Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Εκτιμήσεις για απώλειες 10% στα έσοδα εταιρειών κινητής


Τουλάχιστον το 10% των εσόδων τους εκτιμούν πως θα απολέσουν φέτος οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, συνέπεια των υποχρεωτικών μειώσεων στα τέλη τερματισμού, της οικονομικής κρίσης, αλλά του ανταγωνισμού στην καρτοκινητή.

Μάλιστα, στις απώλειες που εκτιμώνται, δεν συνυπολογίζονται οι συνέπειες από την ταυτοποίηση των καρτοκινητών, μια διαδικασία η οποία



επίσης εκτιμάται ότι θα «κτυπήσει» στα έσοδα, όπως και ο περιορισμός της τηλεφωνικής κίνησης, λόγω της αύξησης της φορολογίας και της συνακόλουθης συγκράτησης των καταναλωτών ως προς το τι ξοδεύουν για την υπηρεσία αυτή.

Οι προοπτικές για τα επόμενα δύο χρόνια στην κινητή τηλεφωνία φαίνονται δύσκολες και, παράλληλα, το γεγονός ότι εμποδίζονται από άλλους παράγοντες οι νέες επενδύσεις στην κινητή, κυρίως αυτές για τη μεταφορά δεδομένων μέσω των φορητών τηλεφώνων, δυσκολεύει τις εταιρείες να αντικαταστήσουν τα έσοδα που χάνουν από νέες πηγές.

Η Cosmote

Αναλυτικότερα, η εκτίμηση της Cosmote για ολόκληρο τον κλάδο (τα συνολικά έσοδα και των τριών εταιρειών είναι της τάξης των 4,6 δισ. ευρώ), σύμφωνα και με όσα ελέχθησαν στους θεσμικούς επενδυτές σε σχετική ενημέρωση, είναι ότι, το 2009, η μείωση θα είναι 8% με 10%.

Η εκτίμηση αυτή αναφέρεται στις συνέπειες μόνον από την αναγκαστική μείωση των τελών τερματισμού των κλήσεων που εφαρμόζεται με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, καθώς και της έντασης περαιτέρω του ανταγωνισμού στην καρτοκινητή, που ξεκίνησε στις αρχές του έτους.

Τα στελέχη του ομίλου ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα δήλωσαν πρόσφατα ότι ακόμα δεν μπορούν να εκτιμήσουν τις συνέπειες στα έσοδα της κινητής από την ταυτοποίηση των καρτοκινητών και τη μείωση της κίνησης, λόγω αύξησης των τελικών λογαριασμών των πελατών από τη νέα φορολογία που επεβλήθη.

Vodafone και Wind

Οι εκτιμήσεις αυτές δεν απέχουν από αυτές που έχει και η Vodafone ενώ η Wind μιλά επίσης για μείωση εσόδων της τάξεως του 10%, συνυπολογίζοντας στους βασικούς παράγοντες (τέλη τερματισμού, ανταγωνισμός) και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, συνέπεια της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Οπως λένε, χαρακτηριστικά, στελέχη της κινητής, ο Απρίλιος που πέρασε έδειξε ένα μικρό φρενάρισμα της μείωσης των εσόδων, εξέλιξη όμως που διαψεύστηκε στη συνέχεια τους μήνες που ακολούθησαν.

Η τάση αυτή στην κινητή τηλεφωνία επιτείνεται και από το γεγονός ότι η αγορά έχει περάσει σε ωριμότητα, με τη διείσδυση να βρίσκεται ονομαστικά κοντά στο 170% και πραγματικά κοντά στο 85%.

Τα τρίμηνα

Η όλη κατάσταση αποτυπώθηκε ήδη και στα τρίμηνα των εταιρειών, με χαρακτηριστική τη μείωση των εσόδων ανά πελάτη.

Συγκεκριμένα, το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) διαμορφώθηκε στα 18,3 ευρώ για την Cosmote (από 23,6 ευρώ το δ' τρίμηνο του 2008), στα 16,7 ευρώ για τη Vodafone (από 19,8 ευρώ) και στα 14 ευρώ για τη Wind (από 16,8 ευρώ).

Οι δυσκολίες για τις εταιρείες κινητής μεγεθύνονται και από έναν άλλο παράγοντα, αυτόν της αδυναμίας να υλοποιήσουν τα νέα δίκτυά τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα για περισσότερες προσφορές στις υπηρεσίες Data.

Πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/13/1689056.htm