Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Προάγγελος συγχωνεύσεων η συνεργασία D. Telekom- France Telecom;


της Κατερίνας Φίκαρη

Κύμα συγχωνεύσεων στην κινητή τηλεφωνία ενδεχομένως προοιωνίζεται η "συμμαχία" France Telecom και Deutsche Telekom στη Βρετανία, σε μία προσπάθεια οι εταιρείες του κλάδου να αντιμετωπίσουν την πτώση των τιμών και τον κορεσμό της αγοράς.

Τα έσοδα ανά χρήστη σε μεγάλες αγορές όπως η....



Γερμανία υποχωρούν, λόγω των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περικοπές στα τέλη. Αναλυτές θεωρούν σε πολλές περιπτώσεις επιβεβλημένη την συνεργασία των επιχειρήσεων του κλάδου για να εξασφαλίσουν τη συνδρομητική βάση εκείνη που θα τους εξασφαλίσει αύξηση των εσόδων και κερδοφορία.
Η απόφαση της Deutsche Telekom και της France Telecom να συνεργαστούν στη βρετανική αγορά, με τη συγχώνευση των εκεί θυγατρικών τους T-Mobile και Orange, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη Βρετανία, πιθανόν αποτελεί προάγγελο ανακατατάξεων στην ευρωπαϊκή αγορά κινητής τηλεφωνίας, η οποία αποτιμάται σήμερα σε 203 δις. δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με προβλέψεις της IDC, η αγορά θα υποχωρήσει στα 199 δις. δολ. το 2013. Οι επιχειρήσεις σε αγορές με τρεις ή περισσότερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως η Βρετανία, εξετάζουν δυνατότητες περικοπής κόστους, καθώς οι συνδρομητές περιορίζουν τα έξοδά τους για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Σε μία παρουσίαση χθες, η Fitch Ratings ανέφερε ότι η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας είναι 131% στη Βρετανία, ενώ στη Γερμανία 126%. Στη Γαλλία ήταν 89% στα τέλη του 2008, ενώ διακρίνει «υπερπροσφορά» σε υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε αγορές όπως αυτές της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ τάσεις συγκέντρωσης έχουν διαπιστωθεί σε άλλες αγορές όπως η Αυστρία και η Ολλανδία.
Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση περιέκοψε κατά 61% το κόστος αποστολής γραπτών μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου όταν οι χρήστες ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Ο νέος κανονισμός τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Ανάλογη ενέργεια είχε προηγηθεί το 2007 για τις τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, μειώνοντας σημαντικά τα έσοδα περιαγωγής των εταιρειών.

Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναζητούν ήδη συγχωνεύσεις. Στην Ιταλία, ο επιχειρηματίας Naguib Sawiris, ο οποίος ελέγχει τη Wind Telecomunicazioni δήλωσε τον Ιούλιο στην Corriere della Sera ότι θα εξέταζαν μία συγχώνευση με την 3 Italia της Hutchison Whampoa. Η Wind και η 3 Italia είναι ο τρίτος και τέταρτος παροχέας κινητής τηλεφωνίας στην Ιταλία, ακολουθώντας την Telecom Italia και τη Vodafone. Ωστόσο, η Hutchison απέκλεισε τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, λέγοντας ότι η 3 Italia, της οποίας οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6% το πρώτο εξάμηνο, «πηγαίνει πολύ καλά».

Στην ισπανική αγορά, η σουηδική TeliaSonera ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι εξακολουθεί να αναζητά μία αποδεκτή λύση για τη θυγατρική της Yoigo, η οποία αποτελεί την 4η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ισπανίας, ακολουθώντας την Telefonica, τη Vodafone και τη France Telecom. H Fitch ανέφερε ότι το πιο λογικό θα ήταν να εξαγοραστεί από άλλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Ισπανίας.

Στη Γαλλία, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και η πιέση στα περιθώρια κέρδους μπορεί να περιπλέξουν την παραχώρηση της τέταρτης άδειας κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς τον Ιανουάριο, ενώ στη Γερμανία, η T-Mobile έχει μερίδιο 36% και ακολουθούν η Vodafone με 32%, η E-Plus της Royal KPN NV, με σχεδόν 16% και η O2 της Telefonica με 14%.

Πηγή www.emea.gr