Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

«Πονηρό» παιχνίδι της M. Lynch με τον ΟΤΕ


Αφελείς αγοραστές μετοχών του ΟΤΕ, που θα τις αποκτήσουν «ποντάροντας» σε ανεδαφικά σενάρια δημόσιας προσφοράς από την Deutsche Telekom, φαίνεται ότι αναζητούν ορισμένοι ισχυροί οίκοι του εξωτερικού, ενδεχομένως και επειδή οι ίδιοι, ή πελάτες τους, έχουν «φορτωθεί» μετοχές του Οργανισμού και έχουν.....



χάσει την υπομονή τους, παρακολουθώντας τη βασανιστική τους καθήλωση σε επίπεδα τιμών πολύ κοντά στα χαμηλά έτους.

Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η «πονηρή» πρόσφατη έκθεση (δημοσιοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου) της Merrill Lynch για τον ΟΤΕ, στην οποία αναλυτής του οίκου αφιερώνει αρκετό μελάνι στο απίθανο σενάριο να υποβάλει η Deutsche Telekom δημόσια προσφορά για τις μετοχές της μειοψηφίας. Σημειώνεται ότι από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση μέχρι χθες, η μετοχή του ΟΤΕ κέρδισε σχεδόν 1 ευρώ (σχεδόν 10%), υποβοηθούμενη ενδεχομένως και από τα «πονηρά» και ανεδαφικά σενάρια της Merrill Lynch.

Το σενάριο της υποβολής δημόσιας προσφοράς θα πρέπει να αποκλεισθεί για πολλούς τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους:

1. Την άνοιξη τα κορυφαία στελέχη της Telekom, σε παρουσίαση στην Γερμανία ενώπιον περισσότερων από εκατό δημοσιογράφων από την Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες όπου έχει παρουσία ο ΟΤΕ, είχαν ξεκαθαρίσει με τρόπο που δεν μπορεί να επιδέχεται αμφισβήτηση (και χωρίς μάλιστα να ερωτηθούν…) ότι θα τιμήσουν τα συμφωνηθέντα με το Δημόσιο, όσον αφορά την υποχρέωσή τους για αγορά επιπλέον πακέτων μετοχών, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να υποβληθεί από την Telekom δημόσια προσφορά για τις μετοχές μειοψηφίας.

2. Η ίδια η συμφωνία μετόχων ανάμεσα στην Telekom και το Δημόσιο, όπως κυρώθηκε δια νόμου, ορίζει ότι μέχρι τις 31-12-2011 «η DT δεν θα αποκτά, και θα μεριμνήσει ώστε κανένα μέλος του Ομίλου DT να μην αποκτά δικαιώματα ψήφου στον ΟΤΕ χωρίς τη συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω αγοράς Μετοχών του ΟΤΕ ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο». Οι περιορισμοί αυτοί «θα παύσουν να ισχύουν εφόσον (…) το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου του ΕΔ στον ΟΤΕ κατέλθει του 20%».

Ο αναλυτής της M. Lynch επιμένει να αναπτύσσει το σενάριο της δημόσιας προσφοράς, παρότι γνωρίζει τους περιορισμούς που προαναφέρθηκαν, ίσως επειδή, για κάποιο λόγο που μόνο το ευφάνταστο μυαλό του αντιλαμβάνεται, περιμένει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση επιπλέον μετοχών στην Telekom, ώστε το σημερινό ποσοστό του Δημοσίου (20%) να πέσει κάτω από το όριο που θα επέτρεπε στους Γερμανούς να υποβάλουν προσφορά.

Ο διεθνής οίκος παραγνωρίζει ότι επικρατέστερο κόμμα για να αναλάβει τη διακυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι το ΠΑΣΟΚ, που έχει αντιταχθεί σθεναρά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα αρμόδια στελέχη του έχουν τονίσει ότι θα επιδιώξουν να αυξήσουν τη συμμετοχή του Δημοσίου, αποκρούοντας πάντως κάθε σκέψη για μείωση του ποσοστού κάτω του 20%.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του “Sofokleous10”, το Σαββατοκύριακο από την Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τον ΟΤΕ, τονίζοντας ιδιαίτερα τη στρατηγική σημασία του Οργανισμού στο οικονομικό πρόγραμμα μιας αυριανής κυβέρνησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοούν τον αναλυτή της M. Lynch, που με την επίκληση και των σεναρίων για δημόσια προσφορά από την Telekom ανεβάζει από τα 12 στα 13 ευρώ την τιμή-στόχο για την μετοχή του ΟΤΕ, ενώ αναβαθμίζει τη σύστασή του από “neutral” («ουδέτερη») σε “buy” («αγορά»), ρίχνοντας προφανώς «δολώματα», κατά τη συνήθη πρακτική, σε εύπιστους επενδυτές.

Όσοι παρασυρθούν, όμως, από τις Σειρήνες των ξένων οίκων και τα ανεδαφικά τους σενάρια, καλό θα είναι να θυμούνται την κακή τύχη που είχαν όσοι έσπευσαν να αγοράσουν ΟΤΕ πριν την πώληση στους Γερμανούς, περιμένοντας μάταια μια δημόσια προσφορά, που και τότε θεωρούσαν βέβαιη αρκετοί από τους αναλυτές των ξένων οίκων...

Πηγή www.sofokleous10.gr