Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Πιθανές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου: Το παρασκήνιο


«Εκλογική αυτοκτονία» χαρακτηρίζει στη δήλωση παραίτησής του τη φθινοπωρινή προσφυγή στις κάλπες, ο από χθες πρώην βουλευτής Αργολίδας τής Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης, ενώ στο στόχαστρό του μπαίνουν Ντόρα- Σουφλιάς.

Οι δηλώσεις Μανώλη αποδοκιμάστηκαν σφόδρα από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος τις απέδωσε σε.....



«προσωπικά πολιτικά κίνητρα», προσθέτοντας ότι «ο βουλευτής δεν νομιμοποιείται να εμφανίζεται ως δήθεν τιμητής της πολιτικής ζωής του τόπου και της παράταξης που τον στήριξε και τον ανέδειξε». Η προαναγγελθείσα παραίτηση Μανώλη υποβλήθηκε τελικά χθες το απόγευμα στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, ενώ τη θέση του καταλαμβάνει ο επιλαχών Δημήτρης Κρανιάς. Η παραίτηση του Γ. Μανώλη υπεβλήθη νωρίτερα από τις 9 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες του το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής προκειμένου, όπως διευκρίνιζε σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, να μην αποτελέσει «βαρίδι για τον πρόεδρο η περίπτωσή του στη ΔΕΘ», αφού περιμένει επιθέσεις από την αντιπολίτευση. Στη δήλωσή του καλεί τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες έστω και την ύστατη στιγμή, ώστε να μην οδηγηθεί η παράταξη σε εκλογική αυτοκτονία που θα τη φέρει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης με ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο της διάσπασης και να μην υποκύψει σε όσους του προτείνουν εκλογές αυτοκτονίας.

Αιχμές για Ντόρα- Σουφλιά
Όπως υπογραμμίζει, την προσφυγή στις κάλπες την προτείνουν κάποιοι «επειδή ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος έστω κι αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα και δραματική συρρίκνωση, και κάποιοι άλλοι επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο»- δηλώσεις που, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κ. Μανώλη, αφορούν στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Σουφλιά.

Εκτός από τις αιχμές προς τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ., ο κ. Μανώλης εξαπολύει βολές κατά όσων «τούτες τις δύσκολες για την παράταξη στιγμές, την πλήγωσαν με την εμπλοκή τους σε υποθέσεις σκανδάλων» και όσους «έβαλαν τη Ν.Δ. στο κάδρο του σκανδάλου Siemens», αλλά και όσων «δηλώνουν αμετακίνητοι και απαιτούν το βόλεμα των δικών τους, ενώ βάζουν βέτο ακόμα και σε αλλαγές περιφερειαρχών».

Ο Γιάννης Μανώλης είχε βρεθεί πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα με αιχμηρές δηλώσεις του μέσα και έξω από τη Βουλή, ενώ πολύ συχνά δεν δίσταζε να συγκρουστεί ανοιχτά με υπουργούς, με κορυφαίες στιγμές την κόντρα του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και την αντίθεσή του στην εξαγορά του Γερμανού από την Cosmote.

Αίσθηση είχε προκαλέσει και η κόντρα τού πρώην συνδικαλιστή του ΟΤΕ με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γιάννη Ανδριανό, όταν ο τελευταίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αργολίδα επικρίθηκε για «αθέμιτη προβολή» μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης της επικείμενης υποψηφιότητάς του στον ίδιο νομό.

Την επίσπευση των εκλογών για λόγους «εθνικού συμφέροντος» κλειδώνει ο Γ. Σουφλιάς, ενώ την ίδια ώρα οι οργίλες αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών ανάβουν φωτιές στο Μαξίμου και τρομάζουν τον Κων. Καραμανλή.

Η πρωτοφανής εξέγερση υπουργών και βουλευτών έχει βραχυκλώσει το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς τορπιλίζει τη συνοχή της Ν.Δ. την ώρα που κυβέρνηση, Κοινοβουλευτική Ομάδα και κομματικός μηχανισμός καλούνται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επέμεναν χθες το βράδυ ότι ο εκλογικός σχεδιασμός του κ. Καραμανλή δεν αλλάζει και προεξοφλούσαν τις κάλπες για τις 4 Οκτωβρίου ή το αργότερο- και με λίγες πιθανότητες- στις 11 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η γενικευμένη αναταραχή που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο προβληματίζει έντονα τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή σε στενούς συνεργάτες του να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι αντιδράσεις, καθώς είναι προφανές ότι δεν υπαγορεύονται όλες από τα ίδια κίνητρα, ούτε έχουν την ίδια δυναμική. Στο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην εξέγερση των ακραιφνών καραμανλικών σε όλη την κομματική πυραμίδα, οι οποίοι- όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης- κινούνται αυτοβούλως και «δεν βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία», προκειμένου να διαμορφώσουν ένα σκηνικό υπαναχώρησης του Πρωθυπουργού. Εξοργισμένα μέλη τοπικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων τηλεφωνούν σε γραφεία υπουργών και στη Ρηγίλλης, ενώ το κλίμα έκανε ακόμη πιο βαρύ η χθεσινή παραίτηση του Ι. Μανώλη. Η παραίτηση, αν και είχε προαναγγελθεί, προβλήθηκε από τον βουλευτή Αργολίδας ως προσπάθεια ανάσχεσης της ταχείας πορείας προς τις κάλπες και συνοδεύθηκε με ευθείες βολές κατά των κ.κ. Σουφλιά και Μπακογιάννη.

«Το εθνικό συμφέρον»...
Παρά τις αντιδράσεις, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με χθεσινή παρέμβασή του ενίσχυσε τον εκλογικό συναγερμό στη Ν.Δ., απαντώντας ταυτόχρονα σε αυστηρό τόνο στους επικριτές του. «Οι πράξεις μου, οι σκέψεις μου, οι ιδέες μου και οι εισηγήσεις μου, καθ΄ όλη τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας μου, έχουν πάντοτε ως βασικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον του τόπου...», απάντησε ο κ. Σουφλιάς όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει εκείνα τα στελέχη που τού ζητούν να δηλώσει ανοικτά ότι εισηγείται εκλογές αμέσως, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της ήττας.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι με την παρέμβασή του ο κ. Σουφλιάς στην πραγματικότητα κλείδωσε τις εκλογές, προβάλλοντας και τον βασικό λόγο- το εθνικό συμφέρον- που θα επικαλεστεί ο Πρωθυπουργός για τις εκλογές του Οκτωβρίου. Οι ίδιες πηγές εμφανίζονταν πεπεισμένες ότι η δήλωση του κ. Σουφλιά δεν μπορεί να βρίσκεται σε σύγκρουση με τις θέσεις του κ. Καραμανλή, δεδομένου ότι όλη την τελευταία περίοδο είναι καθημερινός συνομιλητής του. Ωστόσο, αρκετοί στη Ν.Δ. που αποδέχονται ότι ο κ. Σουφλιάς παίζει καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού ερμήνευαν την παρέμβασή του και ως προσπάθεια να ενισχύσει ένα υπερκομματικό προφίλ. Το μήνυμά τους είναι ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο μετεκλογικό τοπίο, πολύ περισσότερο αν από τις κάλπες δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ μηνύματα από το κυβερνητικό επιτελείο προϊδεάζουν για ένα σκηνικό άγριας πόλωσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγ. Αντώναρος προειδοποίησε χθες για «κίνδυνο» που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα από την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην επανεκλογή του κ. Παπούλια, ενώ στη Ρηγίλλης βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιολόγηση υποψηφίων για τα γαλάζια ψηφοδέλτια.

«Εξέγερση»
Τσουνάμι αντιδράσεων κατά των πρόωρων εκλογών χθες από υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι ένας ένας έβγαιναν με δηλώσεις τους και άδειαζαν τη στρατηγική που φαίνεται να έχει επιλέξει ο κ. Καραμανλής. Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονταν μάλιστα ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις ακόμη κι αν δεν σταθούν ικανές να ανατρέψουν τη στρατηγική του Πρωθυπουργού, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον σχεδιασμό των εκλογών, αφού στην πραγματικότητα πλήττουν ευθέως την επιχειρηματολογία που θα προβάλει το Μαξίμου για να δικαιολογήσει τις πρόωρες κάλπες.

«Δεν ακούω κανένα ουσιαστικό επιχείρημα για την επίσπευση των εκλογών», διαμήνυσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντ. Σαμαράς. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές», προσέθεσε ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος, ενώ αιχμές εις βάρος του κ. Σουφλιά διατύπωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κων. Μαρκόπουλος, λέγοντας με έμφαση ότι «πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να είναι μυστικοσύμβουλοι, φανεροί ή σκοτεινοί, του Πρωθυπουργού».

«Νέος σταθμός»
Μήνυμα στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε «ανατροπές» και να μετατρέψει το 2009 σε νέο σταθμό στην πολιτική του διαδρομή, έστειλε παράλληλα ο Ευρ. Στυλιανίδης, αποκρούοντας κάθε ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες.

«Εκτιμώ ότι όλοι αυτοί που τα τελευταία δύο χρόνια επενδύουν στην ανασφάλεια των πολιτών και εκπέμπουν μιζέρια, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο. Η Ελλάδα χρειάζεται νέα αυτοπεποίθηση, ανατρεπτικό πνεύμα και πίστη στο όραμα του αύριο. Χρειάζεται, ουσιαστικά, μια πολιτική νοοτροπία σαν αυτή που εξέπεμψε ο Κώστας Καραμανλής το 1997 και το 2004 και έχει τη δύναμη να εκπέμψει και τώρα», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, σηκώνοντας τη σημαία των καραμανλικών στελεχών κατά των εκλογών.

«Δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια...», ήταν το μήνυμα ενός ακόμη καραμανλικού στελέχους, του υφυπουργού Παιδείας Ανδ. Λυκουρέντζου, ενώ «αυτοχειρία για τη Ν.Δ.» χαρακτήρισαν την επίσπευση των εκλογών οι βουλευτές κ.κ. Κατερίνα Παπακώστα και Αργύρης Ντινόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές», ανέφερε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

Πηγή http://www.madata.gr/index.php/epikairotita/politics/41839.html