Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Συνέταιρος… το κράτος στην κινητή τηλεφωνία


Εντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τους χρήστες κινητών αλλά κυρίως από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκαλούν τα εισπρακτικά μέτρα που εξήγγειλε προχθές ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου καθώς η φορολογία στη χρήση των κινητών (πέραν του ΦΠΑ) θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως (από 270 εκατ. ευρώ πέρυσι) μετά τις αυξήσεις στα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας και την επιβολή φόρου 12% στην καρτοκινητή.
Οπως τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, οι αυξήσεις στα συμβόλαια κινητής γίνονται



ξεκάθαρα διότι εκεί υπάρχει τζίρος. Η επιβολή τέλους στα καρτοκινητά όμως θα προκαλέσει το παράδοξο ο συνδρομητής καρτοκινητής τηλεφωνίας να αγοράζει κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας αξίας 10 ευρώ αλλά να παίρνει πραγματική αξία μειωμένη κατά 31% (19% ΦΠΑ + 12% ειδικό τέλος). Η Ελλάδα έχει ήδη πρωτοτυπήσει αρνητικά παγκοσμίως αφού στην περίπτωση του ειδικού φόρου συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που έχει ήδη επιβάλει, o ΦΠΑ με 19% επιβάλλεται επιπλέον του ειδικού φόρου-τέλους, δηλαδή έχουμε φόρο επί του φόρου! Σήμερα η χώρα μας έχει την υψηλότερη φορολογία για την κινητή τηλεφωνία (ειδικό τέλος συν ΦΠΑ) από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (κατέχει την πρώτη θέση στο ποσοστό φόρων στο συνολικό κόστος κατοχής κινητού, το οποίο φτάνει το 26%) και για τον λόγο αυτόν διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις τιμές συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία επιβάλλεται ο ειδικός φόρος (τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας) σε όλους τους συνδρομητές συμβολαίου. Παγκοσμίως οι μόνες χώρες που επιβάλλουν υψηλότερη φορολογία στην κινητή τηλεφωνία από την Ελλάδα (πριν από την τελευταία αύξηση του φόρου) είναι η Τουρκία, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Βραζιλία, η Ουκρανία, η Ζάμπια, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Εκουαδόρ.
Η επιβολή όμως φόρου στην καρτοκινητή θα έχει και επιπτώσεις σε ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών, από τις οποίες θα περιορίσει ουσιαστικά το δικαίωμα στην ισότιμη επικοινωνία. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες όπως οι φοιτητές και οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι με χαμηλό εισόδημα (που στο σύνολό τους αποτελούν το 53% των χρηστών καρτοκινητής τηλεφωνίας) και οι χρήστες ασθενέστερου κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου, όπως οι οικονομικοί μετανάστες (57% των χρηστών της καρτοκινητής τηλεφωνίας), οι οποίοι θα επιβαρυνθούν περισ σότερο. Οπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΙCΑΡ Group, η προσιτή τιμή απόκτησης βασικών υπηρεσιών προπληρωμένης κινητής και η μη αναγκαία προσκόμιση εγγράφων (π.χ., χωρίς ΑΦΜ) έκαναν το κινητό τηλέφωνο προσβάσιμο σε ηλικιακά νέους πολίτες, οικονομικούς μετανάστες και γενικότερα κοινωνικές ομάδες χωρίς δυνατότητα αγοράς υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.
Τέλος, η φορολογική κλίμακα που προτείνεται δεν είναι αναλογική της χρήσης κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται δυσανάλογα οι ομάδες χαμηλών εισοδημάτων. Σε ειδικές περιπτώσεις επιβάλλονται επιπλέον φόροι και δασμοί σε συγκεκριμένα αγαθά (π.χ., αλκοόλ, τσιγάρα). Η ένταξη όμως της καρτοκινητής σε αυτή την κατηγορία αγαθών είναι κοινωνικά άδικο φορολογικό μέτρο αφού οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν βασικό κοινωνικό αγαθό που αναβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο και η καρτοκινητή εξυπηρετεί ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών, κυρίως χρήστες με χαμηλά εισοδήματα. Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται τρεις κύριοι πάροχοι οι οποίοι προσφέρουν ομοειδείς υπηρεσίες στο καταναλωτικό κοινό, με αποτέλεσμα την ύπαρξη υψηλού ανταγωνισμού, όπου καταγράφονται σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των μεριδίων των εταιρειών. Η κινητή τηλεφωνία παρουσιάζει ανοδική πορεία τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο συνδέσεων, με την «καρτοκινητή» τηλεφωνία να υπερισχύει των συμβολαίων.

Πηγή http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=68049