Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Επιδότηση εταιρειών για 20 χιλιάδες προσλήψεις


ΧΕΙΡΑ φιλίας στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συμβάλει στην ανακοπή του «τσουνάμι» απολύσεων που φαίνεται στον ορίζοντα, τείνει η κυβέρνηση. Σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο, θα προβλέπει την επιδότηση των επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.



Το σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία τουλάχιστον 20.000 νέων θέσεων εργασίας, θα προβλέπει:

* Την ενίσχυση των επιχειρήσεων που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα προσωπικό προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.

* Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα επιδοτούνται για τέσσερα χρόνια, ενώ η επιδότηση θα αφορά τις εισφορές τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζομένου.

* Κατά τον πρώτο χρόνο, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 100% των εισφορών. Κατά τον δεύτερο χρόνο, το ποσοστό της επιδότησης θα περιορίζεται στο 75%, κατά τον τρίτο χρόνο στο 50% και κατά τον 4ο χρόνο στο 25%.

* Καθ' όλη τη διάρκεια της επιδότησης, η επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα υποχρεούται να μην κάνει απολύσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, καθώς ουσιαστικά η επιχείρηση θα αναγκάζεται να επιστρέψει στο ασφαλιστικό ταμείο το σύνολο των εισφορών που έχει γλιτώσει από την ημερομηνία της πρόσληψης.

Οι επιχειρήσεις εμφανίζονται εντελώς απρόθυμες στο να προσλάβουν υπαλλήλους και ειδικά όταν πρόκειται για συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μάλιστα, ακόμη και η επιτυχία του προγράμματος επιδοτήσεων δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη. Κι αυτό διότι είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί ικανός αριθμός επιχειρηματιών πρόθυμων να αναλάβουν τη δέσμευση ότι δεν θα απολύσουν εργαζόμενους για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Στην κυβέρνηση έχουν όμως έναν ακόμη προβληματισμό: το πώς θα αναπτύξουν έναν μηχανισμό ελέγχου που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος. Με την Επιθεώρηση Εργασίας ουσιαστικά στις μέρες μας να υπολειτουργεί, υπάρχει ο φόβος ότι οι επιχειρήσεις θα εκμεταλλευθούν τον νέο νόμο για να... αντικαταστήσουν το σημερινό προσωπικό με νέο, φθηνότερο (λόγω των επιδοτήσεων).

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας για την επόμενη διετία είναι εφιαλτικές. Ηδη οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ έχουν ξεπεράσει τους 650.000, ενώ για το 2010 αναμένεται περαιτέρω αύξηση. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι:

*Στον κλάδο του τουρισμού υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω πτώση του τζίρου το 2010 κατά 10-15%. Αυτό, αν επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης.

Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=104201