Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ένωση Εισαγγελέων: Η αδιαφάνεια γεννά διαφθορά


Βασική εστία παραγωγής της διαφθοράς, που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτα μεγάλες διαστάσεις", αποτελεί η αδιαφάνεια που επικρατεί σε κρίσιμους τομείς και λειτουργίες του κράτους. Την ίδια στιγμή γιγαντώνεται κι ένα άλλο φαινόμενο, αυτό της "οιονεί διαφθοράς", που δεν σχετίζεται με οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά με τις συγγενικές ή κοινωνικές σχέσεις και με βάση πολιτικά και κομματικά κριτήρια.
Οι παραπάνω θλιβερές διαπιστώσεις

περιλαμβάνονται στα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου "Κράτος και Διαφάνεια" που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Οι δύο φορείς έκαναν αυστηρότατες επισημάνσεις και κατέθεσαν πλαίσιο προτάσεων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την πάταξη της διαφθοράς.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς και το ΕΚΔΔ ζήτησαν:

* Την δημοσιοποίηση μέσω Διαδικτύου των περιουσιακών στοιχείων των κρατικών λειτουργών, στα οποία θα έχουν άμεση πρόσβαση όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι πολίτες.

* Την θεσμοθέτηση ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής για τον ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των κρατικών λειτουργών.

* Την αυτοδίκαιη ακυρότητα όλων των προσλήψεων στο Δημόσιο, όταν η αναγγελία πρόσληψης δεν διέπεται από απόλυτη διαφάνεια και δημοσιότητα.

Όσον αφορά το συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο περί ευθύνης των υπουργών, το συνέδριο κατέληξε ότι "είναι ανεπαρκές και ενέχει ουσιώδη ελλείμματα", ενώ, ακόμα κι όταν εφαρμόζεται ο νόμος 3126/2003, "δεν εφαρμόζεται με ακρίβεια και συνέπεια".

Η Ένωση Εισαγγελέων επίσης πήρε, εμμέσως πλην σαφώς, θέση και για την ανακριτική διαδικασία στην πολύκροτη υπόθεση της Siemens επισημαίνοντας ότι "στο στάδιο της προδικασίας πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια έναντι του κατηγορούμενου, ο οποίος πρέπει να έχει ακώλυτη πρόσβαση σε κάθε στοιχείο της υπόθεσης για τη διαμόρφωση της υπερασπιστικής γραμμής που αυτός επιλέγει".

"Η έννοια της ηθικής" -καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης- "δεν συμπίπτει ούτε μπορεί να ταυτίζεται με αυτήν της νομιμότητας. Η έννοια του ηθικού υπερτερεί του νόμιμου. Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος πρέπει να ενέχει ένα μίνιμουμ ηθικής. Όταν το μίνιμουμ αυτό δεν υπάρχει, ο νόμος δεν 'νομιμοποιείται' στη συνείδηση των πολιτών και πρέπει να καταργείται".

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=470252