Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
Με καρτοκινητό 7 στους 10 χρήστες κινητής τηλεφωνίας
Ανοδική πορεία παρουσιάζει η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και συνδέσεων και οι συνδέσεις με κάρτα καταλαμβάνουν σχεδόν το 70% της συνολικής αγοράς το 2008 και μόνο το υπόλοιπο 30% αποτελούν συνδέσεις με συμβόλαιο.
Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην τελευταία έκδοση της κλαδικής μελέτης «Υπηρεσίες Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας» της ICAP Group.
Επίσης, οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας
αποτελούν νέο πεδίο ανάπτυξης για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ η αγορά των υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διευρύνθηκε καθοριστικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, κυρίως λόγω της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών τονίζεται στην ίδια μελέτη.
Όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, οι εναλλακτικοί πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν το δίκτυο του κοινοποιημένου φορέα εκμετάλλευσης (στην προκειμένη περίπτωση του ΟΤΕ) για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Με βάση τη σημερινή πραγματικότητα, η δημιουργία και ανάπτυξη ενός ιδιόκτητου ενσύρματου πανελλαδικού δικτύου από κάποιον εναλλακτικό πάροχο είναι οικονομικά δυσβάστακτη.
Ομοειδείς υπηρεσίες
Στην Ελλάδα στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας δραστηριοποιούνται τρεις κύριοι πάροχοι, προσφέροντας ομοειδείς υπηρεσίες στους καταναλωτές με αποτέλεσμα την ύπαρξη υψηλού ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι συνολικές πωλήσεις των παρόχων υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας παρουσίασαν μικρές διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ σημαντικές ήταν οι διακυμάνσεις μεταξύ των μεριδίων των εταιρειών: Μετά την απελευθέρωση της αγοράς ο ΟΤΕ φαίνεται να χάνει μερίδιο (βάσει πωλήσεων) που το απορροφούν οι εναλλακτικοί πάροχοι, όμως εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ απέσπασε μερίδιο 84,4% και οι εναλλακτικοί πάροχοι το 15,6% για το 2007, στο σύνολο των πωλήσεων.
Τέλος, όπως προέκυψε από την ανάλυση των ομαδοποιημένων ισολογισμών που έγινε στο πλαίσιο της μελέτης, το καθαρό κέρδος των εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 11,09%. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε το 2007 στο 25,42% και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων σε 17,18%. Το καθαρό κέρδος των επιχειρήσεων κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 3,7%. Το περιθώριο EBITDA ανήλθε το 2007 σε 37,97% και η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων σε 47,36%.
http://www.apogevmatini.gr/?p=32263