Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Στον «αέρα» επενδύσεις ύψους € 1,5 δισ. από εταιρείες κινητής


Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο διάστημα για τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας καθώς μεταξύ άλλων εμποδίζονται επενδύσεις της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να παρέχει τις νόμιμες άδειες στους σταθμούς βάσεως.



Oπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γ. Στεφανόπουλος, αυτή τη στιγμή ο κλάδος της κινητής έχει φθάσει στην ωριμότητά του με μονοψήφιους αν όχι μηδαμινούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποτελεί επείγουσα ανάγκη η επένδυση στις νέες τεχνολογίες που μετατρέπουν το κινητό τηλέφωνο και σε μέσο εισόδου στο διαδίκτυο.

Το περίπου 80% των προγραμματισμένων επενδύσεων των τριών, Cosmote Vodafone και Wind, στην επόμενη τριετία είναι στα νέα αυτά δίκτυα και δεν μπορούν να προχωρήσουν αν η Πολιτεία δεν αντιμετωπίσει την τεράστια γραφειοκρατία και δεν δώσει λύσεις ώστε να προχωρήσει η αδειοδότηση των κεραιών.

Η νομοθεσία

Η ίδια κυβέρνηση, άλλωστε, νομοθέτησε το 2006 την επανεξέταση όλων των αδειών για κεραίες. Από την πλευρά τους οι εταιρείες και μέσα στο καθορισμένο διάστημα επανασχέδιασαν τα δίκτυά τους και κατέθεσαν τα αναγκαία δικαιολογητικά προκειμένου να νομιμοποιήσουν τους σταθμούς βάσης, μια διαδικασία ωστόσο που καθυστερεί τραγικά στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.

Ο κ. Στεφανόπουλος προσθέτει ότι «σε πολλές περιπτώσεις όπου οι κεραίες κατεβαίνουν ο λόγος είναι καθαρά τυπικός και κυρίως γιατί ορισμένες Περιφέρειες δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν σχετίζεται σε τίποτα με τους φόβους για την υγεία που έχουν οι πολίτες. Οι σταθμοί βάσης με ευθύνη των εταιρειών τηρούν τα αυστηρά όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία».

Οι κεραίες

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Ένωσης ο μέσος χρόνος αδειοδότησης μιας κεραίας στη χώρα μας είναι 2,5 χρόνια όταν στην Ε.Ε. είναι 7 μήνες, ενώ για την αδειοδότηση μιας κεραίας εμπλέκονται 9 διαφορετικές υπηρεσίες από 1 έως 2 στην Ε.Ε.

Η ΕΕΚΤ, σε μελέτη που έχει δώσει πρόσφατα στην δημοσιότητα, υποστηρίζει σαφώς ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη σε ορίζοντα πενταετίας (2013) του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας θα εξαρτηθεί από τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά τόσο στην αύξηση των δημοσίων εσόδων (2,7 δισ. ευρώ) όσο και στην αύξηση των θέσεων εργασίας (100.000).

Απασχόληση

Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται μείωση των θέσεων εργασίας σε 81.000 με τα δημόσια έσοδα να φτάνουν μόνο τα 2,1 δισ. το 2013.

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΤ σημειώνει επίσης ότι είναι αδιανόητο να θέλουμε ως χώρα την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και εν τέλει να είμαστε η μοναδική η οποία φορολογεί την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του φορητού τηλεφώνου.

Μείωση τιμών

Ακόμη, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση τιμών (τα τελευταία χρόνια η κινητή είναι ο μόνος κλάδος που μειώνει τιμές κατά μέσο όρο 15% κάθε έτος) η Ελλάδα παραμένει ακριβή συγκριτικά με άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τις τελικές χρεώσεις σε καταναλωτές που κάνουν χαμηλή χρήση και αυτό οφείλεται στη φορολογία. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΕΚΤ η χώρα μας έχει την υψηλότερη φορολογία στα κινητά από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Το θέμα αυτό ετέθη από την ΕΕΚΤ στην κυβέρνηση, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Μέχρι το 2011 στο μεταξύ αναμένεται σημαντική μείωση των τιμών στα τέλη τερματισμού η οποία θα ενθαρρύνει την αύξηση της χρήσης όχι όμως σε βαθμό ικανό να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων των εταιρειών.

Η διείσδυση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι ίδιες οι εταιρείες οι νέες συνδέσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκαν στις 737.772. Η συνολική πελατειακή βάση έχει φθάσει στις 19,584 εκατ. συνδέσεις και το ποσοστό της ονομαστικής διείσδυσης στο 178,62%.

Στο προαναφερόμενο διάστημα η Cosmote φαίνεται να είχε πάνω από 70% στις νέες συνδέσεις ενισχύοντας το συνολικό μερίδιό της, που έχει διαμορφωθεί στο περίπου 43%, με τη Vodafone στο 30,2% και τη Wind στο 27%. Πτωτικά κινείται ωστόσο το μέσο έσοδο ανά πελάτη και για τις τρεις εταιρείες.

Η Cosmote με συνολικό αριθμό συνδέσεων 8.411.609 είχε στο πρώτο τρίμηνο του έτους μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) στα 18,3 ευρώ (από 23,6 ευρώ το δ' τρίμηνο του 2008), στα 16,7 ευρώ διαμορφώθηκε για τη Vodafone (από 19,8 ευρώ) και στα 14 ευρώ για τη Wind (από 16,8 ευρώ).

Η Vodafone έχει συνολικό αριθμό συνδρομητών 5.906.000 και η Wind 5.266.632. Ο συνολικός αριθμός των συνδέσεων είναι 19.584.241. Η εξήγηση, εκτός από τις διπλές συνδέσεις που έχουν πολλοί πολίτες, βρίσκεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες δεν προχωρούν συχνά σε εκκαθάριση της πελατειακής τους βάσης. Η πραγματική διείσδυση εκτιμάται στο επίπεδο του 90%.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

Πηγή http://www.naftemporiki.gr