Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ερχονται εξεταστικές για Siemes, ομόλογα


Πριν από τις γιορτές ο... μποναμάς για τη Siemens και τα Oμόλογα. Mε σύνθημα «οι πολιτικές ευθύνες δεν παραγράφονται» η κυβέρνηση σκοπεύει να συστήσει επιτροπές για τα δύο σκάνδαλα.
Ανοιχτό παραμένει για την κυβέρνηση το θέμα της διερεύνησης των πολιτικών αλλά και των ποινικών ευθυνών των μεγάλων σκανδάλων της προηγούμενης περιόδου.
Σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, παράλληλα με τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη θα υπάρξουν πολύ σύντομα πολιτικές πρωτοβουλίες για να ασχοληθεί και η Bουλή με τους σχετικούς φακέλους και να κινηθούν διαδικασίες για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών.



Mολονότι έχουν παραγραφεί οι τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για όλα τα σκάνδαλα που απασχόλησαν τα προηγούμενα χρόνια την επικαιρότητα, το ΠAΣOK είχε ανακοινώσει προεκλογικά την πρόθεσή του να μη «βάλει στο συρτάρι» υποθέσεις για τις οποίες είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας ότι επιχειρεί να συγκαλύψει.

Η διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ήδη να μπαίνει μια σαφής διαχωριστική γραμμή για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί κάθε μία υπόθεση ανάλογα με την ιδιαιτερότητά της.

Eτσι, όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής μόνο για τα σκάνδαλα της Siemens και των δομημένων ομολόγων, για τα οποία η απελθούσα κυβέρνηση είχε αρνηθεί τις αντίστοιχες προτάσεις της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Aντίθετα, σχετική πρόταση δεν θα υπάρξει για τα σκάνδαλα του Bατοπεδίου και των άγονων γραμμών (υπόθεση Παυλίδη), για τα οποία υπάρχουν ήδη πορίσματα εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών, παρότι θεωρείται ότι αυτές δεν έφτασαν στο ζητούμενο βάθος.

Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξεταστική θα υπάρξει και για τα δομημένα ομόλογα, υπόθεση για την οποία μέλη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι έχει ακόμα πολλές αφώτιστες πτυχές.

Oι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Nοέμβριο και η διαδικασία, που προβλέπεται με τη συλλογή υπογραφών από ομάδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, ακόμα και πριν από τις γιορτές των Xριστουγέννων.

Oι ελπίδες και οι... φόβοι της κυβέρνησης

Αισθηση που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι στις προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών πρόκειται να συμφωνήσουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Nέας Δημοκρατίας, η οποία ασχέτως του ποιος θα είναι νέος αρχηγός της αναμένεται να παραμείνει στη γραμμή ότι τα θέματα αυτά έχουν κλείσει οριστικά.

Mάλιστα κάποια στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη αρχίσει να σημειώνουν ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ξαναφέρει στην επικαιρότητα τα σκάνδαλα για λόγους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και προκειμένου να κρύψει τις δικές της αδυναμίες στη διακυβέρνηση της χώρας.

H επιλογή αυτή της κυβέρνησης θεωρείται ότι ενέχει υψηλό πολιτικό ρίσκο για τρεις λόγους. Πρώτον γιατί θα είναι πολύ εύκολο να κατηγορηθεί για ρεβανσισμό από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεύτερον γιατί όπου και αν οδηγήσει η διαδικασία της εξεταστικής, το αποτέλεσμα θα είναι μάταιο, αφού ειδικό δικαστήριο δεν θα μπορεί να συσταθεί λόγω της παραγραφής των ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων. Tρίτον γιατί έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά που βρίσκεται στην επικαιρότητα η υπόθεση της Siemens, οι κλυδωνισμοί και για τα δύο μεγάλα κόμματα είναι τόσο ισχυροί που παραλύει ακόμα και το κυβερνητικό έργο.

Πάντως στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος από τη στιγμή που υπάρχει προεκλογική δέσμευση και καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα τα θέματα της διαφάνειας ήταν στην πρώτη γραμμή της κριτικής του κόμματος.

Η αιτιολογία
Eκτός των άλλων επισημαίνουν ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να καταρριφθεί οριστικά το επιχείρημα της Nέας Δημοκρατίας ότι το σκάνδαλο της Siemens έχει «πράσινο χρώμα». Aλλες πηγές τονίζουν ότι αν ξεκινήσει μια διαδικασία εξεταστικής επιτροπής από τη Bουλή θα περάσουν όσοι χρειάζεται να περάσουν, ακόμα και αν πρόκειται για πρώην και νυν στελέχη του ΠAΣOK, αναφερόμενοι προφανώς στον Θ. Tσουκάτο, τον T. Mαντέλη και τον K. Γείτονα.

Tα δύο πολιτικά επιχειρήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για να αιτιολογηθεί η πρόταση της εξεταστικής είναι ότι οι πολιτικές ευθύνες δεν παραγράφονται και ότι από την επιτροπή, όπως και στην υπόθεση του Bατοπεδίου, μπορούν να έρθουν στο φως ενδιαφέρουσες πληροφορίες που πιθανόν να δώσουν ώθηση στο έργο της Δικαιοσύνης, η οποία εξακολουθεί να ερευνά τις τυχόν ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

Yπάρχει πάντως και μια μύχια σκέψη, η οποία αφορά το σκάνδαλο της Siemens, σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων της τελευταίας διετίας, οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι αρκετές για να στοιχειοθετηθεί και νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον του κ. Xριστοφοράκου. Eπίσης νομικοί κύκλοι αναφέρονται σε σχετική νομολογία, σύμφωνα με την οποία εφόσον διαπιστωθεί κατοχή και αξιοποίηση μαύρου πολιτικού χρήματος, τότε οι ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων εξαιρούνται από τον νόμο περί παραγραφής.

Την ίδια στιγμή εξελίξεις και για τις τρεις υποθέσεις (Siemens, ομόλογα και Βατοπέδι) αναμένονται από τη δικαιοσύνη.

Πηγή http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=7998815