Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Ανθεκτική στην κρίση η κινητή τηλεφωνία


H βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στην Ευρώπη, που εκτιμάται ότι θα καταγραφεί από το δ΄ τρίμηνο του έτους, οδηγεί τους αναλυτές να βάζουν ψηλά στην επενδυτική ατζέντα τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για κλάδο που επέδειξε ιδιαίτερες αντοχές στην κρίση, παρά το γεγονός ότι είναι....



κορεσμένος. Θεωρείται, πλέον, ότι η καλή κερδοφορία των εταιρειών, λόγω της ανάπτυξης των δικτύων τρίτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (3G), και ορισμένα deals θα βελτιώσουν την κατάσταση και θα τονώσουν τις μετοχές στα ταμπλό.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πέρασαν την πιστωτική κρίση χωρίς απώλειες, αφού κατάφεραν να έχουν κέρδη σε όλα τα τρίμηνα μετά το β΄ εξάμηνο του 2007, οπότε άρχισε να εκδηλώνεται η κρίση. Ενδεικτικό είναι ότι το α΄ τρίμηνο του 2008 η κερδοφορία τους σε τριμηνιαία βάση ήταν αυξημένη κατά 2,5%, λίγο χαμηλότερα από το +2,8% που είχαν το γ΄ τρίμηνο του 2007.

Από τον Απρίλιο του 2008 βέβαια η κερδοφορία τους άρχισε να ψαλιδίζεται, αλλά χωρίς να καταγράφονται ζημίες. Μάλιστα, το δ΄ (πολύ κακό για τους περισσότερους κλάδους) τρίμηνο του 2008 ήταν στο +1,5%, για να περάσει σε αρνητικό πρόσημο μόλις στο α΄ τρίμηνο του 2009 (-0,4%), με τις εταιρείες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου να πλήττονται περισσότερο. Η πτώση, πάντως, κατά 0,4% αποδόθηκε στο κλίμα ανασφάλειας των Ευρωπαίων καταναλωτών, με αποτέλεσμα να πληγεί ο κλάδος.
Αντιστροφή της εικόνας

Τώρα πλέον οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αντιστροφή της κατάστασης. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ε.Ε. οι συνδέσεις υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν φέτος κατά 4%, φθάνοντας στα 684 εκατ., με τη μεγαλύτερη αύξηση να έχουν οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας σε δίκτυα 3G, τα οποία εξασφαλίζουν πρόσβαση σε υπηρεσίες δεδομένων.

Στο ίδιο αισιόδοξο πνεύμα, σε έκθεσή της η Credit Suisse θεωρεί ότι ο κλάδος απορρόφησε τους κραδασμούς της κρίσης και πλέον, καθώς το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, προβλέπει αύξηση των εσόδων μεγαλύτερη του 5% για το σύνολο του 2009.

Για τον λόγο αυτό η Credit Suisse αναβάθμισε τον κλάδο σε «overweight», εστιάζοντας κατ’ αρχάς σε δύο σημεία:

1. Οι μετοχές του κλάδου εμφανίζουν πολύ μικρό κίνδυνο υποβάθμισης των κερδών ανά μετοχή για το 2010, ενώ και οι αποτιμήσεις τους παρουσιάζονται ιδιαίτερα χαμηλές.

2. Ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιχειρηματικές συμφωνίες, οι οποίες θα έχουν χαρακτήρα ενίσχυσης της αξίας των αγοραστών και εύλογα θα τονώσουν τις μετοχές του κλάδου.

Ήδη, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η βρετανική Vodafone προτίθεται να εξαγοράσει την T-Mobile UK, καθώς θεωρεί ότι οι συνέργιες για τη μείωση του κόστους δικαιολογούν την εξαγορά. Η κίνηση της Vodafone θεωρείται ότι θα κινητοποιήσει και τους άλλους μεγάλους, κυρίως σε Γαλλία και Ισπανία, οι οποίοι υφίστανται έντονο τιμολογιακό ανταγωνισμό από μικρότερες εταιρείες.

Βέβαια, η Credit Suisse διακρίνει ότι η κατάσταση στη Γερμανία δεν προοιωνίζεται επιχειρηματικά deals, ενώ τελείως διαφορετικό είναι το σκηνικό στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπου ο ανταγωνισμός είναι αυξημένος και οι εταιρείες σταθερής αναμένεται να πάρουν προβάδισμα έναντι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή euro2day