Σάββατο 27 Ιουνίου 2009
Βαρύ κατηγορώ για τους 11 του ΟΤΕ
Βαρύτατο αλλά και ισχυρά θεμελιωμένο είναι το κατηγορητήριο των έξι συνολικά σελίδων με το οποίο η 2η τακτική ανακρίτρια Βασιλική Μπάστα κάλεσε σε απολογία έντεκα πρόσωπα της διοίκησης του ΟΤΕ για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για υπερτιμημένες συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης (2003-2007).
Η «Ε» σήμερα αποκαλύπτει το κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο στους 11 καταλογίζεται η ευθύνη για βλάβη στην περιουσία του ΟΤΕ κατά 55.375.905 ευρώ εξαιτίας των αποφάσεων που έλαβαν -κατ' εξακολούθηση- και με κοινό δόλο.
Από το κατηγορητήριο προκύπτει ότι η ανακρίτρια διαθέτει ισχυρή τεκμηρίωση, ίσως και μαρτυρίες αλλά και έγγραφα από τα οποία προκύπτει η μαμούθ ζημιά του ΟΤΕ. Ηδη μεταξύ των κατηγορουμένων μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι επικρατεί πανικός, αλλά και οργή κατά των βασικών προσώπων που υποστήριξαν τις εισηγήσεις για τα υπερτιμήματα κυρίως σε Intracom και Siemens. Από την κρίση της ανακρίτριας καθίσταται σαφές ότι τη βασική ευθύνη την επιρρίπτει στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, που υπέγραψε τις πληρωμές προς τους προμηθευτές αλλά και προς τον εισηγητή, τότε γενικό διευθυντή Τεχνολογίας, Γ. Ιωαννίδη.
«Για ζημιά»
Ηδη κάποια μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ, που κατηγορούνται «για από κοινού δράση και για ζημία του Οργανισμού εν γνώσει», επικρίνουν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Κάποιοι ήδη έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους, αναζητούν δικούς τους νομικούς συμπαραστάτες και τώρα επικαλούνται παραπλάνησή τους από τον άνθρωπο που εμπιστεύτηκαν (Π. Βουρλούμη) και ο οποίος τους διαβεβαίωσε για την ορθότητα της απόφασης που έλαβαν σε τρεις συνεδριάσεις τα Δ.Σ. (17/12/2004, 28/7/2005 και 20/10/2005). Κατά την απολογία τους θα ξεκαθαρίσει αν θα ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους από αυτόν της υπεράσπισης των αποφάσεων ως ορθών και των ισχυρισμών που άτυπα διατυπώνονται περί πλεκτάνης.
Στο κατηγορητήριο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
1 Το τίμημα των 40,6 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε και καταβλήθηκε στις εταιρείες Intracom, Siemens και ΑΝΚΟ, για τις υπηρεσίες που αυτές προσέφεραν τη διετία 2003-2004, προέκυψε κατόπιν άτυπης συμφωνίας.
Παρά το ότι έπρεπε να είχαν καταρτιστεί συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης από το 2002, κάτι τέτοιο δεν έγινε κατά παρέκκλιση και της Γενικής Διαδικασίας Προμηθειών του ΟΤΕ που απαιτεί έγκριση δαπάνης άνω των 2,5 δισ. δρχ. από το Συμβούλιο Προμηθειών. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι για τη σχετική προμήθεια, παρά το ότι είχε συνταχθεί αίτηση από την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης, αυτή ουδέποτε υπεβλήθη στο αρμόδιο όργανο, ουδέποτε ελήφθησαν προσφορές και ουδέποτε έγιναν διαπραγματεύσεις.
«Αυθαίρετη»
2 Αντίθετα, «με ρητή εντολή του Π. Βουρλούμη, που δόθηκε με ιδιόχειρη σημείωση σε έγγραφο στις 20/9/2004 προς τον Ν. Μπαριτάκη και τον Γ. Ιωαννίδη, έλαβαν χώρα απευθείας διαπραγματεύσεις». «... Το δε ποσό των 40,6 εκατ. ευρώ που εισηγείτο προς το Δ.Σ. δεν αποτελούσε το πραγματικό οφειλόμενο τίμημα προς τις εταιρίες για παρασχεθείσες υπηρεσίες τους, αλλά αυθαίρετη παραποίηση της από 8/11/2004 τελικής εισηγήσεως της αρμόδιας υπηρεσίας. Η τελευταία είχε καταλήξει σε τίμημα 26,5 εκατ. ευρώ, έχοντας πραγματοποιήσει ενδελεχή και σε πανελλαδική κλίμακα έλεγχο για το επίμαχο διάστημα κατά αντικείμενο και κατά ποσό κόστους σε αντίθεση με τις προμηθεύτριες εταιρίες, που δεν διέθεταν ούτε προσκόμισαν ανάλογα στοιχεία (τιμολόγια)».
3 Ως πηγή των υπερτιμημάτων που δόθηκαν και για τις συμβάσεις των ετών 2005-2007, το κατηγορητήριο στέκεται στην αυθαιρεσία της απόφασης του 2004, με την οποία οριζόταν ότι οι μετέπειτα συμφωνίες ως βάση τους θα είχαν το ετήσιο τίμημα (των ετών 2003-2004) συν 30%. Επισημαίνεται ότι και στις μετέπειτα αποφάσεις παρακάμφθηκαν οι κανονισμοί προμηθειών, δεν συντάχθηκαν εκθέσεις σκοπιμότητας, δεν αξιολογήθηκαν προσφορές κ.ά.
Στο κατηγορητήριο επίσης αναφέρεται ότι με την απόφαση (20/10/2005) αυθαιρέτως και αδικαιολογήτως ο ΟΤΕ ανέθεσε την τεχνική υποστήριξη του εξοπλισμού τεχνολογίας Ericsson στην Intracom, παρά την τριμερή συμφωνία που είχε συναφθεί. Μάλιστα αναφέρεται ότι αυτό συνέβη σε χρόνο κατά τον οποίο η Intracom «είχε προβεί σε αγορά σημαντικού πακέτου μετοχών της εταιρείας Forthnet και κατά συνέπεια ανταγωνίζετο και αυτή τον οργανισμό». *
Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=58028