Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

«Εδωσε στοιχεία ώς το 2007» λέει ο Γερμανός δικηγόρος του


Ερευνα ώστε να διαπιστωθεί εάν θα ασκηθεί δίωξη στη Γερμανία στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, έχει ξεκινήσει η Εισαγγελία του Μονάχου, τονίζει ο συνήγορός του, κ. Κουρσάβε, σε συνέντευξή του και συμπληρώνει ότι «ο Μιχάλης Χριστοφοράκος κατέχει στοιχεία, αλλά δεν θέλει να κλονίσει το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας».



Μιλήσαμε χθες με τον κ. Κουρσάβε, στο γραφείο του, λίγο μετά την επίσκεψή του στις φυλακές Σταντελχάιμ του Μονάχου, όπου και κρατείται ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Ρωτήθηκε αρχικά για το περιεχόμενο της προχθεσινής του κατάθεσης στην Εισαγγελία του Μονάχου που ασχολείται με το μέρος της υπόθεσης του σκανδάλου Ζίμενς.

«Πιθανότατα για δωροδοκία»

Ο Κουρσάβε δήλωσε ότι «έχει ξεκινήσει μια έρευνα εναντίον του Μιχάλη Χριστοφοράκου και για τον λόγο αυτό δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Θα πω, όμως, ότι στην προχθεσινή του κατάθεση έδωσε στοιχεία για τα έτη 2004 έως 2007 και τη δραστηριότητά του ως επικεφαλής της Ζίμενς Ελλάς. Για την ώρα δεν του έχουν ασκηθεί κατηγορίες, ελπίζουμε ωστόσο ότι θα του ασκηθούν παρόμοιες με αυτές που έχουν ασκηθεί σε ανάλογες υποθέσεις της Ζίμενς. Πιθανότατα θα κατηγορηθεί για δωροδοκία, όχι ωστόσο για απάτη και απιστία. Πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι κατηγορίες αυτές θα συγκεκριμενοποιηθούν».

- Ποια είναι η υπερασπιστική σας γραμμή; ήταν η επόμενη ερώτηση στον κ. Κουρσάβε.

«Σκοπός μας είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος να δικαστεί και να καταδικαστεί στη Γερμανία. Ο ίδιος έχει στην κατοχή του στοιχεία, αλλά δεν είναι ο σκοπός του να βλάψει ανθρώπους. Δεν είναι αυτοσκοπός να κάνει ζημιά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας».

Οσο για τα περίφημα cd, στα οποία υποτίθεται ότι υπάρχουν στοιχεία-βόμβες, ο κ. Κουρσάβε λέει: «Δεν τα έχω δει. Δεν γνωρίζω τι περιέχουν, ξέρω όμως ότι υπάρχουν και βρίσκονται σε σίγουρα τρίτα χέρια. Δεν νομίζω πως θα τα χρειαστούμε. Μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα και χωρίς αυτά. Δεν είναι στόχος του Χριστοφοράκου να φτάσουμε μέχρι εκεί. Ο ίδιος είναι διακριτικός άνθρωπος. Τα χρήματα που δόθηκαν δεν χρησιμοποιήθηκαν προς το ιδιωτικό συμφέρον των ανθρώπων που τα έλαβαν, αλλά για τη πολιτική τους δουλειά. Στην προχθεσινή του κατάθεση αναφέρθηκε στα cd αυτά, αλλά δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένα ονόματα. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα δικαστεί και θα καταδικαστεί εδώ και με τον τρόπο αυτό δεν θα είναι δυνατόν να δικαστεί για δεύτερη φορά και στην Ελλάδα. Θέλουμε να δείξουμε ότι η Γερμανία είναι ένα κράτος δικαίου και ο κ. Χριστοφοράκος θα έχει μια δίκαιη δίκη».

- Ποια είναι η διαδικασία που μπορεί τώρα να ακολουθηθεί; ρωτήθηκε ο κ. Κουρσάβε.

«Σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο υπάρχουν δύο περιπτώσεις: η Εισαγγελία να ασκήσει δίωξη και αυτός να καταδικαστεί. Μπορεί, ωστόσο, και η δικαστική έρευνα να διακοπεί, αλλά κάτι τέτοιο δεν το πιστεύω. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να δικαστεί στη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή, η Εισαγγελία του Μονάχου εξετάζει και αναλύει τα στοιχεία».

Οπως ο ίδιος εκτιμά, «μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης, η οποία και θα κρατήσει αρκετό διάστημα, εμείς θα έχουμε καταφέρει να ασκηθεί εναντίον του πελάτη μας δίωξη και να έχει δικαστεί και καταδικαστεί. Ο πελάτης μας δεν δέχεται ούτε την κατηγορία της δωροδοκίας, αλλά γι' αυτό το θέμα δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο».

«Εχουν σοβαρό πρόβλημα»

Οσο για τη σημερινή έλευση των δύο Ελλήνων δικαστικών στο Μόναχο, ο κ. Κουρσάβε αναφέρει ότι «Οι δυο τους έχουν σοβαρό πρόβλημα. Τα έγγραφα που έχουν στείλει εδώ, περιέχουν πολλά λανθασμένα στοιχεία. Εχουμε συμβουλευθεί Ελληνες καθηγητές του δικαίου και μας είπαν ότι ο κ. Χριστοφοράκος το 2008 εξετάστηκε ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενος, όπως αναφέρουν στα έγγραφά τους. Οι καθηγητές αυτοί μάς είπαν ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Απ' ό,τι γνωρίζω, οι Ελληνες δικαστικοί θα ζητήσουν από τον Εισαγγελέα την παράταση της προφυλάκισής του».

Οσο για την απόδραση του Μιχάλη Χριστοφοράκου από την Ελλάδα, ο συνήγορός του αναφέρει: «Ο πελάτης μας ήταν πράγματι άρρωστος εκείνες τις ημέρες. Οταν όμως είδαμε ότι εναντίον του εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, είπαμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Η μέχρι τώρα συμπεριφορά του είναι σωστή και είναι στη διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης, εδώ ή στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση εδώ στο Μόναχο και να μην κλονίσουμε ολόκληρο το ελληνικό κράτος».

Τέλος, τον ρωτήσαμε αν ακόμη πιστεύει ότι απειλείται η ζωή του πελάτη του στην Ελλάδα.

«Ναι, ο ίδιος μάς είπε ότι κινδυνεύει. Για καιρό δέχονταν ανώνυμες απειλές κατά της ζωής του. Φοβήθηκε όμως πραγματικά όταν διάβασε ότι οι Ελληνες εισαγγελείς ανέφεραν ότι έχει αυτοκτονικές τάσεις».

Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=59587