Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Eμπόδια στη δημιουργία του Δικτύου Οπτικών Ινών


Σειρά σημαντικών θεμάτων θίγει ο ΟΤΕ στο επίσημο κείμενο που αφορά τις θέσεις του στη δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία Δικτύου Οπτικών Ινών προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ.
Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών έχει ήδη δηλώσει μέσω του Προέδρου και Διευθύνοντος Σύμβούλου του Παναγή Βουρλούμη ότι θα υλοποιήσει τις δικές του επενδύσεις στον τομέα των ευρυζωνικών δικτύων και των Οπτικών Ινών μέσω της τεχνολογίας VDSL. Παράλληλα θεωρεί ότι η υλοποίηση αυτού του Δικτύου εγείρει σημαντικά ζητήματα. «άλυτα» τα χαρακτηρίζει,θέματα ανταγωνισμού που οδηγούν σε....



στρεβλώσεις στην αγορά. Υπονοεί επίσης σαφώς ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να διευθετηθούν μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους πραγματικά ενδιαφερόμενους πριν η (προφανώς νέα) Κυβέρνηση υλοποιήσει την τελική προκήρυξη του έργου.

Στο εκτενές κείμενο θέσεων ο ΟΤΕ καταγράφει τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον συγκεκριμένο τομέα και παραθέτει τις θέσεις του στην πρόταση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΥΜΕ), οι κυριότερες των οποίων είναι:

Σε αντίθεση με την πολιτική θέση περί ισότιμου δικαιώματος στην πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα, το σχέδιο του ΥΜΕ θα αυξήσει το σημερινό ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στα αστικά κέντρα και στην Περιφέρεια και ειδικά στις απομονωμένες και δυσπρόσιτες περιοχές που δεν διαθέτουν υποδομές ζεύξης και στερούνται στοιχειώδους πρόσβασης σε κάθε κατηγορίας υπηρεσιών ευρυζωνικότητας. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ η επένδυση δεν είναι οικονομικά βιώσιμη στον χρόνο που έχει επιλεγεί να αποσβεστεί καθώς, όπως υποστηρίζεται, δεν έχουν εκτιμηθεί σωστά τα λειτουργικά κόστη. Ετσι χρειάζεται νέα μελέτη σκοπιμότητας για να υπολογιστεί σωστά το όφελος ως προς το κόστος υλοποίησης με βάση τις διαφορετικές τεχνολογικές αρχιτεκτονικές και τον χρόνο υλοποίησης των υποδομών.

Ο ΟΤΕ υποστηρίζει ότι στις αστικές περιοχές, όπου αναμένεται να αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον από τον Οργανισμό και άλλες εταιρείες δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς, δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα λειτουργίας του ανταγωνισμού και βιωσιμότητας ενός τόσο μακροπρόθεσμου έργου. Επίσης, πάντα σύμφωνα με τις θέσεις του ΟΤΕ, το σχέδιο των Οπτικών Ινών δημιουργεί ένα ιδιότυπο καθεστώς «μονοπωλίου», το οποία μπορεί να επηρεάσει την τιμή αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών, χωρίς να εγγυάται κανείς την οικονομική του βιοσιμότητα. Επίσης υποστηρίζεται ότι δημιουργούνται συνθήκες στρέβλωσης της αγοράς με την παραχώρηση ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στον Ε.ΦΟ.ΔΙΑ, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου των Οπτικών Ινών. Το επιχείρημα του ΟΤΕ βασίζεται στο γεγονός ότι ο Ε.ΦΟ.ΔΙΑ πλεονεκτεί απέναντι κάθε άλλης εταιρείας που θα ήθελε να αναπτύξει ιδιόκτητο Δίκτυο πρόσβασης νέας γενιάς. Ετσι, συνυπολογίζοντας και την ύφεση, οι άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών εμμέσως υποχρεώνονται να συνεργαστούν με τον Φορέα Διαχείρισης.

Η θέση του ΟΤΕ είναι ότι η μετάβαση της αγοράς στα δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς πρέπει να είναι σταδιακή. Ετσι θα δημιουργηθούν στον κατάλληλο χρόνο βιώσιμες υπηρεσίες οι οποίες και θα χρειάζονται κλιμακούμενες αυξημένες ταχύτητες πρόσβασης, ενώ παράλληλα θα μειώνεται και το κόστος της επένδυσης, έτσι ώστε η παροχή αυξημένων ταχυτήτων (π.χ.από 50Mbps και άνω) να γίνουν σε ένα αρμονικό συνδυασμό ζήτησης, υποδομών, επενδύσεων και προσφοράς. Ηδη ο ΟΤΕ σχεδιάζει την ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης νέας γενιάς, τεχνολογίας VDSL2 που παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες με ταχύτητες 50Mbps στο downloading και 15Mbps στο uploading σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις για τους οικιακούς συνδρομητές, ενώ για εταιρικούς συνδρομητές θα παρέχονται λύσεις μεγαλύτερων ταχυτήτων πρόσβασης. Ουσιαστικά ο ΟΤΕ θέτε ουσιώδες θέμα ριζικής επανεξέτασης και επαναδιατύπωσης σχεδόν του συνόλου του Σχεδίου, που μεταφράζεται σε απόσυρση της πρότασης που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θέαμ που θα κληθεί να εξετάσει η επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο οποίο θα υπαχθούν οι Τηλεπικοινωνίες.

Πηγή www.mobile-news.gr