Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009
Ενας πολύτιμος μάρτυρας
Ενας πολύτιμος μάρτυρας στάθηκε στο πλευρό του πρώην στελέχους της Siemens Δ. Δενδρινού την ημέρα της απολογίας του, δίχως κανείς να τον αντιληφθεί. Πρόκειται για τον αναπληρωτή καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, τον κ. Φίλιππο Σπυρόπουλο, ο οποίος την Κυριακή κατέθεσε ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή υποστηρίζοντας την ακεραιότητα του κατηγορουμένου λόγω της πολύχρονης γνωριμίας τους.
Η κατάθεση του κ. Φ. Σπυρόπουλου, που εκτός της ακαδημαϊκής του ιδιότητας σηματοδότησε και υπεράσπιση από τον πυρήνα των διαπρεπών προσωπικοτήτων από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται ότι έπιασε τόπο. Ο Φ. Σπυρόπουλος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και έχει λάβει δημόσια αξιώματα σε παρελθούσες κυβερνήσεις της Ν.Δ. Ενα από τα πρόσφατα αξιώματα ήταν και αυτό του μέλους του Δ.Σ. του ΟΣΕ την περίοδο 2004-2005. Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου είχε οριστεί στη θέση αυτή με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού και του τότε υπουργού Μεταφορών Μ. Λιάπη. Αποχώρησε από το Δ.Σ. του ΟΣΕ λίγο διάστημα μετά την υπογραφή της επίδικης ακόμα σύμβασης του προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ του οργανισμού και της κοινοπραξίας Siemens Α.G. - ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ. Αξίζει να αναφερθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είχε κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο που αρχικά δεν χορηγούσε στην ΑΚΤΩΡ πιστοποιητικό διαφάνειας, γνωμοδότηση του Φ. Σπυρόπουλου, από κοινού με τους Επ. Σπηλιωτόπουλο, Δ. Τσάτσο και Ξ. Κοντιάδη, ξεμπλόκαρε την ανάθεση τον Αύγουστο του 2004 (απόφαση 93/2004).
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δ. Δενδρινός, που πλέον πασχίζει για μια μικρότερη εγγύηση, καθώς αδυνατεί να εξασφαλίσει τα 800.000 ευρώ, έχει προτείνει τουλάχιστον επτά διαπρεπείς επιχειρηματίες και τραπεζίτες ως μάρτυρες, πρόσωπα που σηματοδοτούν πολλά. Κυρίως όμως καταδεικνύει ότι για τον ίδιο απλώνεται πλέγμα προστασίας από ένα διακομματικό φάσμα προσώπων, μετά την αγριότητα της σύλληψής του. Δεν μένει λοιπόν παρά να επιβεβαιωθεί η προσέλευσή τους στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, για τον οποίο πυκνώνουν οι επικρίσεις σε βαθμό που κάποιοι προεξοφλούν την αναβάθμιση της δικογραφίας σε εφέτη-ανακριτή. Κάτι που, ωστόσο, πρόσφατα έχει αποκλείσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.
Στη Γερμανία
* Σε ό,τι αφορά τους δύο φυγόδικους, Μ. Χριστοφοράκο και Χ. Καραβέλα, τα πράγματα δυσκολεύουν μετά και το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens Α.Ε. Μ. Κουτσενρόιτερ. Οι Γερμανοί δεν αφήνουν ούτε χαραμάδα σ' αυτό για να «υπαχθούν» οι δύο που προσβλέπουν στην υπαγωγή τους στη δικαιοδοσία του ευμενέστερου γι' αυτούς δικαίου, ωστόσο οι συνήγοροί τους συνεχίζουν τις βολιδοσκοπήσεις τής εκεί Εισαγγελίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Χριστοφοράκος «προστατεύεται» από πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens με υψηλές ακόμα διασυνδέσεις και στον χώρο της πολιτικής, εις αναγνώριση της απόλυτης σιωπής του για την εμπλοκή τους με τα μαύρα ταμεία. Ο Χ. Καραβέλας έχει προστρέξει σε δικηγόρους που γνωρίζουν τη γερμανική δικογραφία της Siemens, καθώς έχουν αναλάβει την υπεράσπιση κάποιων ήδη κατηγορουμένων στο Μόναχο, όμως δίχως ελπίδες. Για τον τελευταίο φαίνεται ότι έγινε και αστυνομική έρευνα για το πότε και πώς έφυγε (από τη χρονική περίοδο λήψης του σήματος από την Ουρουγουάη -23/5- μέχρι την έκδοση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα -28/5-) η οποία απέβη άκαρπη.
Ο Χ. Καραβέλας ή έφυγε με άλλο όνομα με κάποια πτήση ή έφυγε ακτοπλοϊκώς, περνώντας απαρατήρητος. Αυτό εικάζουν οι αρχές, αν λένε φυσικά αλήθεια.*
Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=54874