Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Cosmote, Vodafone, Wind: "Δεν μας αφήνουν να επενδύσουμε"


Tου Γ. Χατζηδημητρίου, της Κ. Γαλανού και του Δ. Μαλλά

Τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση σηκώνει ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα βελτίωναν σημαντικά τις υπηρεσίες που προσφέρουν και το αρμόδιο υπουργείο κυριολεκτικά αδιαφορεί έστω και να απαντήσει στο αίτημά του.

Χαρακτηριστικό δείγμα της αλλαγής πολιτικής που γίνεται είναι το γεγονός ότι χθες εστάλη στο Μέγαρο Μαξίμου σχετική επιστολή

η οποία φέρει τις υπογραφές όχι των διευθυνόντων συμβούλων των τριών εταιρειών, αλλά των μετόχων τους!

Συγκεκριμένα, την επιστολή υπογράφουν ο Γκουίντο Κέρκχοχ, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom και επικεφαλής του τομέα νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου υπάγεται ο όμιλος ΟΤΕ, ο Μισέλ Κομπς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone για την Ευρώπη, και ο γνωστός Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις, διευθύνων σύμβουλος της Weather Investments, 100% θυγατρικής της οποίας είναι η Wind.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαμαρτύρονται με τόσο έντονο τρόπο, κάτι που ερμηνεύεται ως αλλαγή της στρατηγικής μη σύγκρουσης με το Δημόσιο που υπήρχε μέχρι τώρα.

Επιστολή
Την ύπαρξη της επιστολής αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος, επισημαίνοντας ότι «οι εταιρείες για πρώτη φορά στην ιστορία τους δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα γιατί δεν έχουν τύχει της υποστήριξης που χρειάζεται θεσμικά από τα αρμόδια υπουργεία», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές τόσο για τον νυν όσο και τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις που έχουν ουσιαστικά παγώσει ανέρχονται σε 1,350 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια και αφορούν την επέκταση και αναβάθμιση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς.

Το κύριο πρόβλημα είναι η χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση κεραιών, καθώς στην Ελλάδα απαιτούνται, κατά μέσο όρο, 30 μήνες όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι μόλις 7! Ο κ. Στεφανόπουλος πρόσθεσε ότι η επιστολή εστάλη αφού είχε προηγηθεί εξαντλητική πίεση και διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία.

Ταυτοποίηση
Στη Βουλή, ο κ. Στεφανόπουλος βρέθηκε προκειμένου να μιλήσει στην επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την ταυτοποίηση των κατόχων καρτοκινητών. Μιλώντας εκ μέρους των εταιρειών του κλάδου, ο κ. Στεφανόπουλος ζήτησε να υπάρξει μία παράταση 3-4 μηνών στην εφαρμογή του μέτρου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης των τελών χρήσης, τονίζοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για διπλασιασμό της φορολογίας και θα δημιουργήσει προβλήματα στις εταιρείες του κλάδου εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Στεφανόπουλος, απαντώντας στις αιτιάσεις πολλών εκ των βουλευτών που υπαινίχθηκαν τεράστια έσοδα των εταιρειών, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι εισφέρουν στα δημόσια έσοδα περίπου 1,8 δισ. ευρώ ετησίως.

Φθηνότερα τα SMS εντός Ε.Ε.

Σημαντικά μειωμένο είναι από χθες το κόστος αποστολής γραπτών μηνυμάτων εντός των χωρών της E.E. όταν οι καταναλωτές βρίσκονται σε άλλο κράτος-μέλος, καθώς τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός που ορίζει ως υψηλότερη τιμή τα 0,11 ευρώ (πλέον ΦΠA) ανά SMS.

O μέσος όρος των χρεώσεων ήταν στα 0,28 ευρώ (πλέον ΦΠA). O κανονισμός προβλέπει, επίσης, τη μείωση των χρεώσεων για τις κλήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων σε κατάσταση περιαγωγής, ενώ χαμηλότερο είναι πλέον και το κόστος για τη χρήση υπηρεσιών δεδομένων.

H εκτίμηση είναι το κόστος χρήσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για όσους ταξιδεύουν στις χώρες της E.E. μπορεί να μειωθεί μέχρι και 60%.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&tag=9462&pubid=11945166