Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Τι ελέγχουν οι τράπεζες για να δώσουν δάνειο σε μικρομεσαίους


Από «κόσκινο» περνούν οι τράπεζες τις αιτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για δανειοδότηση, καθώς επιθυμούν να διατηρήσουν την υγεία του χαρτοφυλακίου τους.
Ακόμη και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις τους, αλλά έχουν μεταχρονολογημένες επιταγές των πελατών, τις οποίες δίδουν ως εγγύηση, μπορεί να εμφανίσουν πρόβλημα. Σ’ αυτή την περίπτωση η επιχείρηση θα κληθεί να δώσει πρόσθετες εξασφαλίσεις. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην περίπτωση που η εγγύηση που έχει δώσει η επιχείρηση είναι ακίνητο το οποίο έχει χάσει μέρος της αξίας του.



Πάντως τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων μειώνονται. Συγκεκριμένα, καλή εικόνα εμφανίζουν οι καθυστερούμενες οφειλές στην επιχειρηματική πίστη. Παρατηρείται μείωση των καθυστερήσεων στο 3,8% από το 4,4%. Η εικόνα αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες τράπεζες επαναδιαπραγματεύτηκαν τους όρους δανεισμού με τις επιχειρήσεις μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η κερδοφορία των επιχειρήσεων υποχώρησε σημαντικά το 2008, ενώ ο βαθμός δανειακής επιβάρυνσης και το κόστος εξυπηρέτησης δανείων αυξήθηκαν. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, ωστόσο, οι επιχειρήσεις εκπλήρωναν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Για το 2009 εκτιμάται ότι θετική επίδραση στη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων θα ασκήσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων, που ξεκίνησε από τα τέλη του 2008, ενώ η συρρικνωμένη οικονομική δραστηριότητα θα συμπιέσει την κερδοφορία και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα εμπρόθεσμης εξόφλησης δανείων.

Πηγή http://www.apogevmatini.gr/?p=32227