Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ακαρπη «έφοδος» προς εντοπισμό Χριστοφοράκου


Του Τασου Tελλογλου

Η ιδιοκτήτρια της βίλας στο ανατολικό Μόναχο αντιμετώπισε μάλλον με τρόμο τις περιγραφές του υπηρετικού προσωπικού για την εμφάνιση της αστυνομίας το πρωί της Κυριακής, όταν 30 άτομα της βαυαρικής αστυνομίας εισέβαλαν στην κατοικία της πλατείας Γαλιλαίου, αναζητώντας τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο. Προηγουμένως η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και αρκετά μπλογκ στην Ελλάδα είχαν δημοσιεύσει την είδηση ότι ο κ. Χριστοφοράκος

μένει στο σπίτι αυτό -κάτι που διαψεύδει η ιδιοκτήτριά του- και είχαν αναρωτηθεί γιατί οι γερμανικές αρχές κάνουν τόσο λίγα για να τον συλλάβουν.

Σύμφωνα, όμως, με τις τοπικές αρχές, αυτά ήταν άγνωστα στους αστυνομικούς όταν μπήκαν στο σπίτι, ανοίγοντας με χρήση βίας την εξώπορτα. Εκείνο που τους κινητοποίησε ήταν μήνυση που κατατέθηκε στο Μόναχο από πρόσωπο του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτει η αστυνομία. Την έφοδο επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας του Μονάχου, ο οποίος δήλωσε ότι οι γερμανικές αρχές αναζητούν τον κ. Χριστοφοράκο, όπως και τον κ. Καραβέλα, προσθέτοντας ότι «αν συλληφθούν, θα εκδοθούν».

Η εξέλιξη αυτή συνέπεσε με τη διάταξη του εισαγγελέα Λ. Νικολόπουλου, με την οποία απαγορεύεται η έξοδος σε επτά παρένθετα πρόσωπα, ένα για λογαριασμό του κ. Ηλία Γεωργίου (Νέγρης) και έξι για λογαριασμό του κ. Μ. Χριστοφοράκου (Καλδής, Λέτσας, Γιαννακάκης, Ράμμος, Δεβλέτογλου και Τυρογαλάς). Ωστόσο, όπως ανέφερε στην «Κ» δικαστική πηγή που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη, «μέσα στις χώρες του Σένγκεν η απαγόρευση εξόδου έχει τυπικό χαρακτήρα, καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να ταξιδέψει με μεγάλες πιθανότητες να μη γίνει αντιληπτός». Και οι 7 ύποπτοι, στους οποίους δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες, θεωρούνται ότι παραβίασαν τις διατάξεις για ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ελέγχονται δηλαδή για το ότι πιθανότατα γνώριζαν πως τα χρήματα που μετέφεραν μέσω των λογαριασμών τους θα χρησιμοποιούνταν για δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων. Νομικοί στην Αθήνα αντιμετώπισαν με μεγάλο σκεπτικισμό το παραπάνω κατηγορητήριο καθώς, όπως προέκυψε από την προκαταρκτική εξέταση, μόνο οι κ. Αλ. Λέτσας και Γ. Καλδής γνώριζαν ότι τα χρήματα προέρχονταν από τη μητρική εταιρεία Siemens και παραδίδονταν στον κ. Χριστοφοράκο. Οι κ. Ράμμος, Δεβλέτογλου και Τυρογαλάς είχαν «ενταχθεί» στη «διαδικασία» εισαγωγής των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» από τον χρηματιστή κ. Σάββα Γιαννακάκη.

Η σύνδεση, όμως, των πληρωμών αυτών με τη συμφωνία 8002 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη Siemens είναι δυσχερής και για έναν άλλο λόγο: Από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι ο καταζητούμενος Μιχάλης Χριστοφοράκος έκανε πληρωμές γι’ αυτή τη συμφωνία και όχι για την «καλλιέργεια του τοπίου» μεταξύ προσωπικοτήτων των δύο κομμάτων εξουσίας. Διαφορετική είναι η περίπτωση του κ. Δ. Νέγρη. Ο κατηγορούμενος κ. Η. Γεωργίου είχε πάρει μέρος στη διαπραγμάτευση της επίμαχης συμφωνίας και από τον λογαριασμό της κ. Α. Μάρκου -με την οποία ο κ. Νέγρης διατηρούσε στενές σχέσεις- έχει εμβασθεί ποσό 200.000 προς τον λογαριασμό Roco καναδικής τράπεζας στη Γενεύη. Το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τον λογαριασμό πιθανολογεί ο ανακριτής ότι μπορούσε να επηρεάσει τους όρους υπογραφής της σύμβασης.

http://news.kathimerini.gr/