Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Διχάζει τη Δικαιοσύνη η «χειραγώγηση»


Διχάζει τους δικαστικούς λειτουργούς η πρωτοβουλία του προϊσταμένου της επιθεώρησης των δικαστηρίων να ελέγξει πειθαρχικά τον πρωτοδίκη Ν. Ζαγοριανό για τους χειρισμούς του κατά την ανάκριση της υπόθεσης Siemens, με την πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά μομφή της χειραγώγησης άνωθεν.



Ι. Τέντες. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σήμανε συναγερμό όταν πληροφορήθηκε τι μέλλει γενέσθαι, εν όψει της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας επί της προσφυγής του Μιχ. Χριστοφοράκου για τη μη παράδοσή του στη χώρα μας. Ζήτησε εγγράφως τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, για την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή και, συνεπώς, την αφαίρεση της δικογραφίας από τον κ. Ζαγοριανό
Η είδηση για τη διενέργεια της πειθαρχικής εξέτασης εις βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή έσκασε σαν βόμβα στον χώρο των δικαστικών λειτουργών όλων των βαθμίδων, καθώς η πρωτοβουλία του Α΄ αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου δεν ήταν γνωστή ούτε στο διπλανό γραφείο. Ένα τυχαίο γεγονός, το μεσημέρι της Δευτέρας, στάθηκε αφορμή- σύμφωνα με πληροφορίες- να ενημερωθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες και να σημάνει συναγερμός για το τι μέλλει γενέσθαι, εν όψει της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας επί της προσφυγής του Μιχ. Χριστοφοράκου για την μη παράδοσή του στη χώρα μας.
Το δυσμενές για την Ελληνική Δικαιοσύνη κλίμα, όπως είχε διαμορφωθεί μετά τις αιτιάσεις των Γερμανών δικηγόρων του Μιχ. Χριστοφοράκου, δεχόταν ένα ακόμη χτύπημα και μάλιστα εκ των έσω. Το επιχείρημα του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν μπορούν να του εγγυηθούν δίκαιη δίκη δεδομένων των ενεργειών του κ. Ζαγοριανού, δεν θα έβρισκε προσφορότερο έδαφος από αυτό. Οι διαδικασίες κινήθηκαν ταχύτατα και την επομένη το πρωί ο κ. Τέντες ζήτησε εγγράφως από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Φ. Μακρή να ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών για την ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή και, συνεπώς, την αφαίρεση της δικογραφίας από τον κ. Ζαγοριανό.
Ποικίλες αντιδράσεις
Η χιονοστιβάδα των εξελίξεων, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης με μείζονα πολιτική σημασία, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των δικαστικών λειτουργών. Η νέα καθυστέρηση που θα προκύψει, εφόσον τελικά ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή, είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν δικαστές και εισαγγελείς, καθώς ήδη η υπόθεση διερευνάται επί σειρά ετών. Η Ολομέλεια Εφετών θα συγκληθεί μετά τις 16 Σεπτεμβρίου που αρχίζει το νέο δικαστικό έτος και επιστρέφουν οι δικαστές, ενώ ο εφέτης και ο εποπτεύων εισαγγελέας οι οποίοι θα οριστούν, θα χρειαστούν χρόνο προκειμένου να μελετήσουν τη δικογραφία για να χειριστούν την υπόθεση.
Για λόγους μειωτικούς
Εκείνο όμως που προβληματίζει ιδιαίτερα τους δικαστές και εισαγγελείς είναι ο πειθαρχικός έλεγχος που διενεργείται εις βάρος του ανακριτή και μάλιστα για λόγους άκρως μειωτικούς για δικαστικό λειτουργό. Κι αυτό γιατί ο κ. Ζαγοριανός δεν ελέγχεται μόνο για τις πράξεις και τις παραλείψεις του, αλλά για χειραγώγηση της δικαστικής του συμπεριφοράς άνωθεν. Πολλοί συνάδελφοί του, συμμεριζόμενοι τις εναντίον τού ανακριτή αιτιάσεις ότι δεν λειτουργούσε αυτοβούλως αλλά ότι δεχόταν και εκτελούσε εντολές άλλων, έδειχναν χθες ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει μάθημα σε πολλούς. Άλλοι ωστόσο, διατύπωναν επιφυλάξεις ως προς την τροπή που πήρε η κατάσταση, με αποτέλεσμα να «πληρώνει» μόνο ο κ. Ζαγοριανός και ουδείς εκ των εμπνευστών των μεθοδεύσεων που στιγμάτισαν την ανάκριση για το σκάνδαλο Siemens. Η πειθαρχική έρευνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 16 Σεπτεμβρίου, καθώς τότε λήγει η θητεία του κ. Παπανικολάου ως προϊσταμένου της επιθεώρησης δικαστηρίων και προφανώς δεν θα θελήσει να την αφήσει στον επόμενο. Χθες επισκέφθηκε το γραφείο του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης για να προσκομίσει έγγραφα από τα πρακτικά της Βουλής με δικές του αναφορές στις ενέργειες του κ. Ζαγοριανού. Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως, ο κ. Ζαγοριανός θα κληθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλο για εξηγήσεις στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής που διενεργεί εις βάρος του με αφορμή τη μήνυση του εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση Siemens Γ. Σκαρπέλη.