Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Το ράλι του ΟΤΕ και τα (απίθανα) σενάρια…


Επιστρέφουν οι επενδυτές στη μετοχή του ΟΤΕ; Υπάρχει κάποιο σενάριο ξέφρενης ανόδου που θα δούμε να εξελίσσεται τους επόμενους μήνες, όπως θρυλείται τις τελευταίες ημέρες στα παρασκήνια της αγοράς; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τελευταία όλο και περισσότερους επενδυτές, καθώς παρακολουθούν ένα από τα «βαρύτερα»… βαριά

χαρτιά, που έχει προσφέρει αναρίθμητες απογοητεύσεις στους θιασώτες του, να κερδίζει και πάλι αρκετό έδαφος τις τελευταίες ημέρες στο ταμπλό.

Μέχρι στιγμής, το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι από τις 18 Μαΐου, όταν η μετοχή έκλεινε στα 11,04 ευρώ, μέχρι την περασμένη Παρασκευή και το κλείσιμο των 12,34 ευρώ, τα κέρδη πλησιάζουν το 12%. Μάλιστα, στις συνεδριάσεις στις 3 και 4 Ιουνίου καταγράφηκε σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, που ξεπέρασαν τα 3 εκατ. τεμάχια σε καθεμιά από τις δύο αυτές συνεδριάσεις, και έδωσαν αφορμή για σχόλια περί σημαντικών νέων τοποθετήσεων από «έξυπνο χρήμα» και μικροεπενδυτές.

Οι πιο ψύχραιμοι παρατηρητές της αγοράς σχολίασαν ότι απλώς τα ξένα fund μετέφεραν κάποια κεφάλαια από… παραφουσκωμένες τραπεζικές μετοχές στον ΟΤΕ, καθώς η μετοχή του Οργανισμού είχε υστερήσει στην ανοδική αντίδραση των τελευταίων μηνών και προσφερόταν για ένα γρήγορο «παιχνίδι» εύκολων κερδών. Άλλοι μίλησαν για μονιμότερο φαινόμενο μεταφοράς κεφαλαίων στο «αμυντικό» χαρτί του ΟΤΕ, καθώς το ράλι των τραπεζικών μετοχών φαίνεται να έχει εξαντλήσει βραχυπρόθεσμα τα όριά του.

Παράλληλα, όμως, άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά και πιο «άγρια» σενάρια, για μια –υποτιθέμενη…- μεγάλη ανοδική κούρσα της μετοχής, που θα αφήσει σοβαρά κέρδη σε όσους σπεύσουν να τοποθετηθούν έγκαιρα, σύμφωνα πάντα με τους υποστηρικτές αυτού του σεναρίου, που άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στον οικονομικό Τύπο.

Το σενάριο έχει ως εξής, σύμφωνα με τους διακινητές του: η διοίκηση Βουρλούμη θα ολοκληρώσει πολύ γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με την ΟΜΕ-ΟΤΕ για την εθελουσία έξοδο περισσότερων από 3.000 υπαλλήλων και μετά τη συμφωνία θα ανοίξει ο δρόμος για να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση την πώληση νέου πακέτου μετοχών στους Γερμανούς. Πέραν του 5% που η Telekom έχει την υποχρέωση να αποκτήσει φέτος στην τιμή των 27,5 ευρώ, οι «σεναριολόγοι» ισχυρίζονται ότι μπορεί να διατεθεί ένα επιπλέον πακέτο (10% των μετοχών), που βάσει της σύμβασης θα πρέπει να πουληθεί με premium 20% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής των δύο προηγούμενων μηνών.

Συνεπώς, σύμφωνα με το σενάριο, η μετοχή του ΟΤΕ θα ακολουθήσει ανοδική πορεία τους επόμενους μήνες, ώστε η κυβέρνηση να πουλήσει σε μια τιμή που δεν θα απέχει… έτη φωτός από τα 27,5 ευρώ και η οποία θα έδινε αφορμές στην αντιπολίτευση να μιλήσει για «ξεπούλημα ασημικών». Ιδού, λοιπόν, πεδίον… κερδών λαμπρόν για όσους «καβαλήσουν» το ανοδικό κύμα, σύμφωνα πάντα με τους θιασώτες αυτού του σεναρίου.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τα αισιόδοξα αυτά σενάρια. Οι Γερμανοί έχουν όντως λόγους να βιάζονται να προωθηθεί η εθελουσία έξοδος, που αποτελεί προαπαιτούμενο για να ανοίξουν συζήτηση με την κυβέρνηση για την αγορά του 10%, που επίσης έχουν λόγους να γίνει γρήγορα, πριν υπάρξει κάποια δυσμενής (για τα σχέδια τους) εξέλιξη σε κυβερνητικό επίπεδο και βρεθούν να διαπραγματεύονται με μια άλλη κυβέρνηση, όχι τόσο φιλική προς την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

Όμως, η συζήτηση για την εθελουσία δεν θα είναι… περίπατος στο δάσος για τον κ. Βουρλούμη. Το νέο προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, που αναδείχθηκε τον Φεβρουάριο και έχει πάλι επικεφαλής τον κ. Π. Κούτρα, επιφανές στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συναινέσει στην προτεινόμενη έξοδο χιλιάδων υπαλλήλων που δεν βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, αλλά απλώς κρίνονται ασύμβατοι με τις σημερινές επιχειρησιακές ανάγκες του ΟΤΕ, και μάλιστα με τις χαμηλές αποζημιώσεις που προτείνει η διοίκηση του Οργανισμού.

Σε μια περίοδο έξαρσης της ανεργίας και έντονης αβεβαιότητας, η ΟΜΕ-ΟΤΕ θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει στη διαπραγμάτευση με διαθέσεις για σκληρό «παζάρι» και χωρίς να βιάζεται ιδιαίτερα, αφού πλέον μπορεί να «ποντάρει» περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε μια κυβερνητική αλλαγή, η οποία θα διαμόρφωνε θετικότερο κλίμα για τις επιδιώξεις της, αλλά και στην εξασθένηση της βούλησης της κυβέρνησης για ρήξεις, μετά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Πέραν αυτής της αβεβαιότητας για τη διαπραγμάτευση της εθελουσίας, ο κ. Βουρλούμης ίσως αντιμετωπίσει σύντομα δικαστικές εξελίξεις που θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο τη θέση του στον ΟΤΕ και ίσως οδηγήσουν στην αποχώρησή του. Καθώς συμπληρώθηκαν ήδη δυο χρόνια από την άσκηση της ποινικής δίωξης για τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης με τους βασικούς προμηθευτές του ΟΤΕ, είναι πλέον θέμα χρόνου να εκδοθεί το βούλευμα για την παραπομπή της υπόθεσης στο ακροατήριο ή την αρχειοθέτηση της δικογραφίας και όλα δείχνουν ότι το πρώτο ενδεχόμενο συγκεντρώνει συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης.

Με αυτά τα δεδομένα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις τοποθετήσεις των μικροεπενδυτών στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς οι προσδοκίες που δημιουργούνται είναι πολύ πιθανό να διαψευσθούν με οδυνηρό τρόπο, αφήνοντας τους μικροεπενδυτές άλλη μια φορά με τον… μουτζούρη.

http://www.sofokleous10.gr