Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Financial Τimes: «Ελλάδα, η Ισλανδία του Αιγαίου»


Η εικόνα μιας «Ισλανδίας του Αιγαίου» που έχουν επενδυτές για την Ελλάδα έχει οδηγήσει σε εκτίναξη της διαφοράς απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, καθώς και σε αύξηση της τιμής των ελληνικών συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS), αναφέρει η γνωστή στήλη Lex της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η...



ελληνική οικονομία τελευταία θυμίζει την «ολοκληρωτική καταστροφή» για την οποία παραπονιόταν ο Ζορμπάς στο ομώνυμο βιβλίο. Το υψηλό χρέος και το αναθεωρημένο έλλειμμα δημιουργούν τρομακτικές προοπτικές για τους επενδυτές, προσθέτει η στήλη.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για πιθανότητα «απεργίας» των επενδυτών, που θα αποτραπεί εάν η Ελλάδα προβεί στην οδυνηρή δημοσιονομική προσαρμογή που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. «Αν και στο παρελθόν τέτοιες εξαγγελίες δεν έχουν υλοποιηθεί, η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ίσως έχει αξιοπιστία τώρα λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που απολαμβάνει», σχολιάζει η εφημερίδα.

Ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας προσδιορίζεται η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η ανάγκη ολοκλήρωσης διαρθρωτικών αλλαγών, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας «Ειδάλλως η οικονομία αντιμετωπίζει έναν αργό θάνατο», προσθέτουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Σε άλλα δημοσιεύματά της η ίδια εφημερίδα σχολιάζει ότι τα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου για την Ελλάδα έχουν εκτιναχθεί σε ποσά ρεκόρ, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για το υπέρογκο χρέος της χώρας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου περί ανάγκης απογαλακτισμού των ελληνικών τραπεζών από τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφορούν τις τράπεζες του συνόλου των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Πηγή http://enimerwsi-gr.blogspot.com/2009/11/financial-imes.html