Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Οδοιπορικό στις Μηλιές


Οι Μηλιές Ηλείας είναι χωριό του νομού Ηλείας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φολόης (δημοτικό διαμέρισμα Μηλεών).
Οι Μηλιές βρήσκονται στους πρόποδες του όρους Φολόη. Απέχουν από τον Πύργο 40 χιλιόμετρα, ενώ είναι δυτικά από το χωριό
Λάλα στο ίδιο οροπέδιο αλλά σε χαμηλότερο υψόμετρο (540 μέτρα). Ο πληθυσμός του χωριού είναι περίπου 240 κάτοικοι (απογραφή 2001).

Βόρεια απέναντι από το χωριό, στη θέση "Παλιοβρέστα" είναι το εκκλησάκι "Παναγίτσα, η πρώτη Μηλιώτικη εκκλησία στην περιοχή και στο χωριό.Το εκκλησάκι κτίστηκε περιπου το 1849,( αυτό προκυτπει από υην αφιέρωση που υπαρχει σε είκονα του Χρηστού απο τον Δημ. Κασκαντίρη το έτος 1849).Δυτικά του χωριού,σε απόσταση 2 χιλιομέτρων είναι ο ποταμός Ενιπέας,που οι πηγές τους ειναι γνωστές σαν Αβρα..εδω είναι το εκκλησακι της Αγίας Παρασκεύης,μικρό και ιστορικό.(σήμερα είναι ανακαινισμένο). Από το δρόμο αυτο πέρασε όσες φορές χρειάστηκε ο Θεόδωρος Κολοκτρώνης,εκεί συναντιόταν με προύχοντες και καπεταναίους της ορεινής Ηλείας* (όπως λέει ο Αθ. Βακαλόπουλος-Επετηρίς της Ετ.Ηλ.Μελετών, Τ.Γ΄Αθήνα 1984)και συζητούσαν θεματα για τον αγώνα και της λειτουργίας των μπαρουτόμυλων της ¨Αβρας. Στο κέντρο του χωρίου είναι η εκκλήσια του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, προστάτης του χωριού,και εξου και το πανηγύρι στις 8 Μαίου.Ανατολικά του χωριού ο Μηλιώτικος καμπος, που φτάνει μέχρι τα χωρια Λάλακαι Αχλαδινή.