Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

«Ψάχνουμε να τους συλλάβουμε»


Μέτρα για τη σύλληψη Χριστοφοράκου και Καραβέλα έχουν πάρει οι γερμανικές διωκτικές αρχές. Μέχρι στιγμής όμως ούτε έχουν εντοπιστεί, ούτε έχουν συλληφθεί. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Ζίμενς Α.Ε. Ελλάς, η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου επιβεβαίωσε χθες ότι παρέλαβε από την Αθήνα το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί στις 21 Μαΐου 2009.



«Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης απεστάλη στη Γενική Εισαγγελία του Μονάχου, επειδή οι ελληνικές αρχές είχαν ενδείξεις ότι ο διωκόμενος βρίσκεται στο Μόναχο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Προστίθεται μάλιστα ότι «η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας τού επιρρίπτει ότι με την ιδιότητά του ως μάνατζερ της Ζίμενς μαζί με άλλους κατηγορουμένους δωροδόκησαν συνεργάτες του Ελληνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τα στοιχεία εις βάρος του διωκόμενου στοιχειοθετούν τις κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».

Η Γενική Εισαγγελία Μονάχου αναφέρεται και στη διελκυστίνδα που υπήρξε με την Αθήνα σχετικά με τις «συμπληρωματικές πληροφορίες» που ζήτησε για τη «συγκεκριμενοποίηση των κατηγοριών για τη διαδικασία έκδοσης και τη διακοπή της παραγραφής». Και αυτό επειδή ο διωκόμενος (σ.σ.: Χριστοφοράκος) εκτός από την ελληνική υπηκοότητα διαθέτει και τη γερμανική. Η ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας Μονάχου διευκρινίζει ότι οι πληροφορίες αυτές «στο μεταξύ έχουν προσκομιστεί».

Οι πιθανότητες έκδοσης
Επίσης, «έχουν δρομολογηθεί μέτρα για τον εντοπισμό του τόπου διαμονής του διωκόμενου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατό να συλληφθεί». Πάντως, γερμανικοί νομικοί κύκλοι που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση υποστηρίζουν πως σε περίπτωση σύλληψης των δύο Ελλήνων οι πιθανότητες να μην εκδοθούν στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερες από το να εκδοθούν. «Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, υπάρχει διαφορετική ερμηνεία μεταξύ της γερμανικής και της Ελληνικής Δικαιοσύνης σχετικά με το αν έχει επέλθει ή όχι παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται οι δύο», επιβεβαιώνει στα «ΝΕΑ» Γερμανός δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων. Όπως εξηγεί, αν συλληφθούν ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας θα παραπεμφθούν στο Εφετείο του Μονάχου και στη συνέχεια δικαστήριο θα αποφασίσει αν τα αδικήματά τους έχουν παραγραφεί. Σε κάθε περίπτωση οι νομικοί κύκλοι προεξοφλούν μια μακρά διαδικασία.

Το θέμα συνεργασίας
Ανεπιβεβαίωτο παραμένει αν οι δύο καταζητούμενοι έχουν ζητήσει να συνεργαστούν με την Εισαγγελία προσδοκώντας ευνοϊκότερη μεταχείριση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο Χρ. Καραβέλας και ο Μιχ. Χριστοφοράκος δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, ενώ ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Ζίμενς Ελλάς φέρεται να έχει ζητήσει τη νομική βοήθεια κορυφαίου Γερμανού συνταγματολόγου.

Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Μονάχου που χειρίζεται την υπόθεση της Ζίμενς, Αnton Winkler, σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ» απάντησε «επ΄ αυτού δεν γνωρίζω τίποτα», αρνούμενος οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε σχέση με τους Χριστοφοράκο και Καραβέλα. Επισημαίνεται ότι η Εισαγγελία του Μονάχου έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και του ανακριτικού έργου, που στηρίχθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος στη συνεργασία του διαχειριστή των μαύρων ταμείων Ράινχαρτ Σίκατσεκ. Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει δυόμισι χρόνια, η καταδίκη Σίκατσεκ και δύο ακόμη πρώην μεσαίων στελεχών της Ζίμενς. Επίκειται η δίκη του Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, του πλέον υψηλόβαθμου πρώην μάνατζερ της Ζίμενς, ο οποίος έχει ενοχοποιήσει στις ανακρίσεις του τον Μιχάλη Χριστοφοράκο κάνοντας λόγο για «μίζες και στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα».

Πηγή http://www.tanea.gr