα έσοδα κατά 10%-12% για τις εταιρείες, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες 420-450 εκατ. ευρώ έναντι του 2008, όταν η αγορά της κινητής τηλεφωνίας έφθασε σε τζίρο τα 4,2 δισ. ευρώ.

Από την 1η Αυγούστου σχεδόν διπλασιάστηκε η πραγματική επιβάρυνση για τους συνδρομητές με συμβόλαιο, ενώ για τα καρτοκινητά επιβλήθηκε τέλος 12% επί της αξίας του παρεχόμενου χρόνου ομιλίας και προ του ΦΠΑ.

Το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε σε 12%-20% ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού, έναντι 10 ευρώ που ίσχυε πριν την 1η Αυγούστου και διαμορφώθηκε σε 12% για λογαριασμό μέχρι 50 ευρώ, 15% για 50,01 -100 ευρώ, 18% για 100,01 -150 ευρώ και 20% για 150,01 ευρώ και άνω. Ενδεικτικά, αν κάποιος κάνει χρήση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας αξίας 50 ευρώ, χρεώνεται με 12% ειδικό τέλος, δηλαδή 6 ευρώ, συν ΦΠΑ 19% που αντιστοιχεί σε 10,64 ευρώ, άρα καταβάλλει συνολικά 66,64 ευρώ. Σε σχέση με την προηγούμενη φορολογία, η πραγματική επιβάρυνση ανέρχεται σε 33,28%.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχει η παγκόσμια πρωτοτυπία του «φόρου πάνω στο φόρο», καθώς εκτός από το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας, επιβάλλεται ΦΠΑ 19% επί του συνόλου του λογαριασμού, δηλαδή στο πάγιο, στην τυχόν επιπλέον χρήση, αλλά και στο ίδιο το τέλος συνδρομητή.

Έσοδα

Πέρυσι, τα δημόσια έσοδα από τα τέλη της κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε 242 εκατ. ευρώ και με βάση τους υπολογισμούς, στα δημόσια ταμεία θα μπορούσαν να εισρέουν περί τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, υπό την προϋπόθεση ότι η χρήση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας δεν θα μειωθεί.

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φορολογία για την κινητή τηλεφωνία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αντιστοιχεί στο 26% του συνολικού κόστους χρήσης ενός κινητού τηλεφώνου.

Αποτέλεσμα και της μεγάλης φορολογίας είναι οι υψηλότερες χρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν οι συνδρομητές, αφού η χώρα μας κατατάσσεται στην 5η θέση μεταξύ 26 χωρών της ΕΕ. Από τα πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά στοιχεία, τα οποία ωστόσο αφορούν το 2008 δηλαδή πριν την αύξηση της φορολογίας, προκύπτει ότι το μέσο μηνιαίο κόστος χρήσης του κινητού στην ΕΕ ήταν 19,49 ευρώ, ενώ στη χώρα μας 27,17 ευρώ, δηλαδή 39,4% ακριβότερο. Σε παγκόσμια κλίμακα, υψηλότερους φόρους στα κινητά από τους εγχώριους είχαν 9 χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Τανζανία, η Ουγκάντα και η Ζάμπια.

Πηγή http://www.capital.gr/News.asp?id=840430