Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Εισφορές στον ΟΑΕΕ επί 14 μήνες


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Εισφορές για 14 μήνες (διάστημα για το οποίο καταβάλλονται και οι συντάξεις) αλλά και σύμφωνα με αυτά που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και των λοιπών ταμείων των μισθωτών, προτείνει ο διοικητής του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κ.λπ.), Κ. Παπαθανασίου, προκειμένου να υπάρξει εξυγίανση των οικονομικών του Ταμείου.

Ο ΟΑΕΕ, στον οποίο ασφαλίζονται σχεδόν 830.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες και

αυτοκινητιστές και συνταξιοδοτούνται 310.000 άτομα έχει ανάγκη κρατικής επιχορήγησης με πάνω από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Μάλιστα, τα έσοδα υπολείπονται σχεδόν κατά 35% και με βάση την τελευταία αναλογιστική μελέτη υπολογίζεται ότι το κρυφό χρέος ξεπερνά τα 52 δισ. ευρώ (προβολή μέχρι το 2050). Μάλιστα, τους ζυγούς μήνες ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και αδυναμία καταβολής των συντάξεων, αφού δεν εισπράττει εισφορές (καταβάλλονται ανά δίμηνο). Κάτι που θα συμβεί με τις συντάξεις του προσεχούς Οκτωβρίου. Και έρχεται πάντα αρωγός το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εισφέρει ώστε να μη δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση.

Οι πληρωμές του κράτους ανέρχονται στο 0,40% του ΑΕΠ, ενώ ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), Δ. Ασημακόπουλος, ζητεί να ανέλθει στο 0,65% και να νομοθετηθεί ως πάγια συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών κατά το πρότυπο του ΙΚΑ (όπου ο προϋπολογισμός εισφέρει με το 1% του ΑΕΠ).

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ υποστηρίζει ότι με την αύξηση των μηνιαίων δόσεων (εισφορών) σε 14, σύμφωνα με τον αριθμό των καταβαλλόμενων συντάξεων, θα αυξηθούν τα ετήσια έσοδα του οργανισμού κατά 220 εκατ. ευρώ. Ποσό που είναι ικανό να καλύψει τις συντάξεις ενός μήνα ή να καλύψει το έλλειμμα (συντάξεις μείον τις εισφορές) για 5 μήνες. Σε αντάλλαγμα, από την αύξηση των μηνιαίων εισφορών στις 14, η διοίκηση του Ταμείου προτείνει να παγώσουν για 2-3 χρόνια οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Αναπλήρωση 110% - 130%

Μιλώντας στην «Ε», ο Κ. Παπαθανασίου θεωρεί βασική αιτία της οικονομικής δυσπραγίας του ΟΑΕΕ το υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης. Δηλαδή το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, σχεδόν αποκλειστικά οι προερχόμενοι από το ΤΕΒΕ, απολαμβάνουν αποδοχές που ισούνται με 3% και 3,5% για κάθε έτος ασφάλισης (και συνολικά 110% και 130% για το σύνολο του εργασιακού βίου), όταν το ΙΚΑ καταβάλλει συντάξεις στο 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης ή 70% για την 35ετία.

Παράλληλα, προτείνεται η ένταξη στον ΟΑΕΕ των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και σήμερα έχουν την ευχέρεια ασφάλισης στον ΟΓΑ. Ο κ. Παπαθανασίου δεν προτείνει την καθολική ασφάλιση όλων των επαγγελματιών που απασχολούνται στα μικρά χωριά, αλλά η ένταξη να γίνει με βάση τα επαγγέλματα (ξενοδόχοι, λογιστές, υδραυλικοί κ.ά.), αλλά όχι οι καφετζήδες και οι κουρείς. Και, δεύτερον, να συνυπολογίζεται η οικονομική ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιφέρειας (τουριστική-παραθαλάσσια περιοχή, νησιά κ.λπ.). Με βάση αυτά τα στοιχεία να υπάρξει διαφοροποίηση για την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ή του ΟΓΑ.

Αναφορικά με την ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία σήμερα χορηγείται από τον ΟΑΕΕ για χρέη ακόμη και 6.000 ευρώ, προτείνεται η κατάργηση του πλαφόν και η στέρηση της ενημερότητας για πολύ μικρότερα χρέη. Ετσι ώστε να μη διευκολύνοται οι έμποροι και επαγγελματίες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο και τις τράπεζες, ενώ την ίδια στιγμή οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος, ζητείται η επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων για συνταγές που ξεπερνούν τα 100 ευρώ ώστε να ελεγχθούν οι δαπάνες υγείας, οι οποίες κινούνται ανεξέλεγτα, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του ασφαλιστικού συστήματος.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=79978