Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Cosmote – Γερμανός : Τιμή επί 54 φορές τα κέρδη!


Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Μετά τη γερμανική Siemens και τις μίζες στα κόμματα εξουσίας, τώρα ήρθε και η ώρα της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ, που εξαγοράστηκε από την COSMOTE τον Μάιο του 2006 με το αστρονομικό τίμημα των 1,3 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έγινε με κυβερνητική σφραγίδα από τη θυγατρική του ημικρατικού (τότε) ΟΤΕ, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ιδιότυπη κρατικοποίηση της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, με καταφανώς ωφελημένο τον βασικό της μέτοχο Π. Γερμανό.
Ο Π. Γερμανός πούλησε ακριβά, την ώρα που η εγχώρια αγορά στην κινητή τηλεφωνία είναι κορεσμένη. Η COSMOTE, αντί να....


αναπτύξει δικό της δίκτυο, με υπερτίμημα απέκτησε τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ, περιγράφοντας «προσδοκίες συνεργειών» και «ωφέλειες στο cash flow», που δεν έπεισαν.

1Η «υιοθεσία» της ΓΕΡΜΑΝΟΣ από τον ΟΤΕ και την COSMOTE δεν προέκυψε ξαφνικά. Είχε μεθοδευθεί από το 1999, όταν η ΓΕΡΜΑΝΟΣ, με απόφαση του τότε διευθύνοντος συμβούλου της COSMOTE Ν. Μανασή, έγινε εμπορικός της συνεργάτης.

Ακολούθησε η μεταπήδηση του Ν. Μανασή στο τιμόνι του ΟΤΕ και η «Γερμανός» συνήψε σύμβαση πωλητή και των υπηρεσιών του Οργανισμού στη σταθερή τηλεφωνία.

2 Το καλοκαίρι του 2006, ο τέως υπουργός Μεταφορών, Χρ. Βερελής, αποκάλυψε αυτό που επί χρόνια φημολογείτο: ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, δύο φορές μάλιστα, είχε κομισθεί από τον Ν. Μανασή η πρόταση για εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote. Πρόταση που επανέφερε και ο μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Ελ. Αντωνακόπουλος, για να απορριφθεί ξανά. Μάλιστα, ο κ. Βερελής ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, στις 19 Ιουλίου 2006, υποστήριξε ότι η επιμονή για τη «Γερμανός» ήταν η βασική αιτία για την αποπομπή του Νίκου Μανασή από τον ΟΤΕ.

Ο τελευταίος, μετά την αποχώρησή του, συνεργάστηκε με τον Πάνο Γερμανό σε project στο εξωτερικό (Ουζμπεκιστάν), ενώ τα «παιδιά του», που έμειναν πίσω, ήταν σταθερά προσανατολισμένα στη «Γερμανός».

3 Τον Μάιο του 2006, αρχικά διέρρευσε στον Τύπο ότι είναι έτοιμη η εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote και ότι, κατά την περίοδο των μυστικών διαπραγματεύσεων, η μετοχή της πρώτης είχε γίνει «άλογο»: από τα 12 στα 19 ευρώ, διά συναλλαγών που είχαν κάνει πρόσωπα του στενού πυρήνα της «Γερμανός» μέσω της Eurobank ΑΧΕΠΕΥ.

4 Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν και το Δ.Σ. της Cosmote στις 8 Μαΐου 2006 ενέκρινε την εξαγορά της «Γερμανός» με όπλο για το εύλογο του τιμήματος, την έκθεση της J.P. Morgan. Η αγορά διχάστηκε για την εξαγορά και τα οφέλη της, το ίδιο και οι αναλυτές, ενώ το ζήτημα λόγω και της προϊστορίας του, αναγορεύθηκε σε πολιτικό σκάνδαλο από την αντιπολίτευση, και εξαιτίας του γεγονότος ότι η Cosmote επέλεξε να χρησιμοποιήσει ως όχημα την CosmoHolding Κύπρου.

5 Το τίμημα των 1,3 δισ. ευρώ που κατέβαλε η Cosmote για την απόκτηση της «Γερμανός» ισοδυναμεί με το τριπλάσιο των πωλήσεων της δεύτερης για το 2005. Η τιμή εξαγοράς είναι ίση με τα κέρδη του κλάδου, που αποκτήθηκε, επί 54 φορές και με 22 φορές το EBITDA (δηλαδή, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων).

Το δε κόστος απόκτησης εκάστου καταστήματος λιανικής είναι αστρονομικό. Φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ για καθένα από τα 500 καταστήματα της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, όταν η ίδια η αλυσίδα είχε ανακοινώσει ότι για τη δημιουργία 15 νέων σημείων πώλησης στη Βουλγαρία θα δαπανούσε 2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 135.00 ευρώ για καθένα!

6 Στις 19 Ιουλίου 2006, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης αποκάλυψε ότι η πρώτη διερευνητική επαφή Βουρλούμη – Γερμανού έγινε στο Βουκουρέστι τον Δεκέμβριο του 2005, για να επιβεβαιωθεί. Λίγο αργότερα ο κ. Βουρλούμης ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ενώ κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων έγινε πάρτι με τη μετοχή της ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ και της Cosmote καθ’ όλη τη διάρκεια των επικρίσεων ισχυρίζεται ότι το project τού πήγε έτοιμο και ότι το έκρινε επωφελές.

7 Την επομένη της συνεδρίασης ο Χρ. Βερελής απέστειλε στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Δ. Παπαγγελόπουλο τα πρακτικά της Βουλής και δημοσίευμα της «Καθημερινής» που ανέλυε τους επωφελείς για τον Π. Γερμανό όρους εξαγοράς. Εν κρυπτώ η προκαταρκτική έρευνα της υπόθεσης ανετέθη στον εισαγγελέα Αθ. Σιμιτζόγλου, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν καταθέσεις από τη 13η πταισματοδίκη κ. Δημοπούλου.

8 Τον Οκτώβριο του 2006, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε διαταχθεί προκαταρκτική, η κυβέρνηση δυσφόρησε, η υπόθεση επανήλθε στον κ. Σιμιτζόγλου και τον Φεβρουάριο του 2007 αναβαθμίστηκε, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με τις υπογραφές 17 βουλευτών.

Την προκαταρκτική ανέλαβε η αντεισαγγελέας Ευσταθία Σπυροπούλου, η οποία έδωσε και την εντολή (κι αυτή κρατήθηκε μυστική) για την άσκηση διώξεων κατά 18 συνολικά προσώπων από την Cosmote, τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ, τη Χρηματιστηριακή Eurobank κ.ά.

Η κ. Σπυροπούλου μπλοκαρίστηκε από τη βραδύτητα με την οποία κινήθηκε η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία διερευνούσε επί δύο χρόνια αν προέκυψαν παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας (κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης και χειραγώγηση της μετοχής της ΓΕΡΜΑΝΟΣ).

Πάντως για τη μεγάλη αυτή υπόθεση πέραν της αποσιώπησης επιχειρήθηκε και χειραγώγηση της ενημέρωσης.

Αρκεί να αναφερθεί ότι η υπόθεση βρίσκεται στην ανάκριση από τις 8 Ιουλίου, ενώ μέχρι χθες επικρατούσε σιωπητήριο, ωσάν να πρόκειτο περί… πταίσματος. *

Πηγή http://exothema.wordpress.com