Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Τέσσερις ρυθμίσεις για ενίσχυση της ρευστότητας


ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΙΟΥ

Tη ρύθμιση δανείων, με διετή περίοδο χάριτος, για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές και αμνηστία από τον «Τειρεσία» προβλέπει το προσχέδιο νόμου, που έθεσε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Το νομοσχέδιο...



για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, όπως αποκαλείται, είναι το δεύτερο από τη δέσμη των τεσσάρων παρεμβάσεων στον τραπεζικό δανεισμό που έχει δρομολογήσει το υπουργείο.

Η πτώχευση των φυσικών προσώπων ή το σχέδιο νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων καταναλωτών, που προβλέπει ρύθμιση χρεών φυσικών προσώπων από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.

Κατά τα τέλη Δεκεμβρίου η υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει νέους, πιο ελαστικούς όρους για τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει διεύρυνση των δανειοδοτικών προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ.

Ένα μήνα αργότερα έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, με μέτρα που θα βάζουν φρένο στον ανατοκισμό, στο ύψος των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών κ.λπ.

Ενίσχυση ρευστότητας
Στόχος των ρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκουν αντίθετες τις τράπεζες λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, είναι να δώσουν μία ανάσα στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες και να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά σε περίοδο κρίσης, μεταφέροντας στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο καλές πρακτικές που ισχύουν σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μαζί με τα καταγγελθέντα δάνεια υπολογίζονται στο ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των σφραγισμένων επιταγών εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου θα αγγίξει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας αφορά σε οφειλές επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή έχουν καταγγελθεί μετά την 1/1/08, καθώς και σε ενήμερους οφειλέτες με προσωρινή αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους.

Χρήση του μέτρου μπορούν να κάνουν επίσης οι αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Ρυθμίσεις
Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Το ποσό κεφαλαιοποιείται, χωρίς τόκους υπερημερίας κ.λπ. Δίνεται διετής αναστολή κατά τη διάρκειά της οποίας καταβάλλονται μόνον οι συμβατικοί τόκοι. Κατόπιν το χρέος εξοφλείται σε περιοδικές δόσεις, στον χρόνο που προέβλεπει η αρχική σύμβαση (συν τα δύο χρόνια). Το επιτόκιο παραμένει το ίδιο με το συμβατικό.

Συμβάσεις που έχουν καταγγελθεί: Η καταβολή των δόσεων απόσβεσης του κεφαλαίου αναστέλλεται για δύο χρόνια και καταβάλλονται μόνον οι συμβατικοί τόκοι. Κατόπιν το χρεός εξοφλείται σε περιοδικές δόσεις. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια αποπληρωμής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 5 χρόνια.

Ενήμερες οφειλές: Επιχειρήσεις με πρόσκαιρη αδυναμία αποπληρωμής του χρέους τους μπορούν να επιτυγχάνουν για ένα ορισμένο ποσό του δανείου αναστολή της περιοδικής του εξόφλησης για μία διετεία, με την καταβολή μόνον συμβατικών τόκων.

Αμνηστία από τον Τειρεσία
Aμνηστία από τον «Τειρεσία» για όσους έχουν καταχωριστεί μετά την 1/1/08 και έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους ή θα τις εξοφλήσουν μέσα σε 3 μήνες από την ψήφιση του νόμου, προβλέπει το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, από εδώ και πέρα μειώνεται ο χρόνος τήρησης στη «μαύρη λίστα» των δυσμενών στοιχείων για σφραγισμένες επιταγές, κατασχέσεις, διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών κ.λπ. εφόσον βέβαια εξοφληθούν.

Πηγή http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=22045139