Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009
Το πόρισμα - φωτιά για τον "Γερμανό"
Στο αποκαλυπτικό πόρισμα της αντεισαγγελέως Εφετών, που είναι καταπέλτης για τον διοικητή του ΟΤΕ Παν. Βουρλούμη, καθώς και για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote Ευαγ. Μαρτιγόπουλο, στηρίχτηκε η ποινική δίωξη για απιστία και για ακόμη τέσσερα κακουργήματα, που ασκήθηκε την προπερασμένη βδομάδα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ε. Ράικου, για την υπόθεση της εξαγοράς της αλυσίδας της εταιρίας «Γερμανός» από την Cosmote, στο σκανδαλώδες τίμημα του 1,3 δισ. ευρώ.
Τα σοβαρότατα αδικήματα, για τα οποία απαγγέλθηκαν προσωπικές κατηγορίες στους Π. Βουρλούμη, Ε. Μαρτιγόπουλο, καθώς και στα μέλη του ΔΣ της Cosmote, αλλά και στον πρώην ιδιοκτήτη της εταιρείας «Γερμανός», Πάνο Γερμανό, όπως επίσης σε πέντε αντικρυστές και στον διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας, αφορούν τις....
μεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση της τιμής της μετοχής της εταιρείας, που προηγήθηκαν της εξαγοράς της, προκειμένου η «Γερμανός» να πουληθεί στο τριπλάσιο του τζίρου της και σε τίμημα πενήντα φορές πάνω από τα κέρδη της!...
Οι βαριές κατηγορίες, που απευθύνει η εισαγγελέας προς τον πρόεδρο του ΟΤΕ και προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote Ευάγγελο Μαρτιγόπουλο, αντανακλούν ως ηχηρό ράπισμα και προς την κυβέρνηση, καθώς στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ευθέως ότι «η διοίκηση της Cosmote ενήργησε δολίως και με σκοπιμότητα, προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και δη να ωφελήσει τον Πάνο Γερμανό»...
Ιδιαίτερα αιχμηρό είναι σημείο του πορίσματος όπου αναφέρεται ότι πριν από την απόφαση για την εξαγορά της Γερμανός «...είχε ήδη ληφθεί, προσφάτως, απόφαση της διοίκησης της Cosmote, ύστερα από εισήγηση μάλιστα του ίδιου του διευθύνοντος συμβούλου Ευάγγελου Μαρτιγόπουλου για την επέκταση του δικού της δικτύου, λύση οικονομικώς συμφέρουσα, εγκαταλείφτηκε όμως αναιτιολόγητα και επελέγη η ως άνω επαχθής εξαγορά, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό ότι θα αποχωρούσαν οι ανταγωνίστριες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ και Vodafon, όπερ και εγένετο, μετά την εξαγορά, με συνέπεια τη δραστική μείωση της κερδοφορίας...».
«Εωλη γνωμοδότηση»
Ενώ σε άλλο σημείο, όπου αναφέρεται ότι «δεν δικαιολογείται κατ αντικειμενική κρίση και κατά τρόπο πειστικό η καταβολή της υπεραξίας των 900.000.000 ευρώ», επισημαίνεται από την κ. Σπυροπούλου η «υποτυπώδης και έωλη περί αυτού γνωμοδότηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου της Cosmote JP Morgan (σ.σ.: γνωστού από το σκάνδαλο των ομολόγων), η οποία να σημειωθεί είχε κάθε συμφέρον, αφού ήταν και η διοργανώτρια του ομολογιακού δανείου».
Το πόρισμα της κ. Σπυροπούλου χωρίζεται σε δύο σκέλη και αφορά τα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας, που διενήργησε η ίδια από τις 23 Φεβρουαρίου 2007.
Το πρώτο μέρος του εισαγγελικού εγγράφου αποκαλύπτει όλα όσα προηγήθηκαν της εξαγοράς της «Γερμανός» από την Cosmote και συγκεκριμένα το μεγάλο κόλπο που ξεκίνησε στο Χρηματιστήριο στις 5 μήνες πριν (15/12/2005) από την εξαγορά της εταιρείας από την Cosmote και συγκεκριμένα το κρίσιμο διάστημα των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση του ΟΤΕ...
Οπως αναφέρει η εισαγγελέας, «πρόσωπα συνδεόμενα με την εταιρεία Γερμανός, ενεργώντας με τις προτροπές, κατευθύνσεις και οδηγίες του βασικού μετόχου της Πάνου Γερμανού από κοινού με τους εντολείς Ιωάννη Κότσιρα και Κωνσταντίνο Καραφωτάκη και τους αντικριστές Ηλία Κορώνη ή Φώτη Σταυρίδη... οδήγησαν κατ επανάληψη στη διαμόρφωση της τιμής της μετοχής, μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας, σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό στο οποίο θα είχε διαμορφωθεί εάν δεν είχαν λάβει χώρα οι μεθοδευμένες ενέργειες των χειραγωγών και είχε ως αποτέλεσμα την παραπλάνηση των επενδυτών».
Καταπέλτης για τους εμπλεκόμενους στην εξαγορά η αντεισαγγελέας που διενήργησε την έρευνα
«Ενήργησαν δολίως για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα»...
Στο δεύτερο μέρος του πορίσματός της η αντεισαγγελέας αναφέρεται στις κατά την κρίση της ποινικές ευθύνες του διδύμου Βουρλούμη - Μαρτιγόπουλου, καθώς και των μελών τoυ ΔΣ της Cosmote και τονίζει:
«...το καταβληθέν τίμημα των 1,4 δισ. ευρώ... ήταν εξόχως υπερβολικό και πέρα από κάθε επιχειρηματική λογική και τα διεθνή αποδεκτά πρότυπα και τις συνήθεις διεθνείς πρακτικές υπερέβαινε το όριο σε κάθε περίπτωση του αποδεκτού επιχειρηματικού ρίσκου και ότι αποφασίστηκε η εξαγορά από τη διοίκηση της Cosmote εν γνώσει της ότι ήταν επιζήμια γι αυτή και απαραδέκτως επωφελής για την εταιρεία Γερμανός, γνωρίζοντας ότι το ως άνω ποσόν ήταν πολλαπλάσιο της αξίας από εκείνης του εύλογου και δικαίου τιμήματος, αφού η καθαρή θέση της εταιρείας Γερμανός ήταν, το έτος 2005 430.000.000 ευρώ και τα καθαρά κέρδη της 26.000.000 ευρώ, ήτοι κατεβλήθη το τριπλάσιο του τζίρου και 50 φορές πάνω τα κέρδη της.
Προς δε ότι αποφασίστηκε η εξαγορά αυτής, όταν διαμορφώθηκε η τιμή της, κατά τα ως άνω εκτιθέμενα, στην υψηλότερη τιμή που είχε μέχρι τότε, ήτοι 18,4 ευρώ και δόθηκε επιπροσθέτως και premium 96 λεπτά, μολονότι δεν υπήρχε άλλος ανταγωνιστής ενδιαφερόμενος και παρά το ότι ήταν γνωστό ότι θα αποχωρούσαν οι ανταγωνίστριες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ και Vodafon ότι, προσέτι, η διοίκηση της Cosmote ενήργησε δολίως και με σκοπιμότητα προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και δη να ωφελήσει τον Πάνο Γερμανό, ο οποίος και κατά το παρελθόν είχε κάνει προσπάθειες για την εξαγορά αυτή, χωρίς όμως αποτέλεσμα».
Πηγή Ethnos