Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Περικοπές-δανεισμός-απολύσεις, το τρίπτυχο των επιχειρήσεων για να αντέξουν την κρίση


Σε μειώσεις εξόδων, δανεισμό, περικοπές μισθών και απολύσεις προσωπικού, προχώρησαν οι επιχειρηματίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Money Show 2009.
Συγκεκριμένα, εννέα στους δέκα επιχειρηματίες στην Ελλάδα κατέφυγαν σε...



μείωση των περιττών εξόδων στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, ενώ τέσσερις στους πέντε δηλώνουν ότι γνωρίζουν ανθρώπους από τον περίγυρό τους, που κατέφυγαν σε δανεισμό για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της εποχής.

Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία έρευνας που έγινε από την εταιρία «Focus Bari», σε δείγμα 101 ερωτώμενων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως προκύπτει, 41 στους 100 επιχειρηματίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση δανειζόμενοι, οι 31 σχεδιάζοντας νέα προϊόντα, οι 29 με περικοπές μισθών του προσωπικού και οι 31 με απολύσεις.

Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται επίσης και μεταξύ των επιχειρηματιών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στην Αθήνα, 67 στους 100 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι προσέφυγαν σε δανεισμό και στη Θεσσαλονίκη μόνο 30 στους 100. Αντίστοιχα, 37 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην Αθήνα προχώρησαν σε απολύσεις προσωπικού και στη Θεσσαλονίκη οι 17 στους 100.

Χαρακτηριστικό της πίεσης που δέχονται οι επιχειρηματίες για να εξασφαλίσουν χρήματα και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι και το γεγονός ότι ορισμένοι καταφεύγουν ακόμα και σε «πλάγιους» τρόπους, όπως δανεισμό από τοκογλύφους, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, κ.α.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το 41% των επιχειρηματιών που πλήττονται από την κρίση αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη, τάσης αυτοκτονίας, κ.α.). Στην περίπτωση αυτή, περισσότερο ευάλωτοι είναι οι Αθηναίοι, καθώς στην πρωτεύουσα η αναλογία είναι 51 στους 100 και στη Θεσσαλονίκη 17 στους 100.

Αναφορικά με το κατά πόσο μπορεί η ελληνική οικονομία να φανεί ανταγωνιστικότερη στα επόμενα τέσσερα χρόνια, υπάρχει μια γενικότερη τάση απαισιοδοξίας και μόνο ένας στους τρεις πιστεύει ότι μπορεί να ανακάμψει.

Σχετικά με τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η νέα κυβέρνηση για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, οι επιχειρηματίες απαντούν ότι πρώτα στην κατάταξη έρχονται η μείωση της γραφειοκρατίας και η δημιουργία σταθερού κλίματος για επενδύσεις.

Εξάλλου, δύο στους πέντε επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν γίνονται προσπάθειες από τους συναδέλφους τους για την υιοθέτηση ενός μοντέλου «πράσινης ανάπτυξης», ενώ το 66% εκτιμά ότι τα φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων μπορούν να τις οδηγήσουν στην «πράσινη ανάπτυξη», το 40% η ευνοϊκότερη χρηματοδότηση από το κράτος και το 31% ο αυστηρότερος έλεγχος με επιβολή κυρώσεων.

Newsroom ΔΟΛ