Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Δίγραμμες επιταγές για τις εμπορικές συναλλαγές


Του Αντώνη Σωτηράκου
Ολική ανατροπή στις καθημερινές εμπορικές συναλλαγές θα επιφέρουν οι αλλαγές που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της διαφάνειας και των κρατικών εσόδων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα πρώτα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και αντιμετωπίζονται θετικά από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι να...



υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να τακτοποιούν τις μεταξύ τους συναλλαγές μέσω του τραπεζικού συστήματος είτε με τη χρήση δίγραμμων επιταγών.

Ηδη το μέτρο εφαρμόζεται από τις 20 Μαρτίου 2002 για την εξόφληση των συναλλαγών αξίας άνω των 15.000 ευρώ ανά φορολογικό στοιχείο, που αφορούν αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών, και από πέρυσι τον Ιούνιο για ορισμένες συναλλαγές (που αφορούν αγορές οπωρολαχανικών και κρεάτων) πάνω από 1.000 ευρώ.

Ο στόχος
Στην πρώτη περίπτωση το μέτρο αποσκοπούσε στον περιορισμό της χρήσης εικονικών φορολογικών παραστατικών ιδίως όταν στις συναλλαγές μεσολαβούν offshore εταιρείες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η υποχρέωση εξόφλησης των παραστατικών για αγορές αγροτικών προϊόντων θεσπίστηκε για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας των μεσαζόντων.

Οι εισηγητές της επέκτασης του μέτρου εξόφλησης όλων των εμπορικής φύσεως συναλλαγών με δίγραμμες επιταγές ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού υποστηρίζουν ότι η γενίκευση του μέτρου θα αποτελέσει ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή, αφού θα περιορίσει τη χρήση εικονικών φορολογικών παραστατικών, ενώ θα διευκολύνει το φορολογικό έλεγχο επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με την άντληση αδιάψευστων στοιχείων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ελεγχόμενης επιχείρηση ή επαγγελματία.

Ταυτόχρονα η πρακτική αυτή θα περιορίσει και τη χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών που αποτελεί ελληνική πατέντα και βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.

Η υποχρεωτική χρήση της δίγραμμης επιταγής ή της εξόφληση εμπορικών συναλλαγών μέσω τραπεζικού συστήματος εφαρμόζεται εδώ και χρόνια ως μέτρο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και αποτροπής της διακίνησης μαύρου χρήματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, αλλά και σε χώρες του πρώην Ανατολικού Συνασπισμού που εντάχθηκαν στην Ε.Ε.

Πηγή http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=22095233