Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
COSMOTE:5 κακουργήματα για το μεγάλο φαγοπότι...
Πέντε κακουργήματα περιλαμβάνουν οι ποινικές διώξεις οι οποίες ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Οι διώξεις στρέφονται κατά προσώπων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της αντεισαγγελέως Εφετών κ. Ευσταθίας Σπυροπούλου.Αφορουν στο σκάνδαλο της εξαγοράς της Γερμανός ΑΒΕΕ από την Cosmote αντί τιμήματος 1,3 δισ. ευρώ, τον Μάιο του 2006 και για το χρηματιστηριακό «παιχνίδι» που εκτυλίχθηκε κατά την περίοδο που προηγήθηκε της πώλησης.
Σχετικά με το συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» της 14/7/2008 ο ΟΤΕ έχει να δηλώσει τα εξής:
1) Τo 2005, κατόπιν δημοσιευμάτων, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση μετά το πέρας της οποίας, το έτος 2007, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) για συμβιβασμό του ΟΤΕ με τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ - SIEMENS - ANKO. H άσκηση δίωξης in rem εξειδικεύεται σε πράξεις και όχι σε πρόσωπα. Επίσης η κα Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης δεν εξέδωσε πόρισμα, στο οποίο να αποδίδονται κατά οποιοδήποτε τρόπο πράξεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Είναι ψευδές ότι η δίωξη ασκήθηκε κατά του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη. O συμβιβασμός έγινε κατόπιν σειράς μελετών ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ.
2) Ο συμβιβασμός με τους προμηθευτές αφορούσε συντήρηση των δικτύων για περίοδο προ του 2004 που ανέλαβε η παρούσα Διοίκηση. Ο συμβιβασμός κατέστη επιβεβλημένος ακριβώς επειδή η Υπηρεσία της οποίας προΐστατο ο κ. Μπαριτάκης, δεν τηρούσε ως όφειλε μητρώο συντηρήσεων από τις παραπάνω Εταιρίες που προέβαιναν σε τεχνική υποστήριξη του εξοπλισμού που είχαν προμηθεύσει στον ΟΤΕ.
3) Ο κ. Μπαριτάκης απηλλάγη των καθηκόντων του κατόπιν έκθεσης του Γενικού Διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου γιατί αντίθετα με τις ρητές, πάγιες οδηγίες της Διοίκησης κατά τους Ολυμπιακούς, έδωσε γραπτή εντολή να μην επισκευαστεί κύκλωμα προς τη Βόρεια Ελλάδα, παράλειψη που οδήγησε στη διακοπή της μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων για 45 λεπτά.
4) Η απαλλαγή των καθηκόντων του κ. Μπαριτάκη απεφασίσθη πριν προβάλει τις αντιρρήσεις του στον τρόπο του διακανονισμού του κόστους της συντήρησης.
5) Ο κ. Μπαριτάκης αποχώρησε κατόπιν αιτήσεώς του τον Δεκέμβριο του 2005 κάνοντας χρήση της εθελούσιας εξόδου του ΟΤΕ.
6) Η υπόθεση, την οποία διερευνά η Δικαιοσύνη ποτέ δεν έχει αποκρυβεί, ούτε έχει ποτέ γίνει τέτοια προσπάθεια. Εμφανίζεται κατά τακτά διαστήματα σε διάφορα έντυπα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μάλιστα με τρόπο που δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις κατά της Εταιρίας αφού δεν αναφέρονται τα παραπάνω γεγονότα. Η υπόθεση έχει συζητηθεί και στη Βουλή (Συνεδριάσεις - 22/6/07 & 12/2/2008).
7) Οι αριθμοί, τους οποίους παρουσιάζει το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» είναι τελείως παραπλανητικοί. Ο ΟΤΕ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του.
Οι διώξεις αναφέρονται στους:
* Παν. Βουρλούμη, πρόεδρο του ΟΤΕ και της Cosmote, Ευ. Μαρτιγόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote, καθώς και τα μέλη του ΔΣ της Cosmote, που φέρονται να εμπλέκονται σε κακουργηματική απιστία.
* Π. Γερμανό, βασικό μέτοχο της εταιρείας Γερμανός, που φέρεται να εμπλέκεται σε ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία, ηθική αυτουργία σε κακουργηματική χειραγώγηση μετοχών και σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος), καθώς και μέλη του ΔΣ της Γερμανός που φέρονται να εμπλέκονται στο κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
* Βίκτωρ Χάιμ Ασερ, διευθύνοντα σύμβουλο της χρηματιστηριακής εταιρείας της Eurobank, καθώς και ακόμη έξι άτομα, στελέχη της Γερμανός, της χρηματιστηριακής εταιρείας της Eurobank και ιδιώτες που φέρονται να εμπλέκονται σε κακουργηματική χειραγώγηση μετοχών από κοινού.
Η κυρία Σπυροπούλου που διενήργησε την έρευνα για την υπόθεση αναφέρει στο σχετικό πόρισμά της ότι κατά την εξαγορά της Γερμανός από την εταιρεία Cosmote διαπράχθηκε το αδίκημα της απιστίας. Για το ζήτημα του τιμήματος του 1,3 δισ. ευρώ είχε διατυπώσει ενστάσεις και το ΠαΣοΚ τονίζοντας ότι η ΤΙΜ είχε εκτιμήσει το κάθε κατάστημα της Γερμανός από 80 χιλιάδες ευρώ ως 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ αντιθέτως η Cosmote τα αγόρασε υπερτιμημένα.
Επίσης, στο εισαγγελικό πόρισμα επισημαίνεται ότι κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2005 ως Μαΐου 2006, που γίνονταν οι μυστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Γερμανός παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση του όγκου των συναλλαγών της μετοχής της εταιρείας. Η αύξηση έφθασε το 90% και έτσι επηρεάστηκε η τιμή της μετοχής, η οποία την ίδια περίοδο παρουσίασε μεγαλύτερη αύξηση από αυτή του γενικού δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό και τα αναφερόμενα στο πόρισμά της, κατά το χρονικό διάστημα των διαπραγματεύσεων για την πώληση της Γερμανός σημειώθηκε χειραγώγηση της μετοχής της, η οποία προερχόταν «από κατέχοντες εσωτερική πληροφόρηση για την επικείμενη εξαγορά της εταιρείας από την Cosmote».
Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων η δικογραφία διαβιβάστηκε στην 20ή τακτική ανακρίτρια, η οποία αφού τη μελετήσει θα καλέσει μάρτυρες και στη συνέχεια θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους.
Το πάρτι..για λίγους
Οι διαπραγματεύσεις του Γερμανού με την Cosmote ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2005 και μέχρι τις αρχές Μαΐου 2006 που ανακοινώθηκε η συμφωνία, η τιμή της μετοχής της Γερμανός στο Χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 40%, ανεβάζοντας βέβαια ανάλογα και το ύψος του τιμήματος. Η συμφωνία εξαγοράς των περίπου 450 καταστημάτων της αλυσίδας ανακοινώθηκε επισήβως στις 5 Μαΐου 2006.
Το γεγονός ότι η Cosmote πλήρωσε 13 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της Γερμανός (EBITDA 94,3 εκατ. ευρώ το 2005) είχε οδηγήσει τότε παράγοντες της αγοράς στο συμπέρασμα ότι η θυγατρική του ΟΤΕ πλήρωσε πολύ ακριβά για να αποκτήσει την αλυσίδα καταστημάτων λιανικής.
Από τα 1,3 δισ. ευρώ που κατέβαλε η θυγατρική τού ΟΤΕ, περίπου 500 εκατ. ευρώ πήγαν στην «τσέπη» του Πάνου Γερμανού, που ήταν ο κάτοχος του 34% των μετοχών της ομώνυμης αλυσίδας καταστημάτων.
Πόσω μάλλον όταν άλλες αντίστοιχες εξαγορές στο χώρο των τηλεπικοινωνιών κλείνουν με αποτιμήσεις έως και 9-10 φορές τα κέρδη.
Τα καθαρά κέρδη της «Γερμανός» για το 2006 και το 2007 ήταν 18,8 εκατ. και 14,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, όμως σε πτωτική τροχιά από το 2005, που έφθαναν στα 26 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι αυτή οφείλεται και στο γεγονός ότι με το που έγινε η εξαγορά, «κόπηκαν» σημαντικές εμπορικές συνεργασίες: η Vodafone και η ΤΙΜ (Wind σήμερα) εγκατέλειψαν τον Γερμανό -παρ' όλο που μέχρι τότε έκλειναν το 30% των συνδέσεών τους μέσα από αυτά- για να αναπτύξουν τα δικά τους -ήδη υπάρχοντα- δίκτυα καταστημάτων.
Κι άλλη διωξη...
Δεύτερη δίωξη- ουσιαστικά ήταν η πρώτη- για απιστία σε βαθμό κακουργήματος έχει ασκηθεί στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Παν. Βουρλούμη, εδώ και περίπου έναν χρόνο!
Η υπόθεση αυτή, που αφορούσε «υπερτιμολογημένες συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης» τις οποίες υπέγραψε ο ΟΤΕ το 2005 με τη Siemens και άλλες εταιρείες, κρατήθηκε κρυφή για περίπου 13 μήνες!
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», η συγκεκριμένη υπόθεση, βρίσκεται πλέον στα χέρια της 2ης τακτικής ανακρίτριας κ. Βασιλικής Μπάστα, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εξέταση των μαρτύρων και αναμένεται να αποστείλει κλήσεις για απολογία.
Η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη που ασκήθηκε την περασμένη Παρασκευή, για την υπόθεση της εξαγοράς της αλυσίδας «Γερμανός ΑΒΕΕ», ήταν στην πραγματικότητα η δεύτερη μέσα σε διάστημα περίπου ενός χρόνου!
Κι αυτό, καθώς είχε προηγηθεί τον Ιούνιο του 2007 η πρώτη δίωξη κατά του κ. Βουρλούμη και συνεργατών του, από την εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ελένη Τουλουπάκη. Αφορούσε τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης της περιόδου 2003-2004 συνολικού ύψους 40,6 εκατ. ευρώ, που υπέγραψε ο ΟΤΕ το 2005 με τη Siemens και τις άλλες εταιρείες. Για τις συμβάσεις αυτές, τα ίδια τα στελέχη του ΟΤΕ κατέθεσαν ότι ήταν υπερτιμημένες κατά 14,1 εκατ. ευρώ και πως προχώρησαν «παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις αρμοδίων διευθύνσεων του Οργανισμού».
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», οι συγκεκριμένες συμβάσεις με τα υπερτιμήματα εκατομμυρίων ευρώ υπογράφηκαν ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη Siemens, με τον Πρόδρομο Μαυρίδη, πρώην «νούμερο 2» του γερμανικού κολοσσού, να έχει εξασφαλίσει προνομιακή επικοινωνία με τον κ. Βουρλούμη.
Από τη θέση του γενικού διευθυντή τηλεπικοινωνιών της Siemens, ο κ. Μαυρίδης κατάφερε να παρακάμψει αρνητικές εισηγήσεις ανώτερων τεχνικών επιτροπών του ΟΤΕ, επιτυγχάνοντας έτσι να καταβληθούν στη Siemens συνολικά 55,2 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης στον Οργανισμό κατά την περίοδο 2003-2007.
Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», οι καθ΄ ύλην αρμόδιες τεχνικές διευθύνσεις του ΟΤΕ είχαν κοστολογήσει τις υπηρεσίες αυτές μόλις 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 25,2 εκατ. ευρώ λιγότερα από τις συμφωνίες που εξασφάλισε ο κ. Μαυρίδης στις απευθείας διαπραγματεύσεις του με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Παν. Βουρλούμη και τον πρώην διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων και σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της Romtelecom Γ. Ιωαννίδη!
Οι συμβάσεις αυτές της Siemens εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης του ΟΤΕ, το οποίο για την περίοδο 2003-2007 περιλαμβάνει και άλλες εταιρείες (Ιntracom, ΑΝΚΟ) και στοίχισε συνολικά στον Οργανισμό περίπου 120 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα περίπου 66 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει για το συγκεκριμένο έργο η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης (ΔΔΔΣ) του ΟΤΕ!
Πηγή www.sofokleous10.gr