Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

JPMorgan: Πλήγμα για τον ΟΤΕ η φορολόγηση της καρτοκινητής


Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογήσει την καρτοκινητή τηλεφωνία στην προσπάθειά της να ενισχύσει τα έσοδα και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα θα έχει αρνητική επίπτωση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ΟΤΕ, εκτιμά ο επενδυτικός οίκος JP Morgan, θεωρώντας επίσης το timing των φορολογικών μέτρων «ατυχές» για την Deutsche Telekom που πρόσφατα έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.

«Μετά την άσκηση του δικαιώματος πώλησης (put option) ποσοστού 5% στον ΟΤΕ από την ελληνική κυβέρνηση η Deutsche Telekom κατέχει

πλέον το 30% του ΟΤΕ. Η προταθείσα φορολογία δείχνει και πάλι γιατί η συναλλαγή που αφορά τον ΟΤΕ εκτελέστηκε πρόχειρα από την Deutsche Telekom, πέρα από την προφανή παρατήρηση ότι το τίμημα των 27 ευρώ ανά μετοχή που πλήρωσε η D.T. υπερβαίνει σημαντικά την τρέχουσα τιμή της μετοχής του ΟΤΕ. Μετά τα αδύναμα αποτελέσματα του ΟΤΕ το 2008 είχαμε επισημάνει ότι η D.T. θα έπρεπε να διαπραγματευτεί μια χαμηλότερη τιμή,» αναφέρει σε έκθεσή του ο επενδυτικός οίκος.

Η JP Morgan, που διατηρεί την αξιολόγηση "underweight" στη μετοχή του ΟΤΕ, εκτιμά ότι η επιβολή φόρου (10%) στην καρτοκινητή τηλεφωνία θα έχει αρνητική επίπτωση. Η Cosmote έχει μερίδιο αγοράς 42% που σημαίνει μια επίπτωση της τάξης των 60 εκατ. ευρώ ή 1% των εσόδων του ομίλου. Υπολογίζει ότι η επιβολή φόρου μπορεί να επιφέρει πλήγμα 2,6% στα κέρδη EBITDA του ΟΤΕ το 2010. Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοια φορολογικά μέτρα και σε άλλες χώρες στην Ανατολική Ευρώπη που υποφέρουν από υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, οι οποίες όμως διαθέτουν τηλεπικοινωνίες με πλούσιο cash flow, κάτι που θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Στην αγορά αυτοκινήτων και της κινητής τηλεφωνίας επικρατεί αναστάτωση με τους φορείς να φοβούνται την επίπτωση στις πωλήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Γιώργο Στεφανόπουλο, τα κινητά δεν είναι αγαθό πολυτελείας αλλά ένα αγαθό ανάγκης που πλήττεται άδικα. Ο πραγματικός φόρος που επιβάλλεται στους συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού ο ΦΠΑ θα υπολογιστεί στην άξια του λογαριασμού συν το αυξημένο τέλος της κινητής τηλεφωνίας.

http://www.capital.gr/News.asp?id=765976