Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009
Τηλεπικοινωνίες : Τώρα αρχίζει η ύφεση σε ΟΤΕ και κινητή
«Το πάρτυ τελείωσε» για την κινητή τηλεφωνία ήταν η ατάκα του κ. Νάσου Ζαρκαλή, αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Wind Hellas στο συνέδριο Infocom, που αποτυπώνει όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται το σήμερα αλλά και το αύριο της αγοράς, η οποία έχει μπει για τα καλά σε φάση κορεσμού και βιώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
«Το πάρτυ τελείωσε» για την κινητή τηλεφωνία ήταν η ατάκα του κ. Νάσου Ζαρκαλή, αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Wind Hellas στο συνέδριο Infocom, που αποτυπώνει όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται το σήμερα αλλά και το αύριο της αγοράς, η οποία έχει μπει για τα καλά σε φάση κορεσμού και βιώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Οι προοπτικές για το μέλλον είναι δυσοίωνες, όπως ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος, καθώς τα αρνητικά μακροοικονομικά μεγέθη διεθνώς συμπιέζουν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, ενώ ο αυξημένος ανταγωνισμός και οι κανονιστικές ρυθμίσεις συμπιέζουν τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους. Πιθανή είναι η μερική αντιστάθμιση μόνο από υπηρεσίες δεδομένων και νέες προηγμένες υπηρεσίες, η ανάπτυξη και υιοθέτηση των οποίων απαιτούν κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον. H αγορά κινητής τηλεφωνίας θα παρουσιάσει εφέτος αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου. Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΕΚΤ το 2009 αναμένεται μείωση εσόδων ανάλογα με την εταιρεία κατά 5% - 12% με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.
Η αναστροφή του εύφορου κλίματος δεν έγινε εν μία νυκτί, μια και ήδη από το 2007 οι εταιρείες άρχισαν να βλέπουν συρρίκνωση στους άλλωστε φρενήρεις ρυθμούς αύξησης των μεγεθών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των εσόδων το 2007 και 2008 έπεσε σε μονοψήφιο νούμερο: ήταν 1,5% και 2,9% αντίστοιχα έναντι μέσου όρου αύξησης 14% την περίοδο 2001-2006. Αντίστοιχα, πέρυσι για πρώτη φορά καταγράφηκε μείωση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 0,8%, όπως επίσης συνεχής είναι και η μείωση του μέσου εσόδου ανά χρήστη (ARPU), η οποία ανήλθε σε 14% πέρυσι.
Οι τρεις πάροχοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν αμυντική πολιτική στις προσφορές που λανσάρει ο ανταγωνισμός και όχι να απαντούν… σκοτώνοντας τις τιμές. Και αυτό γιατί διαβλέποντας την ανάκαμψη να έρχεται το 2011, επιδιώκουν να μειώσουν τις απώλειες εσόδων και παράλληλα να διατηρήσουν υψηλά περιθώρια κέρδους.
Με βάση τις εκτιμήσεις, η αγορά στο τέλος του χρόνου θα κλείσει με μειωμένα έσοδα κατά 10%-12%, απόρροια της οικονομικής κρίσης, της συγκράτησης της «κατανάλωσης» χρόνου ομιλίας εξαιτίας της νέας αυξημένης φορολογίας, αλλά και των εξαντλητικών προσφορών όλο το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο «πυρετός της καρτοκινητής» στις αρχές του έτους, με τις ονομαστικές προσφορές που έφθαναν να δίνουν 1000 λεπτά χρόνου ομιλίας με ένα ευρώ, κόστισε στις τρεις εταιρείες συνολικά 180 εκατ. ευρώ. Αυτά τα έσοδα θεωρείται αδύνατο να αναπληρωθούν υπό τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για απώλεια εσόδων μέχρι και 12%, τότε οι πάροχοι θα έχουν χάσει περί τα 360-380 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η πτώση ίσως να είναι και μεγαλύτερη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα περίπου 5 δισ. ευρώ εσόδων που πραγματοποίησε η αγορά το 2008, θα πέσει στα περίπου 4,6 δισ.
Παράλληλα, οι εταιρίες έχουν συνηθίσει να δουλεύουν με μεγάλα περιθώρια κέρδους, της τάξης του 30%-35% τα τελευταία χρόνια, και θα ήθελαν να διατηρήσουν αυτά τα επίπεδα.
ΟΤΕ
Επίθεση στο Δημόσιο εξαπέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης. Ανάλογα ήταν τα σχόλιά του για την αρμόδια ρυθμιστική αρχή και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων. Αφορμή για το ξέσπασμά του, τα σχέδια για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών, που θα φτάνει μέχρι τα σπίτια των καταναλωτών.
Ο Π. Βουρλούμης κατηγόρησε την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ότι μετέβαλλαν τον ΟΤΕ σε πειραματόζωο των Βρυξελλών, επιχειρώντας μέσω της "τρομοκρατίας των προστίμων" να κάνει στην Ελλάδα, σε ελάχιστο χρόνο ,αυτό που πήρε δεκαετίες να γίνει στην Ευρώπη. Για τη συνδικαλιστική ηγεσία, υποστήριξε ότι παρέμεινε κολλημένη στο παρελθόν, επιλέγοντας την άρνηση και στείρα αντιπαλότητα.
"Κράτος, ρύθμιση και συνδικαλισμός, ενώ θα μπορούσαν να πάρουν μέρος και μερίδιο σε μια μεγάλη και επιτυχή προσπάθεια, αποδείχτηκαν βαρίδια, τουλάχιστον ως τώρα", τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού.
Κάνοντας αναφορά στη σημασία του ΟΤΕ για την ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι έσοδα του Ομίλου αντιστοιχούν στο 2,6% του ΑΕΠ (όταν ο κλάδος της γεωργίας αντιστοιχεί στο 3,3%), καθώς και ότι το 2008 συνείσφερε στα κρατικά έσοδα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
Το σχέδιο για την υλοποίηση δικτύου οπτικών ινών (fiber to the home) βρέθηκε στο στόχαστρο του Π. Βουρλούμη, καθώς λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις επενδύσεις του ΟΤΕ στις ευρυζωνικές υποδομές. "Ανακοινώθηκαν ήδη πριν δύο χρόνια σχέδια μεγαλεπήβολα και συναρπαστικά που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην πρώτη παγκόσμια θέση και διάφορα τέτοια. Σχέδια και υποσχέσεις που μένουν στα χαρτιά αφού εξασφαλίσουν μερικές ώρες στα κανάλια", δήλωσε.
Ο Π. Βουρλούμης κατηγόρησε τους εμπνευστές του -αναγγέλθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αναμένεται να υλοποιηθεί από τη νέα- ότι επιδόθηκαν σε λαϊκισμό, ενώ άφησε και υποννούμενα ότι κρύβονται και συμφεροντα πίσω από την απόφασή τους. Παράλληλα, ζήτησε από την πολιτεία και την ΕΕΤΤ να δεσμευτούν για σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο και συνεπή στρατηγική στις τηλεπικοινωνίες, λέγοντας ότι "ο ΟΤΕ είναι διατεθειμένος και έτοιμος να μπει μπροστά και να αναλάβει την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με τρόπο που να ταιριάζει στις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας και με σεβασμό στην αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού".