Κυριακή 21 Ιουνίου 2009
Μακρύ, καυτό (δικαστικό) καλοκαίρι
Το «δικαστικό δελτίο» προειδοποιεί για… καύσωνα μεγάλων υποθέσεων που κορυφώνονται μέσα στο καλοκαίρι και αναμένεται να αλλάξουν τον πολιτικό και επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Οι ημέρες μέχρι τα τέλη Ιουλίου αναμένονται ιδιαίτερα «καυτές», ενώ η συνέχεια θα δοθεί τη 16η Σεπτεμβρίου, επίσημη έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Ας δούμε όμως τι είναι καταγεγραμμένο στη δικαστική ατζέντα:
Siemens
- Μετά την παρένθεση που άνοιξε ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός με την απολογία του πρώην τεχνικού διευθυντή της Siemens, Διονύση Δενδρινού, για το έργο ασφάλειας των Oλυμπιακών Aγώνων, C4I, ανοίγει νέο κύκλο απολογιών με την αποστολή κλήσεων σε τουλάχιστον 18 κατηγορούμενους για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.
Τα κατηγορητήρια που έχει σχηματίσει αφορούν στελέχη της γερμανικής εταιρίας -ήδη τέσσερις από αυτούς έχουν προφυλακιστεί-,μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ, αλλά και επιτροπών που κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν για να υπογραφεί η σύμβαση με τη Siemens και για να μην εκτελεστούν οι ρήτρες που προστάτευαν το Eλληνικό Δημόσιο. Οι κλήσεις σε απολογία θα αποσταλούν σταδιακά, με τις πρώτες έντεκα να βρίσκουν τις επόμενες ημέρες παραλήπτες.Ανάμεσά τους αναμένεται να είναι ο Θεόδωρος Τσουκάτος, αλλά και ένα πρόσωπο-«έκπληξη», όπως λένε δικαστικές πηγές.
Υπόθεση «Γερμανός»
- Ενώπιον του 20ού τακτικού ανακριτή, Απόστολου Ζαβιτσάνου, αναμένεται να κληθούν να απολογηθούν ως κατηγορούμενοι για την υπόθεση «Γερμανός», τα μέλη του Δ.Σ. της Cosmote, ο πρώην ιδιοκτήτης της εταιρίας «Γερμανός», κ. Πάνος Γερμανός, όπως επίσης
πέντε αντικριστές και ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρίας. Η υπόθεση αφορά στην εξαγορά της εταιρίας Γερμανός από την Cosmote, το Μάιο του 2006 με τίμημα 1,3 δισ. ευρώ.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου του ΟΤΕ κ. Παναγιώτη Βουρλούμη, καθώς και του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote, κ. Ευάγγελου Μαρτιγόπουλου, για απιστία και ακόμη τέσσερα κακουργήματα, σχετικά με μεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση της τιμής της μετοχής της εταιρίας, προκειμένου η Γερμανός να πουληθεί στο τριπλάσιο του τζίρου της και σε τίμημα πενήντα φορές πάνω από τα κέρδη της.
Ανάμεσα στους μάρτυρες που εξετάστηκαν, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης ήταν και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης, ο οποίος, όπως και στις 19 Ιουλίου 2006 όταν κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, υποστήριξε ότι η πρώτη διερευνητική επαφή Βουρλούμη – Γερμανού έγινε στη Ρουμανία το 2005. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο κ. Βουρλούμης, ισχυριζόταν ότι ενημέρωσε τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, αλλά ο ίδιος ουδέν γνωρίζει για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Για το κακούργημα της απιστίας καλείται να δώσει εξηγήσεις ως κατηγορούμενος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης για την υπογραφή υπερτιμημένων συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης από τις οποίες φέρεται να ζημιώθηκε ο oργανισμός. Η 2η τακτική ανακρίτρια κ. Βασιλική Μπάστα κάλεσε σε απολογία και άλλα περίπου δέκα άτομα, μέλη του ΔΣ, για τα οποία προέκυψαν ενδείξεις σχετικά με την ανάμιξή τους στην υπόθεση.
Ομόλογα
Το ανακριτικό κατώφλι θα διαβούν μέσα στο καλοκαίρι οι περίπου 24 εμπλεκόμενοι στην «αμαρτωλή συναλλαγή» του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, το οποίο κατέληξε υπερτιμολογημένο σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πρώτες κλήσεις σε απολογία είναι ήδη έτοιμες από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Γιώργο Λέκκα.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την είσοδο των ανακρίσεων στην καρδιά του σκανδάλου δύο χρόνια μετά τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας που κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου.
Η ποινική δίωξη, που θα προσωποποιηθεί, περιλαμβάνει βαρύτατα κακουργήματα, όπως απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), αλλά και συμμετοχή σε συμμορία και φοροδιαφυγή.
Η «σκυτάλη» των απολογιών περνάει εν προκειμένω στις πρώην διοικήσεις των τεσσάρων Ταμείων στα οποία κατέληξε το «κρυφό ομόλογο» των 280 εκατ. ευρώ (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΣΕΥΠ, ΤΕΑΥΠΕ), στους υπευθύνους της χρηματιστηριακής εταιρίας Ακρόπολις, καθώς και στους νόμιμους εκπροσώπους της North Asset Management (ΝΑΜ), της JP Morgan και της γερμανικής τράπεζας Hypo Vareinsbank.
Συμβάσεις ΗΛΠΑΠ
- Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η έρευνα για τις συμβάσεις που είχε υπογράψει ο ΗΛΠΑΠ με την αυτοκινητοβιομηχανία ΜΑΝ το 2000 έως το 2002 για την προμήθεια οχημάτων και άλλων υλικών.
Από το γραφείο του εισαγγελέα θα παρελάσουν πολιτικά πρόσωπα, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί ακόμη και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων. Ο εισαγγελικός λειτουργός με αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις γερμανικές Αρχές θα ζητήσει όλα τα έγγραφα που συνδέουν το σκάνδαλο με ονόματα Ελλήνων.
Στόχος είναι να εντοπιστεί εάν στα επίμαχα έγγραφα έχουν καταγραφεί πληρωμές από τα «μαύρα» ταμεία της εταιρίας στην Ελλάδα.
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν η ανάθεση δύο συμβάσεων προμήθειας των ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) ύψους 85,9 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία της NEOPLAN (αντιπροσώπου της γερμανικής ΜΑΝ) και της ΕΛΒΟ. Πολλά από τα «ελληνικά ευρήματα» της εισαγγελίας του Μονάχου αφορούν στη θυγατρική της ΜΑΝ, NEOPLAN Bus GMBH, που έχει μετονομαστεί σε ΝΕΟΜΑΝ.
Υπόθεση Βατοπαιδίου
- Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται από την εφέτη ειδική ανακρίτρια, Ειρήνη Καλού, η κύρια ανάκριση για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Αντιμέτωπα με διώξεις για κακουργήματα βρίσκονται 30 πρόσωπα -μεταξύ αυτών και η συμβολαιογράφος κ. Κατερίνα Πελέκη- που φέρονται αναμεμειγμένα στις «ιερές ανταλλαγές».
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει έξι κακουργήματα για απιστία, απάτη από κοινού και ψευδή βεβαίωση εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε ορισμένες από τις προαναφερόμενες πράξεις. Επιπλέον, περιλαμβάνονται πλημμελήματα για παράβαση καθήκοντος, παράνομη μεταβίβαση μνημείου και παράβαση του νόμου περί κτισμάτων.
Στο στάδιο της ανάκρισης, η κ. Καλού κατά περίπτωση θα αποδώσει συγκεκριμένες κατηγορίες στα τριάντα πρόσωπα που δεν εξαιρέθηκαν από την απαλλακτική διάταξη που εξέδωσε για άλλους 33 υπόπτους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκος Καρούτσος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ ΕΛΛΗ
Ελεύθερος Τύπος