Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Υπερβολικοί οι φόβοι περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, τονίζουν City και Merrill Lynch


«Υπερασπιστές» της ελληνικής οικονομίας γίνονται City, Merril Lynch και ο οίκος Nomura, κόντρα σφυροκόπημα που δέχεται η Ελλάδα από Διεθνή Τύπο, ξένες τράπεζες και κερδοσκόπους.
Παραδέχονται σαφώς την ύπαρξη προβλημάτων, αλλά θεωρούν υπερβολικούς τους φόβους περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, τονίζουν ότι....



ένα μέλος της ΕΕ και της ΟΝΕ δεν κινδυνεύει τόσο εύκολα με κατάρρευση, ενώ δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στην νέα κυβέρνηση.

Ειδικότερα, «έκπληξη» δηλώνει, σε έκθεσή της την Πέμπτη, η City για τις ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ελληνικό χρέος ως εγγύηση στην περίπτωση περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Παράλληλα, οι Merrill Lynch και Nomura εκτιμούν πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι ελκυστικές λόγω της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και διαπιστώνουν περιθώρια ανόδου των τιμών.

«Είμαστε έκπληκτοι από αυτές τις ανησυχίες», τονίζει ο αναλυτής στη Citi Λάμπρος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι θα χρειαστεί σημαντική υποβάθμιση κατά 4 βαθμίδες από τις Standard & Poor' s και Fitch και μια υποβάθμιση κατά 6 βαθμίδες από τη Moody' s, ώστε να μην μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν το ελληνικό χρέος ως εγγύηση.

«Παρά τους μεγάλους μακροοικονομικούς κινδύνους, δυσκολευόμαστε να δούμε πώς, στο πλαίσιο της ΕΕ και της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, θα επιτραπεί στην Ελλάδα να καταρρεύσει», σημειώνει ο αναλυτής στη Citi.

«Οι πρόσφατες επιδόσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών δεν δικαιολογούνται κατά την άποψή μας, παρά τους κινδύνους, και βλέπουμε σημαντικά περιθώρια ανόδου τους», εκτιμά σε έκθεσή της την Πέμπτη η Bank of America-Merrill Lynch.

Αναφερόμενη στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας η Bank of America-Merrill Lynch σημειώνει ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας σε αυτό είναι μεγαλύτερες από ό,τι εδώ και πολύ καιρό διότι: η ελληνική κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία, η Ελλάδα δέχεται σημαντικές πιέσεις από την ΕΕ για να αναλάβει δράση και η χώρα αναμένεται να επωφεληθεί από την παγκόσμια ανάκαμψη».

«Θεωρούμε ότι είναι πολύ σκληρό να κρίνεται η επιτυχία ή αποτυχία της νέας κυβέρνησης σε χρονικό διάστημα διακυβέρνησης μικρότερο των δύο μηνών και πιστεύουμε ότι θα δούμε περισσότερες πρωτοβουλίες, βραχυπρόθεσμα», υπογραμμίζεται στην έκθεση της Bank of America-Merrill Lynch.

Το πολύ θετικό στοιχείο της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών οδηγεί και τον χρηματοοικονομικό οίκο Nomura να εκτιμά, σε χθεσινή έκθεσή του, πως υπάρχουν αγοραστικές ευκαιρίες όσον αφορά τις μετοχές των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παρά την σημαντική πτώση που κατέγραψαν οι τιμές στις τελευταίες εβδομάδες.

Newsroom ΔΟΛ