Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Απειλεί «δεκάδες Ελληνες πολιτικούς»


Στις φυλακές του Σταντελχάιμ κρατείται από χθες το βράδυ ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens συνελήφθη τα ξημερώματα της Πέμπτης σε σπίτι γνωστών του κοντά στο Ρόζενχαϊμ της Ανω Βαυαρίας. Η σύλληψή του προέκυψε ύστερα από σχετική πληροφορία που έλαβε η Αστυνομία αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Περίπου 15 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της βαυαρικής Αστυνομίας συμμετείχαν στην επιχείρηση της σύλληψης του φυγόδικου για την υπόθεση της Siemens. Γύρω στις 6 τα ξημερώματα οι αστυνομικοί



αφού διερεύνησαν προσεκτικά την περιοχή στο γραφικό Στεφανσκίρχεν, πραγματοποίησαν έφοδο στη μονοκατοικία, όπου και συνέλαβαν τον άνθρωπο που εδώ και έναν μήνα αναζητεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις Αρχές, δεν προέβαλε αντίσταση. «Ηταν απόλυτα συνεργάσιμος», θα πει ένας από τους εισαγγελείς.
Μερικές ώρες πριν, ένας άνδρας είχε παρουσιαστεί αυτοπροσώπως σε αστυνομικό τμήμα και ανέφερε ότι γνωρίζει πού κρύβεται ο καταζητούμενος Χριστοφοράκος. Η Υπηρεσία Διώξεως του Εγκλήματος της Βαυαρίας (LKA), «αφού εξέτασε την αξιοπιστία του καταγγέλλοντος», διέταξε έφοδο στη βίλα.
Σύμφωνα με την πρώτη τοποθέτηση των δικηγόρων του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο πληροφοριοδότης ήταν Ελληνας ντετέκτιβ. Λίγο αργότερα ο ένας από τους δύο δικηγόρους θα πει ότι επρόκειτο για Γερμανό ιδιωτικό αστυνομικό. Η Εισαγγελία κάνει λόγο για «πληροφορία που ήλθε από τους πολίτες».
Αυστηρή κριτική άσκησαν οι Στέφαν Κουρζάβε και Ντάνιελ Πέτερ στον τρόπο που κινήθηκαν οι ελληνικές και βαυαρικές διωκτικές αρχές. Εκφράζουν την υποψία ότι εστάλησαν από την Ελλάδα ειδικοί, προκειμένου να εντοπίσουν τον πελάτη τους. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, ιδιωτικοί ντετέκτιβ.

Οπως και να έχει, ο κλοιός γύρω από τον πρώην μάνατζερ της Siemens είχε σφίξει τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι διαπραγματεύσεις των δικηγόρων του με την Εισαγγελία του Μονάχου δεν είχαν οδηγήσει προφανώς σε αποτέλεσμα.

Οι Στέφαν Κουρζάβε και Ντάνιελ Πέτερ, εργατολόγος και ποινικολόγος αντίστοιχα, που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του κ. Χριστοφοράκου, υποστηρίζουν ότι ο πελάτης τους είναι «απολύτως αθώος» και δεν τίθεται ζήτημα έκδοσής του, καθώς αυτός είναι Γερμανός υπήκοος και, πέραν τούτου, τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν παραγραφεί.

Οι δικηγόροι κατηγορούν, ωστόσο, τις ελληνικές αρχές ότι παραποίησαν συνοδευτικό έγγραφο προς τις γερμανικές αρχές, που αφορούσε στην αιτιολογία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, «με στόχο τη διακοπή του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο κ. Χριστοφοράκος». Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Πέτερ, η λέξη «μάρτυρας» μεταφράστηκε στα γερμανικά σε «κατηγορούμενος».

«Κινδυνεύει η ζωή του»
Σε ανακοίνωσή τους οι Στέφαν Κουρζάβε και Ντάνιελ Πέτερ επισημαίνουν ότι κινδυνεύει η ζωή του πελάτη τους σε περίπτωση που αυτός εκδοθεί στην Ελλάδα. «Η υπόθεση αυτή έχει συνέπειες για δεκάδες κορυφαίους Ελληνες πολιτικούς, οι οποίοι δεν έχουν κανένα συμφέρον από ενδεχόμενη ομολογία του Χριστοφοράκου», δηλώνει ο Στέφαν Κουρζάβε, προσθέτοντας ότι «φοβάται για τη ζωή του πελάτη του σε περίπτωση που αυτός θα πατήσει στο ελληνικό έδαφος». Θα προκύψει πρόβλημα «εάν εκδοθεί στην Ελλάδα και σπάσει τη σιωπή του», είπε σε συνέντευξη Τύπου λίγο αργότερα ο Γερμανός δικηγόρος.

Στο ίδιο κείμενο ο κ. Κουρζάβε αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές αιτιολόγησαν το ένταλμα με την επισήμανση ότι «ο κ. Χριστοφοράκος έχει δήθεν τάσεις αυτοκτονίας», κάτι που δεν ευσταθεί, καθώς «ο πελάτης του είναι ένας αθλητικός τύπος, υγιής και στοργικός πατέρας». Ο εργατολόγος εκφράζει στη συνέχεια την ανησυχία του ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος «δεν θα επιβιώσει εάν φυλακιστεί στην Ελλάδα».

Τους ισχυρισμούς του Στέφαν Κουρζάβε δεν συμμερίζεται ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου, Αλφονς Ομπερμάιερ, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη κινδύνου για τον κ. Χριστοφοράκο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς δικηγόρους, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens δεν δωροδόκησε κανέναν πολιτικό. Απλά, «έκανε δωρεές στα ελληνικά πολιτικά κόμματα, όπως άλλωστε γίνεται και στη Γερμανία». Το γεγονός ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν έλαβε αποδείξεις για τις δωρεές του συνιστά βέβαια παράβαση των κανονισμών, αλλά όχι την ουσία του εντάλματος σύλληψης.

Ο Ντάνιελ Πέτερ δεν έκρυψε, πάντως, ότι ένα μέρος της υπερασπιστικής στρατηγικής του θα αφορά το ενδεχόμενο να απαγγελθεί κατηγορία στον 56χρονο πρώην μάνατζερ από τις γερμανικές αρχές. Δεν αποκλείει, επίσης, να προταθεί ο πελάτης του ως μάρτυρας στις επικείμενες δίκες για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.

Χρονοβόρα διαδικασία
Η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου θα θέσει τον φάκελο στη διάθεση του Εφετείου, το οποίο και θα αποφασίσει για την έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί το χρονικό σημείο εκδίκασης της υπόθεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας. Για να χαρακτηριστεί επιτρεπτή η έκδοση, θα πρέπει να υφίστανται και οι «ουσιαστικές προϋποθέσεις». Και κατά την εξέταση των προϋποθέσεων αυτών παίζει ρόλο το εάν ο καταζητούμενος είναι Γερμανός πολίτης. Εδώ ισχύουν οι όροι που προβλέπονται στο άρθρο 80 του νόμου για τη διεθνή δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις, IRG.

Το εν λόγω άρθρο εξειδικεύει τις προϋποθέσεις για την έκδοση και προβλέπει την έκδοση και Γερμανών καταζητούμενων σε χώρες της ΕΕ, εφόσον η χώρα που ζητεί την έκδοση επιτρέπει στον κατηγορούμενο να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία και εφόσον επιβεβαιώνεται η «ισχυρή σχέση» της αξιόποινης πράξης με τη ζητούσα χώρα.

Οι δικηγόροι, πάντως, του Μιχάλη Χριστοφοράκου θα υποστηρίξουν ότι τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η έκδοση του πελάτη τους στην Ελλάδα έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο, ενώ αντίθετα, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, ο πελάτης τους αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Και αυτό είναι ένα ακόμη επιχείρημα κατά της έκδοσης.

Σταμάτης Ασημένιος



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη... γερμανική επιτυχία

Στη σύλληψη από τις... γερμανικές αρχές του κ. Μ. Χριστοφοράκου ποντάρει επικοινωνιακά η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει αφενός τις δικές της αδυναμίες και ανεπάρκειες που κατεδείχθησαν στη διαχείριση σε δικαστικό (και όχι μόνο) επίπεδο της υπόθεσης της Siemens και να προβάλει αφετέρου το θέμα ως αντιπερισπασμό στη νέα «φορο-καταιγίδα».

Ο κ. Αντώναρος, από την πλευρά της κυβέρνησης, και ο κ. Τραγάκης, από τη Ρηγίλλης, εμφανίστηκαν απολύτως ικανοποιημένοι από τη σύλληψη στο Μόναχο του κ. Χριστοφοράκου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε δε να υπενθυμίσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι επιτρέπεται και ό,τι απαιτείται προκειμένου η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση αυτή, όπως οφείλει, σε βάθος».

Ωστόσο, κανείς από την κυβέρνηση δεν είναι σε θέση αυτή την ώρα να γνωρίζει το εάν και πότε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens θα εκδοθεί στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι είναι και Γερμανός υπήκοος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σύλληψη Χριστοφοράκου δεν φαίνεται να είναι ικανή να καλύψει τους φόρους που η κυβέρνηση επέβαλε χθες, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις που έδινε ο πρωθυπουργός παραμονές των ευρωεκλογών. Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ οι αντιδράσεις είναι έντονες καθώς οι βουλευτές που θα μεταβούν σήμερα στις εκλογικές τους περιφέρειες, ενημερώθηκαν από τις τηλεοράσεις για τα μέτρα. Αποτέλεσμα της έλλειψης επικοινωνίας είναι να μην μπορούν -ακόμη κι εκείνοι που θα το θελήσουν- να στηρίξουν τις επιλογές αυτές στην περιφέρεια και να μιλήσουν στους ψηφοφόρους της ΝΔ που ανέμεναν μετά τις ευρωεκλογές πολιτικές πρωτοβουλίες ανασύνταξης του κόμματος και της κυβέρνησης και όχι φορολογικά μέτρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ
Ανεξήγητη σιγουριά για έκδοση

Την πεποίθηση ότι οι γερμανικές αρχές θα παραδώσουν σχετικά σύντομα τον συλληφθέντα Μ. Χριστοφοράκο στις ελληνικές αρχές εξέφρασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε χωρίς καμιά τεκμηρίωση ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Μega», εκτιμά ότι ο Μ. Χριστοφοράκος θα παραδοθεί στη χώρα μας μέσα σε διάστημα 2 μηνών περίπου, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης. Ο Ν. Δένδιας στήριξε την αισιοδοξία του, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία προβλέπει διαδικασία απλής παράδοσης, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει όλα τα επιχειρήματα των συνηγόρων του συλληφθέντος, που υποστηρίζουν ότι το ένταλμα δεν μπορεί να εκτελεστεί.

Ετσι η κυβέρνηση εμφανίζεται να είναι σίγουρη για την παράδοση του Μ. Χριστοφοράκου, προεξοφλώντας και προαναγγέλλοντας την κρίση της γερμανικής δικαιοσύνης, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει αν θα τον παραδώσει λόγω της γερμανικής υπηκοότητάς του, αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματά του, αν πρέπει ή όχι να δικαστεί πρώτα στη Γερμανία.

Η βεβαιότητα που εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέπληξε και τους δικαστικούς κύκλους στη χώρα μας, καθώς, μετά την κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία για το «ευρωένταλμα», υποτίθεται ότι καταργήθηκε κάθε ανάμειξη των κυβερνήσεων στην απόφαση έκδοσης (όπως ίσχυε προ του 2004) και η απόφαση έχει εναποτεθεί αποκλειστικά και μόνο στις δικαστικές αρχές.

Ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει εάν η σύλληψη έγινε από τους Γερμανούς με τη βοήθεια πληροφοριοδότη, ενώ προσπάθησε να καλύψει τόσο τον ανακριτή της υπόθεσης Siemens για το ένταλμα που καθυστέρησε γιατί χρειαζόταν, κατά τους Γερμανούς, διευκρινίσεις, όσο και τη μακρότατη εισαγγελική-δικαστική έρευνα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αν και έχει ξεκινήσει από το 2006!

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης, όταν έφυγε ο Χριστοφοράκος, είχε σιωπήσει ως αναρμόδιο για τις πράξεις των δικαστών, χθες εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη σύλληψη στη Γερμανία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο Ν. Δένδιας έδωσε εντολή να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση του Χριστοφοράκου, οι οποίες ωστόσο έχουν ήδη γίνει από τις δικαστικές αρχές.

Ο Ν. Δένδιας υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να ζητήσει επιτάχυνση της έρευνας ο υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί θα κατηγορούνταν για παρέμβαση, αγνοώντας ότι ο προκάτοχός του έδωσε δύο φορές σχετική παραγγελία...

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ



ΠΑΣΟΚ
Να έρθει στην Ελλάδα

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η γερμανική Δικαιοσύνη κάνει αυτό που δεν έκανε η ελληνική Δικαιοσύνη»! Με αυτήν τη χαρακτηριστική φράση του Γ. Παπακωνσταντίνου υποδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ την πληροφορία για τη σύλληψη του Μ. Χριστοφοράκου στη Γερμανία.

«Περιμένουμε την έλευση του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός την αλήθεια, να μάθουμε όλοι μας τι έχει συμβεί ακριβώς στην υπόθεση Siemens», προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και λέω ελπίζουμε γιατί σε άλλες περιπτώσεις η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, για παράδειγμα, για να μη φύγει από την Ελλάδα», έσπευσε να σημειώσει με νόημα. Σύμφωνα με την οπτική γωνία της Ιπποκράτους, «η ΝΔ επιθυμεί να μείνουν σκιές στην υπόθεση και γι αυτό και αρνήθηκε τα τρία αιτήματα του ΠΑΣΟΚ να συσταθούν εξεταστικές επιτροπές ώστε όλα να έρθουν στο φως».

Πηγή http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=4284825