Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Πως ο ΟΤΕ «σκοτώνει» το γρήγορο ίντερνετ!


Ενώ η προκήρυξη των εκλογών έχει αφήσει μετέωρο το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για κατασκευή πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών (Fiber To The Home - FTTH), που θα «εκτοξεύσει» τις ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ, η διοίκηση του ΟΤΕ σπεύδει να....



δημιουργήσει τετελεσμένα στην αγορά και να «τορπιλίσει» το project πριν καν αρχίσει να υλοποιείται.

Οι Γερμανοί βασικοί μέτοχοι του ΟΤΕ και η διοίκηση Βουρλούμη, που ως τώρα έχουν προσπαθήσει με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν την κατασκευή του δικτύου FTTH, προωθούν πιεστικά την τεχνολογία του VDSL, που αποτελεί εξέλιξη του γνωστού DSL και μπορεί να προσφέρει ταχύτητες download μέχρι 52 mbps.

Όμως, τo FTTH, λόγω του ότι χρησιμοποιεί 100% οπτικές ίνες, μπορεί να πετύχει πάρα πολύ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων, σχεδόν 50 φορές ταχύτερους από το VDSL! Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πιλοτική υπηρεσία που διέθεσε η France Telecom στη Γαλλία στα μέσα του 2006 έδινε ταχύτητες 2,5 Gbps στο download και 1,2 Gbps στο upload.

Σε πολλούς παρατηρητές, η εμμονή του ΟΤΕ στο VDSL θυμίζει άλλα ιστορικά σφάλματα διοικήσεων του ΟΤΕ, που επέμεναν να επενδύουν στην απαξιωμένη τεχνολογία του ISDN για τις συνδέσεις στο ίντερνετ, με αποτέλεσμα να γίνει η χώρα ουραγός στην εισαγωγή του DSL.

Ο στόχος των Γερμανών είναι απλός: με σχετικά χαμηλές επενδύσεις στο VDSL (συνολικά δεν θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ) επιδιώκουν να διατηρήσει ο ΟΤΕ τη δεσπόζουσα θέση του στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, απλώς αναβαθμίζοντας το υφιστάμενο δίκτυό του, που βεβαίως θα φαίνεται «αρχαίο», αν αναπτυχθεί το δίκτυο FTTH, που προωθούσε το υπουργείο Μεταφορών από την εποχή Χατζηδάκη, σχεδιάζοντας επενδύσεις 2,1 δις. ευρώ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται τα 650 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την αναβάθμιση του εξοπλισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, τηλεπικοινωνιακής εταιρείας OPTRONICS.

Η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει τους Γερμανούς να μετάσχουν στην κατασκευή των νέων δικτύων οπτικών ινών, μέσω επένδυσης του ΟΤΕ στις τρεις εταιρείες που θα αναλάβουν την ανάπτυξή του. Η Deutsche Telekom το αρνείται πεισματικά, προτιμώντας τη φθηνότερη λύση του VDSL, την οποία εφαρμόζει ήδη και στην Γερμανία, επιδιώκοντας να στερήσει από την Ελλάδα τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου δικτύου, εν μέρει με κοινοτικά κονδύλια, που θα τοποθετήσει τη χώρα στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τεράστια οφέλη για τους χρήστες και την οικονομία.

Και ενώ έχει γίνει σαφές πλέον ότι μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση και ο ΟΤΕ θα πρέπει να… ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους για το θέμα του δικτύου οπτικών ινών, μέσα από μια νέα διαπραγμάτευση και αφού ληφθούν υπόψη οι σχεδιασμοί της επόμενης κυβέρνησης για το θέμα, η διοίκηση του ΟΤΕ προωθεί με ταχείς ρυθμούς (για τα δεδομένα του, συνήθως βραδυκίνητου Οργανισμού) τις επενδύσεις του στο VDSL.

«Ποντάρει», έτσι, στις καθυστερήσεις που ο ίδιος ο ΟΤΕ έχει προκαλέσει, για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στην αγορά, επεκτείνοντας τη διάδοση του VDSL,με τρόπο που αργότερα θα δυσχεράνει, αν δεν ακυρώσει εντελώς, την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ, ο Π. Βουρλούμης αποκάλυψε ότι προχωρούν οι συζητήσεις με τέσσερις μεγάλους δήμους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλη επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ευρυζωνικότητας, με την τεχνολογία VDSL.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ τόνισε ότι θα είναι ευχαριστημένος εάν εντός του 2010 συνδεθούν 2.000-3.000 καφάο στο αναβαθμισμένο δίκτυο του ΟΤΕ και έκανε άνοιγμα στις δημοτικές αρχές, επισημαίνοντας ότι θα προτιμηθούν οι δήμοι που θα δείξουν διάθεση συνεργασίας με τον ΟΤΕ. Σημειώνεται, ότι συνολικά στο δίκτυο του ΟΤΕ περιλαμβάνονται 28.000 καφάο, δηλαδή ο Οργανισμός θα έχει ήδη καλύψει από τον επόμενο χρόνο το 10% του δικτύου του με VDSL, δημιουργώντας ένα σοβαρό τετελεσμένο γεγονός εις βάρος του δικτύου οπτικών ινών.

Μάλιστα, προχωρώντας ακόμη ένα βήμα στην ίδια κατεύθυνση της δημιουργίας τετελεσμένων, ο ΟΤΕ άρχισε να παρέχει πιλοτικά συνδέσεις VDSL σε επιλεγμένους πελάτες του στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Και, αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς να «προοδεύει», την ώρα που τα σχέδια της Πολιτείας για δίκτυο οπτικών ινών θα «σέρνονται», ο Οργανισμός ίσως καταφέρει να «σκοτώσει» την ευκαιρία των χρηστών για πρόσβαση σε πραγματικά γρήγορες συνδέσεις…

Πηγή www.sofokleous10.gr