Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Καταγγείλτε το ελληνικό κράτος στην Ε.Ε.


Του Φώτη Φωτεινού

Πρόταση – σοκ, κατά του ελληνικού Δημοσίου, κατέθεσε συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Telecommunications Media & Technology Conference» που διοργάνωσαν οι Financial Times στην Αθήνα.

Ο κ. Mark MacGann πρότεινε, στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Ελλάδας, να καταγγείλουν το ελληνικό κράτος στην Ε.Ε. για τη φορολόγηση των κινητών τηλεφώνων.

«Μπορείτε να καταγγείλετε το κράτος στην

Ε.Ε. Η φορολόγηση των κινητών τηλεφώνων δεν είναι δίκαιο μέτρο», ανέφερε ο συνεργάτης της γαλλικής κυβέρνησης σε θέματα τηλεπικοινωνιών και πρώην CEO της Digital Europe (EICTA).

H Ελλάδα ανταγωνίζεται την... Ουγκάντα, τη Ζάμπια και την Τανζανία στην επιβολή των υψηλότερων τελών κινητής τηλεφωνίας.

Κάθε συνδρομητής συμβολαίου πληρώνει σήμερα 2-10 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού του (στην καρτοκινητή δεν υπάρχει φόρος).

Η Ελλάδα έχει 26% φορολογία στην κινητή (ΦΠΑ και ειδικό τέλος συνδρομητών), ενώ η Ε.Ε. των «27» έχει 20,6%. Λιγοστές είναι οι χώρες που ξεπερνούν την Ελλάδα, όπως η Τανζανία, η Ουγκάντα, αλλά και η Τουρκία.

Το 2007, οι εταιρείες κινητής απέδωσαν φόρους 230 εκατ. και το 2008 περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ετησίως ο κλάδος συνεισφέρει 1,8 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα.

«Πάγωμα» της φορολόγησης ζητούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Ελλάδας, δεν ζητάνε μονάχα το «πάγωμα» της φορολόγησης των συνδρομητών συμβολαίου, αλλά και τη μη επέκταση του μέτρου στα καρτοκινητά, κάτι το οποίο διαφαίνεται ότι θα συμβεί με το νέο «κύμα φόρων» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Επίσης, αιτούνται την κατάργηση του τέλους για συνδρομητές που χρησιμοποιούν το κινητό, αποκλειστικά για πρόσβαση στο διαδίκτυο (data only συνδέσεις), εκφράζοντας ενστάσεις και για την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών, θεωρώντας ότι θα πλήξει σημαντικά την αγορά.

«Αν υλοποιηθεί το μέτρο της ονομαστικοποίησης των καρτοκινητών, τότε μια αγορά 15 εκατ. χρηστών πρόκειται να πληγεί σημαντικά», ανέφερε στο συνέδριο των FT ο πρόεδρος της νεοϊδρυθείσας Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γ. Στεφανόπουλος.

Πάντως, το εν λόγω μέτρο συζητείται, τόσο στην Αγγλία, όσο και την Ισπανία, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο μετά τις Ευρωεκλογές.

Μόνο 800-900 κεραίες, εκ συνόλου 6.000, υποστηρίζουν 3G

Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερες από 6.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες, κατά δήλωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, έχουν ελεγχθεί στο σύνολό τους από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, διαθέτοντας την απαραίτητη πιστοποίηση από επιστημονικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για την αδειοδότηση μίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας απαιτούνται εγκρίσεις και δικαιολογητικά από περισσότερες από 9 υπηρεσίες (αρχαιολογία, πολεοδομία, δασαρχείο, νομαρχία, περιφέρεια, ΕΕΤΤ, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), ενώ ο μέσος χρόνος πλήρους αδειοδότησης αγγίζει τα 2 χρόνια, αντί 2-8 μηνών στην Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, από τα μέσα του 2007, οπότε και εκδόθηκε η τελευταία κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ενεργοποίησε το σχετικό νόμο, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν υποβάλλει, στις κατά τόπους περιφέρειες, περισσότερες από 5.000 περιβαλλοντικές μελέτες, προκειμένου να εγκριθεί η λειτουργία των αντίστοιχων κεραιών.

Αντ’ αυτού, οι περιφέρειες, εξαιτίας (και) της έλλειψης κατάλληλου προσωπικού, έχουν εγκρίνει μονάχα το 10% εκ αυτών.

«Όλη αυτή η διαδικασία, δηλαδή τα δικαστικά και γραφειοκρατικά έξοδα, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των κεραιών, οι οποίες κοστολογούνται στις 100-150 χιλιάδες ευρώ, στοιχίζει στις εταιρείες κινητής περί τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο», συμπληρώνουν στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, τονίζοντας παράλληλα ότι όλο αυτό το γραφειοκρατικό αλαλούμ, σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει στην εγκατάσταση των δικτύων, «κρατά αλυσοδεμένες» τις εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν να επενδύσουν σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς.

Ενδεικτικό είναι ότι μονάχα 800-900 κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα υποστηρίζουν υπηρεσίες «τρίτης γενιάς» (3G), αν και η διείσδυση του mobile broadband (ίντερνετ μέσω κινητού) γνωρίζει ευρεία διάδοση.

Στη χώρα μας αντιστοιχούν 80 κεραίες 3G ανά 1 εκατ. κατοίκους, έναντι 300 στην Αυστρία.

Πάντως, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 240.000 άτομα είναι σήμερα μοναδικοί χρήστες mobile broadband, ενώ η τάση είναι συνεχώς αυξητική.

Οι εταιρείες κινητής επιθυμούν να επενδύσουν σημαντικά ποσά στην ανάπτυξη τέτοιων υπηρεσιών (η Cosmote ανακοίνωσε τη διάθεση 150 εκατ. ευρώ την τριετία 2009-11), με δεδομένο ότι οι εν λόγω υπηρεσίες αποτελούν το «αύριο» της κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, το 2014 το 80% των συνδέσεων στο ίντερνετ θα είναι μέσω κινητού τηλεφώνου και υπολογιστών και το 2020, 50 δισ. κινητές συσκευές θα προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Από http://www.capital.gr