Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ο «ευρυζωνικός» πόλεμος γερμανών,ΟΤΕ – κυβέρνησης


Ξεκάθαρη είναι πλέον η κόντρα κυβέρνησης-ΟΤΕ με την πρώτη να βάζει –μέχρι στιγμής- σε πρώτο πλάνο το δημόσιο συμφέρον και να στρέφεται όπως όλα δείχνουν στο «γαλλικό» μοντέλο ευρυζωνικοτητας προκαλώντας έτσι πονοκέφαλους από το Μαρούσι εως…



το Βερολίνο. Από την άλλη πλευρά η διοίκηση Βουρλουμη με τις πραγματικές ταχύτητες του ADSL να μην ξεπερνούν τα 3 mbits σε πολλές περιοχές ακόμα και της Αττικής (π.χ Βάρη-Βάρκιζα-Λαγονήσι-Σαρωνιδα) ρίχνει εσπευσμένα στην μάχη to vDSL με σκοπό να προλάβει τις εξελίξεις.
Το πλέον φιλόδοξο έργο τεχνολογίας και πληροφορικής που έχει εξαγγελθεί ποτέ στη χώρα μας, η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών, εντάχτηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών.
«Το έργο θα γίνει πράξη, αλλά με νέα οικονομοτεχνική μελέτη. Ως το δεύτερο εξάμηνο του 2010 ο σχετικός φάκελος θα έχει αποσταλεί στην Ε.Ε., με στόχο την προκήρυξη του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2011», ανέφερε ο νέος γενικός γραμματέας Επικοινωνιών.
Ήδη στο Υπουργείο Υποδομών συστήνεται νέα επιτροπή, με αντικείμενο την προκήρυξη της μελέτης μέσω διεθνούς διαγωνισμού, με τη συνακόλουθη δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει το σχέδιο νόμου που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκοντας την κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου στην Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει το έργο στα 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ θα προέρχονταν από κρατική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μελέτης, δηλαδή από τα συμπεράσματα για την οικονομική βιωσιμότητα και την τεχνική υποστήριξη του έργου. Δεν ξέρουμε ακόμη ούτε το κόστος του έργου, ούτε με ποιο τρόπο και ποσοστό θα συμμετάσχει το Δημόσιο», επισήμανε ο νέος γενικός γραμματέας Επικοινωνιών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του πρώην υπουργού Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδη, το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε διάστημα 7 ετών από τη στιγμή επιλογής των αναδόχων.
Πέρα από τις οπτικές ίνες, το Υπουργείο Υποδομών φιλοδοξεί να συμμετάσχει ενεργά στην επίλυση του ζητήματος για το «ψηφιακό μέρισμα», καθώς ως το 2012 όλα τα αναλογικά κανάλια θα μετατραπούν σε ψηφιακά, έπειτα από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απόφαση της ITU (InternationalTelecommunicationUnion - Παγκόσμια Ένωση Τηλεπικοινωνιών). Όσον αφορά την ΕΕΤΤ, αν και ακούγονται ποικίλα σενάρια συγχώνευσης με άλλες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ, δεν υπάρχει ακόμα κάτι χειροπιαστό.
Ωστόσο, στο Υπουργείο Υποδομών έχει καλλιεργηθεί η άποψη ότι το προεδρείο θα πρέπει να εκλέγεται με τον τρόπο που εκλεγόταν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Πάντως, η ΕΕΤΤ έχει ήδη αντιτεθεί στη συγχώνευση με άλλες αρχές, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν αντίθετη η Ε . Ε .
O κ. Βουρλούμης άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης για το πρόγραμμα δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών για 2 εκατομμύρια νοικοκυριά κάνοντας λόγο για «μεγαλεπήβολα και συναρπαστικά σχέδια», που όμως στερούνται οικονομικής και αναπτυξιακής λογικής και «μένουν στα χαρτιά αφού εξασφαλίσουν μερικές ώρες στα κανάλια».
Αναρωτήθηκε μάλιστα αν πρόκειται «μόνο για μια κρίση λαϊκισμού ή κρύβονται και συμφέροντα», ενώ συμπλήρωσε ότι «το ενδεχόμενο δημιουργίας δικτύων με χρήματα του φορολογούμενου και αποκλεισμό του ΟΤΕ όπως είχε ανακοινωθεί καθυστέρησε ως τώρα δύο χρόνια τις επενδύσεις του σε οπτική ίνα». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα επόμενα βήματα είναι τα δίκτυα νέας γενιάς NGN, που βασίζονται και στην οπτική ίνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής του ΟΤΕ καταφέρθηκε και εναντίον της πολιτείας για την τμηματική πώληση του Οργανισμού υπογραμμίζοντας ότι «το κράτος, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια πουλά σε φέτες τον ΟΤΕ, συνέχισε να θέλει να φέρεται σαν ιδιοκτήτης. Αφεντικό που νοιάζεται πιο πολύ για άσκηση μικροπολιτικής και σχεδόν καθόλου για την υγεία της επιχείρησης στην οποία είναι ακόμα σημαντικός μέτοχος».
Από τα βέλη του κ. Βουρλούμη δεν γλίτωσε και η ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ), την οποία κατηγόρησε ότι «ως πρόσφατα είχε μεταβάλει τον ΟΤΕ σε πειραματόζωο των Βρυξελλών», ενώ έκανε λόγο για «μέθοδο τρομοκρατίας δια προστίμων», η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Οργανισμού και τη στρέβλωση της αγοράς, την οποία «γέμισε με κουφάρια παρόχων».
Επανεξέταση του δικτύου οπτικών ινών, που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ζήτησε και ο εκπρόσωπος της Deutshe Telecom Γκουίντο Κίρκχοφ, ενώ νωρίτερα ο υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων Ν. Σηφουνάκης είχε αναγγείλει διαβούλευση για το θέμα.

Πηγή http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-lr------2009112417093/