Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

«Αν μιλήσει θα τινάξει το σύστημα στον αέρα»


Χρ. Καραβέλας: «Αν αποδειχτεί ότι ο ΟΤΕ ζημιώθηκε από τη σύμβαση 8002, θα γυρίσω μόνος μου και θα μπω στη φυλακή». Αυτή είναι η τελευταία δήλωση του καταζητούμενου, πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens, ο οποίος από το Μόναχο όπου βρίσκεται θέτει για άλλη μια φορά το ζήτημα της διενέργειας πραγματογνωμοσύνης καθώς, όπως τονίζει, «στόχος μου είναι να αποδειχτεί ότι η σύμβαση είναι επωφελής κι άρα δεν υπάρχει αδίκημα.



Εδώ και δυόμισι χρόνια, όμως, ΟΤΕ και Δημόσιο δεν έκαναν ούτε μια πράξη πραγματογνωμοσύνης όπως είχε κάνει παλαιότερα εφέτης ανακριτής για παρόμοια υπόθεση».

Ο Χρ. Καραβέλας, που όπως χαρακτηριστικά λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του «αν αποφάσιζε ν' απασφαλίσει, αν άνοιγε δηλαδή τα χαρτιά του, θα τίναζε στον αέρα το πολιτικό σύστημα», επιχειρώντας να εμφανιστεί ως εξιλαστήριο θύμα αποστέλλοντας παράλληλα και μήνυμα προς... υψηλούς αποδέκτες, δηλώνει ακόμη:

**«Η υπόθεση έχει πολιτικές διαστάσεις και γι' αυτό το ένα κόμμα χτυπά το άλλο χρησιμοποιώντας εμάς τους κατηγορούμενους που βρεθήκαμε στη μέση».

Επαναλαμβάνει ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσον «ώστε να δεχτεί η εισαγγελία του Μονάχου να ανοίξει δικογραφία, καθώς υπάρχουν πράξεις που έχουν τελεστεί εδώ», αποκλείοντας έτσι την επιστροφή του στην Ελλάδα τη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Πιστεύει ότι «Δικαιοσύνη και κοινό περί δικαίου αίσθημα έχουν τραυματιστεί με τη σύλληψη και προφυλάκιση της οικογένειάς μου για πράγματα που συμβαίνουν σε κάθε οικογένεια, δηλαδή οι γονείς να ανοίγουν κοινούς λογαριασμούς με τα παιδιά τους χωρίς αυτά να το γνωρίζουν» και αναρωτιέται γιατί «η έρευνα δεν έχει επεκταθεί στα Δ.Σ. του ΟΤΕ που ενέκριναν τη σύμβαση, στις επιτροπές αξιολόγησης που ήλεγχαν τις τιμές των υλικών και στον διεθνή οργανισμό που έβαλε ο ΟΤΕ για να ελέγξει τις τιμές».

Την ίδια ώρα, η «τύχη» των θυγατέρων του είναι στα χέρια του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει για την ισχύ ή όχι της χρηματικής εγγύησης των 2 εκατομμυρίων ευρώ, που τους επιβλήθηκε ως όρος -όπως και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα- προκειμένου να μην οδηγηθούν στη φυλακή.

Η πραγματογνωμοσύνη

Το γεγονός ότι στα κατηγορητήρια προσδιορίζεται η βλάβη του Δημοσίου χωρίς να έχει διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη έχει τεθεί από όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση, που προσέφυγαν στο συμβούλιο πλημμελειοδικών, το οποίο με βούλευμά του δεν απορρίπτει το αίτημα, αλλά θεωρεί ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του ανακριτή να αποφασίσει σχετικά.

Ο Χρ. Καραβέλας αναφέρει για τη πραγματογνωμοσύνη:

«Αναγκαίο στοιχείο, προκειμένου να είναι παραδεκτή η κατηγορία για τη στοιχειοθέτηση της επιβαρυντικής περίστασης του ν.1608/50, είναι να προσδριορίζεται με σαφή, ορισμένο και αναντίρρητο τρόπο η ζημιά του Δημοσίου, αν θεωρηθεί (κατά τη γνώμη μου εσφαλμένα) ότι ο ΟΤΕ υπάγεται στις διατάξεις του 1608/50. Να προδιορίζεται δηλαδή ότι ο ΟΤΕ ζημιώθηκε κατά συγκεκριμένο ποσό (σ.σ. το κατηγορητήριο προσδιορίζει τη ζημιά στα 57.404.918, 79 ευρώ), γιατί είτε κατά τη στιγμή της σύναψης της 8002 σύμβασης με τη Siemens μπορούσε να λάβει καλύτερες προσφορές κατά συγκεκριμένο ποσό από άλλον προμηθευτή είτε μετά τη σύναψη της σύμβασης δεν ενεργοποιήθηκαν συγκεκριμένες ρήτρες της σύμβασης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με συνέπεια να ζημιωθεί ο ΟΤΕ κατά το αντίστοιχο συγκεκριμένο ποσό, με τη σημείωση ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το χρονικό σημείο που δεν ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες και αν εγώ είχα κάποια ανάμιξη με την ΟΤΕ Α.Ε. ή τη Siemens τη χρονική εκείνη περίοδο... Δεν υπάρχουν στη δικογραφία στοιχεία ή πραγματογνωμοσύνη που να αποδεικνύουν ότι ο ΟΤΕ μπορούσε να λάβει από άλλον προμηθευτή χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα προϊόντα που προμηθεύτηκε από τη Siemens με τη σύμβαση 8002, ενώ μάλιστα ταυτόχρονα υπογράφτηκε για αντίστοιχα προϊόντα η 8004 σύμβαση με την Ιντρακόμ που ήταν κατά 10-15% ακριβότερη από την 8002».

Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=52415