Σκοπός του blog είναι οι αλήθειες για αυτά που συζητάμε τόσο καιρό μεταξύ μας και μας προβληματίζουν.
Επίσης όσοι επιθυμείτε να δημοσιευθεί κάποιο δικό σας κείμενο,μαρτυρία ή ντοκουμέντο μπορείτε να το στείλετε στην παρακάτω διεύθυνση.
Όσοι επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μπορείτε να στέλνετε τα email σας και τις παρατηρήσεις σας στο amoirakagem@gmail.com

Δείτε ΕΔΩ το blog της Ένωσης συνεργατών των εταιριών "ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ" και "COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε."

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Εξασθενεί το σήμα στην κινητή τηλεφωνία


Απολύσεις προσωπικού και απεργιακές κινητοποιήσεις, μειωμένα έσοδα για τις εταιρείες και ανταγωνισμός μέχρις εσχάτων σε μια αγορά που μετά από δεκαπενταετή ισχυρή ανάπτυξη βαδίζει πλέον στον δρόμο της ύφεσης, συνθέτουν σήμερα το τοπίο της κινητής τηλεφωνίας.
Τα πρώτα σημάδια της ύφεσης άρχισαν να εμφανίζονται πέρυσι με τη χρονιά να κλείνει καταγράφοντας απώλειες για τον κλάδο, πείθοντας τους πάντες ότι ξεκίνησε ήδη η εποχή των ισχνών αγελάδων για την πάλαι ποτέ «πανίσχυρη» κινητή τηλεφωνία.
Μάλιστα, η χρονιά άρχισε με τις χειρότερες για....



τις εταιρείες προϋποθέσεις. Η νέα μείωση τελών τερματισμού που τέθηκε από τις αρχές του χρόνου σε ισχύ θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στα έσοδα. Συγκεκριμένα, οι απώλειες από το νέο ψαλίδισμα στα τέλη τερματισμού υπολογίζονται σε 100 εκ. ευρώ περίπου για το σύνολο των εταιρειών του κλάδου.

Από κει και πέρα, η ξεκάθαρη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών επηρεάζει δύο βασικούς δείκτες, το μέσο έσοδο ανά πελάτη και τις πωλήσεις.

Υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας περιγράφοντας το τοπίο, επισημαίνουν ότι το μέσο έσοδο έχει χάσει έδαφος, ενώ την ίδια ώρα η συνολική κίνηση πελατών στα καταστήματα των εταιρειών, σύμφωνα με τα λεγόμενα παραγόντων της αγοράς, εμφανίζει μείωση της τάξεως του 15%, παρασύροντας προς τα κάτω, τους ρυθμούς ανάπτυξής τους.

Δυσοίωνο
Ενδεικτικά της σημερινής εικόνας που εμφανίζει η αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι τα δυσοίωνα αποτελέσματα έρευνας της ΙΕ Market Researsh για την Cosmote, τη Vodafone και τη Wind. Η εταιρεία προβλέπει ότι το μέσο έσοδο ανά πελάτη για την Cosmote θα μειωθεί από τα 22 ευρώ το 2008 στα 17,31 ευρώ το 2013, ενώ μικρότερη θα είναι η μείωση για τη Vodafone, όπου το μέσο μηνιαίο έσοδο θα πέσει από τα 21,31 ευρώ στα 18,43 ευρώ.

Το χαμηλότερο επίπεδο ARPU θα συνεχίσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IEMR να έχει η Wind, καθώς από 18,70 ευρώ το 2008 θα πέσει στα 15,88 ευρώ το 2013. Πτώση αναμένεται και στο περιθώριο EBITDA, καθώς ο μέσος όρος αναμένεται να πέσει στο 37,5% το 2013 από 38,4% που ήταν το 2008. Η Cosmote θα συνεχίσει να έχει το υψηλότερο περιθώριο με 43,9%, η Wind ακολουθεί με 42,2% και η Vodafone βρίσκεται στο 27,9%.

Παρ’ ότι όμως οι εταιρείες βλέπουν τα έσοδά τους τη φετινή χρονιά να είναι σημαντικά μειωμένα προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ προσφορών έστω και αν αυτό θα επιφέρει περαιτέρω μείωση των περιθωρίων κέρδους τους.

Συγκεκριμένα, προ ημερών, μια εκ των τριών εταιρειών άρχισε να επικοινωνεί με συνδρομητές μόνο της μίας εκ των δύο ανταγωνιστών της, προσφέροντας δωρεάν πάγια για έξι ολόκληρους μήνες με επιπλέον επιδότηση συσκευής εφόσον επέλεγαν να αλλάξουν δίκτυο.

Σε επίπεδο νέων πακέτων υπηρεσιών, φρόντισε προ εβδομάδων η Vodafone να ταράξει τα νερά με τα οχτώ προγράμματα Vodafone Unlimited για συνδρομητές συμβολαίου.

Το μηνιαίο πάγιό ξεκινά από τα 20 ευρώ και, ανάλογα με το πρόγραμμα, προσφέρουν «απεριόριστη» επικοινωνία προς όλα τα σταθερά και κινητά δίκτυα και αποστολή μηνυμάτων. Η πρώτη «απάντηση» ήρθε από τη Wind με το Wind XL, όπου οι πελάτες πρέπει να πληρώνουν για όσο χρόνο ομιλίας καταναλώνουν και όχι για λεπτά που δεν θα χρειαστούν, ενώ για τους συνδρομητές που χρησιμοποιούν το ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας μαζί με Ιντερνετ, προσφέρει έκπτωση 10 ευρώ στο πάγιο για πάντα.

Νέες προσφορές ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Cosmote. Η εταιρεία λανσάρισε πρόσφατα τα προγράμματα My Way με στόχο να ενισχύσει την παρουσία της στο κομμάτι των συνδρομητών συμβολαίου.

Κύριο χαρακτηριστικό των 10 προγραμμάτων είναι ότι οι συνδρομητές μπορούν να χρησιμοποιούν το πάγιό τους όπως επιθυμούν συνδυαστικά για ομιλία, γραπτά μηνύματα ή για πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κινητό τους.

7ΜΕΡΟ ΑΠΕΡΓΙΩΝ
Απολύσεις και περικοπές έβγαλαν στον δρόμο τους εργαζόμενους

Τον «χορό» των απολύσεων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε πέρυσι η Vodafone με πολλές αποχωρήσεις στελεχών και διοικητικών υπαλλήλων. Στις αρχές του χρόνου η Cosmote, προχώρησε σε ανάλογες κινήσεις, πολύ μικρότερης όμως κλίμακας.

Η εβδομάδα που πέρασε «σημαδεύτηκε» από απεργιακές κινητοποιήσεις σε έναν χώρο που οι εργαζόμενοι δεν μας είχαν συνηθίσει σε τέτοιες πολιτικές μέχρι σήμερα με αφορμή το μπαράζ απολύσεων.

Το τελευταίο «κρούσμα» σημειώθηκε στη Wind όπου το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει δεκάδες άτομα, αν και από τη διοίκηση υποστηρίζεται ότι πρόκειται στο σύνολό τους για υψηλόβαθμα στελέχη.

Την περασμένη πάντως Πέμπτη, οι εργαζόμενοι της εταιρείας πραγμα­το­­ποίησαν την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία της εταιρείας, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις, ενώ μία μέρα νωρίτερα είχε προηγηθεί απεργιακή κινητοποίηση και στην εταιρεία Vodafone για τη μετακίνηση προσωπικού στη HOL.

Η Vodafone έχει δρομολογήσει τη μεταβίβαση των τμημάτων ΑDSL και Βroadband στη ΗΟL, με τη μεταφορά 30 εργαζομένων που απασχολούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Πρόκειται για μια κίνηση που είναι αποτέλεσμα της απόσχισης του κλάδου σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών της Vodafone και εκχώρησής στη ΗΟL μετά τη συμφωνία μετοχικής σύμπραξης και στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει ότι η μεταφορά θα γίνει σύμφωνα με το ΠΔ 178/2002, χωρίς να αλλάξουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

Πηγή http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11896&subid=2&pubid=7134873